Motorne testere

i ja dajem glas za Dolmara. Mislim da je kvalitetnija od Husqvarne, a i ima delova.
 
Kod mene je husqarna 359-1135 KM, a stihl 290-830 KM.

Nije mi jasno zašto je toliko skuplja ta Husqarna, da li je toliko bolja?

---------- Poruka napisana u 10:41 ---------- Prethodna poruka je at 10:40 ----------

 
zato sto spada u klasu profi masina,dok ms 290 u srednje lakih poluprofi,evo ti primer za Stihl ms 260 (profi 3,5 ks) kosta oko 68000,00 isto kao Stihl ms 390 (najaca poluprofi od 4,6 ks) ili prevedeno na vase cene i marke:
stihl ms 260 (3,5 ks) 1130,00 KM
stihl ms 290 (3,9 ks) 830,00 KM
 
Poslednja izmena:
od takve bi te boljelo sve zivo samo da pored nje sjedis i gledas u nju a kamoli da jos moras s njom raditi. :osmeh:
 
..bem ti testeru i sve. hteo sam pre neli dan da je lupim od beton da se raspadne. zaostravao sam korace za malinu i uhvati vrh maca tj lanac odsecak i kako me je lupio u clanak sve sam zvezde video.srecom samo je nagnjecilo, ali samo da je malo veci smrvio bih nogu i ostao bih invalid za ceo zivot. tu veliku sto je u oglasu ne bih smeo ni da upalim. ona moze seci betonske bandere. hehhe
 
E ljudi vi niste osetili tezinu testere ova huska je teska 10.4kg a moj bivsi dolmar je kad se natankuje bio tezak 13.5kg ......:ppozdrav:
 
Moja Stihl 056 je, kada je tek kupljena, bila teška 13kg sa punim spremnicima i tadašnjim mačem od 1m. Možete da zamislite kako mi je bilo kada sam, po prvi put u životu i bez ama baš ikakvog iskustva, počeo da radim sa motornom testerom, pa još takvom zvjerkom. Bila svježe remontovana, nov klip, cilindar, sve. Prvi posao mi je bilo uklanjanje 250 ogromnih prastarih stabala šljive, dakle kompletno rezanje na kladiće. Još se pitam kako sam to preživio. Kada je taj mač otišao u vječna lovišta, zajedno sa dva lanca i pogonskom zvijezdom (stara suva šljiva je mnogo gadno drvo za rezanje) stavio sam 45cm mač i sad je nekako podnošljivo raditi sa njom.

Inače, imam jednu Huska, ne znam model ali je velika kao ova moja Stihl, kompletna ali u dijelovima, kada nekad budem imao sredstava planiram da je detaljno remontujem.

---------- Poruka napisana u 22:00 ---------- Prethodna poruka je at 21:55 ----------

..bem ti testeru i sve. hteo sam pre neli dan da je lupim od beton da se raspadne. zaostravao sam korace za malinu i uhvati vrh maca tj lanac odsecak i kako me je lupio u clanak sve sam zvezde video.srecom samo je nagnjecilo, ali samo da je malo veci smrvio bih nogu i ostao bih invalid za ceo zivot. tu veliku sto je u oglasu ne bih smeo ni da upalim. ona moze seci betonske bandere. hehhe

Meni je jednom lanac pukao i opalio me kao bič po nozi te se usljed siline udarca obmotao. Mislim da se desetak zuba sasvim zabilo u meso, to me koštalo gotovo pola litra krvi. Nogu mi je spasilo samo to što sam imao dvoje jake pantalone pa su koliko-toliko ublažile udarac. Znam kako je tebi bilo, isto mi se desilo ove jeseni, lanac zahvatio mali kladić i lansirao ga na cjevanicu...
 
treba vise posvetiti paznje u ovoj temi o rizicima i iskustvima u radu sa testerama,jer povrede se dese u sekundi a ostaju za ceo zivot,bas zato sam i komentarisao onu 38 - icu bez stitnika.Ono sto je jako bitno kod testera je i hvatac lanca,cesto proveravati istrosenost i na vreme zameniti,meni su pukla 2 lanca ali je hvatac odradio svoje i lanac se samo opruzio kao zmija ispred testere,optrez!!!!!
 
Ja imam husvarnu sto je sklapo tomas 61-dinica na njoj sam kupio karburator i promeno od stilove od početka im je njihov karburator bio loš brzo se pomeri karburacija pa drnda neće da upali.kupljena je 89 godine još odlično radi.A šta je sve isekla.Kad pominjete stradale cevanice da nešto dodam prošle godine pogodim sa komšijom da isečem trideset kubika drveta na kratko nisam ni gledao kakva su.Nadrljo sam ko žuti u pitanju je bukovina sve čvora do čvore cepana traktorskim cepačem.Rasulo se u 1000 iveraka(cepanica) 2 meseca sam nosio kraste na cevanicama nikako da zamladi.
 
naravno da i odeca treba da bude koliko toliko adekvatna,vidjao sam po sumama decake sa testerama u sorcu i majici,kao da su dosli na plazu
 
Jedan moj rodjak uspeo da rukom polomi kocnicu na testeri. Upalo mu drvo i on ko sivonja navalio da drma da pomeri i odlomio i sad koristi bez kocnice.Koliko mu je to pametno ne znam ali ja to ne bih radio. Ja sam jednom iskusio sta znaci kocnica kad mi se odbila testera od drveta pa mogla da me pogodi u celo , da mi nije kocnica udarila u ruku pa je zaustavila.
 
Poslednja izmena:
Pozdrav svima!
Pazario MS-180 za 240e.
3 rezervoara potrosila, samo sam povremeno davao gas do trecine. Povremeno je i gasio na 5-6 minuta da se ohladi...
Jos kod prvog rezervoara na auspuhu se pojavilo malo crnog ulja koje se u tankom mlazu slivalo niz njega,
e sad, nije to neka kolicina, ali ne znam da li je normalno.
Mesavinu sam pravio od euro premium benzina i originalnog Stilovog ulja...
 
Na isti nacin sam i ja radio,ali sa vecim pauzama i vise dana(kako sam imao vremena) To curkanje ulja iz auspuha je normalno kod dvotaktnih motora
 
Imam staru Tomos Husku 61 i nikada joj ulje nije curelo iz auspuha, pa sam se uplasio...mada je kod MS-180 skroz drugaciji auspuh, kod ove stare samo rupa... :)
Takodje me zanima da li kod startovanja kada je testera topla mora da se statruje iz onog polozaja 3, tj kad je leptir otvoren ili moze i iz polozaja poluge na jedan?
 
Nazad
Vrh