Šljiva

novembra 2011 sam posadio 10 cacanskih lepotica, dali bi trebalo vec da se skrate i dali je potrebno da se tretiraju nekom hemijom?
 
Skrati ih sredinom marta na 3-4 pupoljka iznad zadnjeg razgranjenja, i okupaj bakrom i uljem prije nego što krenu pupoljci.
 
Да ли неко можда зна неку сорту белошљиве ? Чуо сам да их има више сорти , од обичне домаће која је иста ко ранка само бела , до оних крупних попут чачанске лепотице.

Код нас у Ресави влада опште мишљење да је белошљива најбољи опрашивач осталих сорти шљива , јел зна неко нешто о томе?
 
Da li je bolje da prekracujem sljive na 70 ili 80cm (mada to verovatno zavisi i od rasporeda pupoljaka),a to planiram za 10ak dana? Neki su mi rekli da ne moram da primenjujem hemiju,jer su tek posadjene (pocetak decembra 2011),ali bih ja ipak primenio bakar. Posto bi trebalo da se baca azotno djubrivo,koja bi kolicina po stablu bila potrebna i koja vi koristite? Inace,ovih dana bi trebale da mi stignu FELCO 7...pocinjem polako da se opremam kako bih jednog dana postao ozbiljan vocar :osmeh: Unapred hvala :ppozdrav:
 
Zavisi od rasporeda pupoljaka, ne mora biti striktno. Okupaj bakrom, dobro će joj doći već u startu, u toku godine i insekticidom ako se pojave lisne vaši. Sa azotom idi 50g, ne treba više u početku, ako si već dodavao nešto od vještačkog đubriva tokom sadnje.
 
Kad sam sadio stavljao sam 3 lopate stajnjaka i oko 150g 8/16/24 jer nisam imao dovoljno stajnjaka.
 
album.php
Imam puno ovakvih zutih tragova po starijim sljivama pa me interesuje da li je moguc neki tretman (prskanje ili sl.)? Hvala unapred!
 
Bio sam danas u sljiviku i nisam primetio da ima promrzlih,s obzirom da su posadjene po Sv.Nikoli. Nisam bas svaku zagledao ali sam oko 70% pregledao. Idem i sutra da "odmaram mozak" :osmeh:. Ako nastavi ovakvo vreme,da li bi moglo sledeceg vikenda da se orezuje i prska bakrom?
 
Evo par slika pupoljaka od ljepotice (u kvaliteti koliko sam mogao bolje uslikati). Nije toliko loše kao što pričaju. Ovo zatamljenje je od reza skalpelom jer je metal, a slikano je par minuta poslije. Bar kako ja vidim ove slike, mislim da je ok?
[/URL]
I ja sam zarezivao pupoljke šljive, i zadovoljan sam...našao sam, samo nekoliko pupa da je izmrzla...mizerno!
E sad videćemo dalje šta bude...
pozzz joe!
 
Prvi radovi u sljiviku

Pozdrav,molio bih za odgovor.Pocetkom zime sam posadio oko 130 sljiva i po malo kajsija,jabuka,breskvi,tresanja,badema...
Znam da sada sadnice treba da se skrate,ali na koliko 70,80,100 cm? Drugo,neke sadnice su samo stap a neke imaju grancice vec na visini od 30-40 cm od zemlje.Da li treba odseci i te grancice ili ih ostaviti?
 
Vanjapanic, sadnice (šibe) skrati na 70cm, ravan rez napravi u visini vrha pupoljka. One koje imaju razgranjenje, odsjeci grančice do visine oko 70cm, ne striktno već otprilike oko te visine zavisno od sadnice do sadnice, a provodnicu kod tih skrati od zadnjeg razgranjenja tako da ostaviš nekoliko pupoljaka.

Uzunche, najbolje razmuti kreča u vodi pa ako imaš neku vrstu atomizera ili drugog rasprskivača okupaj sve grane tom emulzijom, ako se dobro ubijele još bolje. Za 2-3 mjeseca će svi lišaji otpasti a imaćeš podmađen voćnjak, tačnije koru grana. Neće naškoditi pupoljcima, već naprotiv. Poz!
 
sadnice (šibe) skrati na 70cm, ravan rez napravi u visini vrha pupoljka. One koje imaju razgranjenje, odsjeci grančice do visine oko 70cm, ne striktno već otprilike oko te visine zavisno od sadnice do sadnice, a provodnicu kod tih skrati od zadnjeg razgranjenja tako da ostaviš nekoliko pupoljaka.
Ravan rez?
Zanimljivo.
Doduse to i nema nekog prevelikog prakticnog znacaja, ali ako se vec savetuje bas ravan rez onda valjda ima i nekih razloga za to. Valjalo bi ih procitati.
A i ovo saranje sa rezidbom u jednom te istom vodnjaku sa sadicama iste generacije. Opet zanimljivo.
Vocar, ti znas sta ja ,islim o tvom znanju. Mislim da ono ne postoji, tj da ti najcesce pises gluposti, da se preganjam sa tobom zaista vise nemam volje, ko ce da ti veruje nek ti veruje, bas me briga i za njega i za njegovo voce, samo eto ne zelim da ocutim na glupost.
 
Pa radi se o tome da je sustina imati sto je moguce uniformisaniji vocnjak. Dosta je i tehnoloskih razloga za to, a brate i logicno je.
Kada bi se radilo onako kako je savetovano, da se sadnice bez prevremenih grancica skrate iznad poselnjeg pupoljka na zeljenoj visini. a da se prevremene grancice na onima na kojima ih ima ostave kako bi se od njih formirale grane p[rvog reda, onda bi se tako dobio heterogen vocnjak jer bi se formiranje krosnji kod jednih i kod drugih odvijalo na razlicite nacine, kao da su u pitanju razlicite generacije sadnica. One sa prevrenim grancicama bi napredovale za jednu etapu.
Sta konkretno uraditi zavisi od prakticnog stanja tj od broja jednih i drugih. Ako je broj onih bez prevremnih zanemarljiv, ako je to par procenata onda se moze raditi ovako kako je vocar napisao, ali ako je to znacajniji procenat, ako je pola/pola, onda je najpametnije sve svesti na one bez prevremnih grancica. Kako to uraditi?
Tako sto ce se prevremena grancica skratiti na patrljak, na prvi vidljiv pupoljak i iz tog pupoljka formirati primarnu granu kao sto ce se iz pupoljka na prut sadnici ista takva formirati.
Ovo se odnosi samo na prevremene grancice koje su na mestu gde se zeli formirati primarna grana, ostale se uklanjaju do osnove.
Da bi se to izbeglo dobro je nabavljati sto uniformisanije sadnice (ili sa ili bez prevremenih grana) ali moze se i treba ujednaciti vocnjak i ako su sadnice razlicite.
Rez je naravno kos, (zbog vode naravno, nikakva mistika) kosina suprotna od pupoljka i da pupoljak bude otprilike na sredini kosine.
Naravno ne treba sad nosti mikrometar i uglomer vec da to bude tu negde.
 
Hvala mnogo na savetima,radi se o tome da sam vecinom sljivu sadio ,tri sorte ranu,lepoticu i stenlej.Rana je stap a ostale imaju prevremene grancice,zato sam i postavio pitanje.
 
Nazad
Vrh