Pomotehnika u vocnjaku

meeker je napisao(la):
Dragojlo je napisao(la):
Evo javlja mi se bolje resenje, Eureka!

Drvene, kod stolara smao u okviru ovih dimenzija uzeti gredicu koja poklapa ove dimenzije i profalcovati je u dva ova kanala jedan veci jedna manji, jedan gore jedan dole kontra, tj. na popresnom preseku slovo-S, i istu tu gredicu posle samo rezeati na testeru poprecno jel, i samo sipaju gotovi komadi...eto kolega vocar samo trazi jedan ovaj uzorak i trci stoalru :D

DragoooOoojlooOoo !
A posle kiše i sunca sakupljaš komade po voćnjaku pa ih lepiš :haha: :haha: :haha:
:ppozdrav:

Ja reko da ih pravi od drveta a ne od secera :haha:
 
Pa pročitao pažljivo, piše drvo nije šećer. Kad ga ovako izrezbariš ima da se raspadne vrlo brzo pod atmosferskim uticaima i silama koje treba kontrolisati.
A teško i da ga napraviš jeftino kao plastični.
Mislim nemo se ljutiš ... evo šaljem virtualno pivo :ppozdrav:
savijaci_grana_02.jpg
 
Pa i kod mene rastu razne vrste i mekog i tvrdog drveta, al egzote koje su otporne na atmosferske uticaje još nisam video. A egzote i koštaju vrlo egzotično. :ppozdrav:
 
Zato su cackalice zakon. Eo, u ovom zasadu koji sad rezem neophodno ce biti razvodjenje grana u junu, a mislim da ce idealna stvar da budu cackalice.
Inace, posla ima vise nego sto sam mislio da ce biti! :D
 
Slažem se sa FB da su čačkalice najbolje.Dok režem, ako primetim da neka grana treba da se razvede,od pravih, orezanih grana pravim čačkalice, tako što presečem prut pod uglom od 45 stepeni, ocenim otprilike koja dužina treba i na odgovarajućoj dužini uradim to isto u istoj ravni. Ako je čačkalica predugačka, skratim pa probam. Ako je dobra dužina postavljam i to tako što malo jače pritisnem da se pljosnati šiljci upiju u stablo i granu koja se razvodi.
Ako je suvo vreme nije loše kanuti na tačke dodira malo stolarskog lepka, koji koristim i za premazivanje većih preseka umesto kalem voska.
 
Majstore valja li to sa lepkom? ipak je to polivinil acetat, nije baš najzdravija stvar. Čitao sam da je za to sveža stajska balega dobra?
 
Kad sam napisao lepak mislio sam na Drvofiks. Ja sam ga koristio i za kalemljenje i nije bilo problema.
Inače, ovde sam koristio po kap Drvofiksa da učvrstim čačkalice.
 
Majstor Gera je napisao(la):
Ako je čačkalica predugačka, skratim pa probam.
Ako je suvo vreme nije loše kanuti na tačke dodira malo stolarskog lepka, koji koristim i za premazivanje većih preseka umesto kalem voska.

Pa mislim, je li zaista potrebno čačkalice skraćivati? ::namigivanje:: i lijepiti dodirne tačke. Prvi put čujem da to neko radi. Bespotrebno zaista...posebno ako se radi o ljetorastima. Ajde ako imaš par stabala...ali ako se radi u stotinama? Sve je to fino što se tiče čačkalica, ali šta kad grana nastavi dalje da raste kao srp, a ne stignemo je urvnuti (npr. kod šljive)?
 
Ako je čačkalica, koju si napravio od orezane grane za dve sekunde, predugačka, šta ćeš drugo nego da je skratiš?A što se tiče lepljenja nije obavezno, ali čačkalice na vetru hoće da spadaju.A ja to ne lepim ceo dan, neko samo stavim po kap Drvofiksa u tačke dodira. I ne razvodim grane šablonski, već samo one koje su jače od ostalih, dok one koje su slabe ispravljam uvis, da bi se izjednačile.Ali, ako se tokom formiranja krune prilikom rezidbe vrši izolacija vodilice i nema neke posebne potrebe za čačkalicama, zato što većina novoizraslih grana ima dobre polazne uglove.Uglavnom sve se odradi rezidbom. :ppozdrav:
 
Majstor Gera


A da l si imao situaciju da moras starije grane da razvodis, i ako jesi kako si to radio? Ja upravo rezem jedan zasad kruske star pune 3 godine koji prosle godine nije imao roda zbog napada rutave bube i sva hrana je iskoriscena za rast mladara. Nije vrseno savijanje i sad je bukvalno mali harakiri koji moram da korigujem rezidbom. U dosta slucajeva moram da skracujem biljku, bukvalno da gubim po jedan sprat, a time i jednu godinu. Na nekim mestima imam grana koje su i dalje pod nepovoljnim uglom, dosta su debele. Pa me zanima kako si njih najprakticnije razvodio, na koji nacin!
 
Mislim da je uvek manja šteta izgubiti i dva sprata nego ‚pustiti da gornji spratovi nadjačaju donje.
Ja sam za četiri godine na mojih petnaestak krušaka na sejancu, koliko sada imam, formirao dva jaka sprata.Ja bih pažljivo pokušao da ih, jakim čačkalicama,koliko-toliko savijem, ako može a ako ne može
onda rezidba na neku spoljnju granu. Za dve-tri godine rezidbom na nižu spoljnju granu od one koju smo prethodne godine ostavili polako bi smo raširili krunu.Na jabuci bi to rešio lako podrezivanjem sa donje strane grane koju hoću da savijem, ali na kruški to ne bih smeo da probam. Vidim da si stvarno profesionalac, u svim pogledima, i to je za tebe sitnica...
:ppozdrav:
 
FruitBoy je napisao(la):
Majstor Gera


A da l si imao situaciju da moras starije grane da razvodis, i ako jesi kako si to radio? Ja upravo rezem jedan zasad kruske star pune 3 godine koji prosle godine nije imao roda zbog napada rutave bube i sva hrana je iskoriscena za rast mladara. Nije vrseno savijanje i sad je bukvalno mali harakiri koji moram da korigujem rezidbom. U dosta slucajeva moram da skracujem biljku, bukvalno da gubim po jedan sprat, a time i jednu godinu. Na nekim mestima imam grana koje su i dalje pod nepovoljnim uglom, dosta su debele. Pa me zanima kako si njih najprakticnije razvodio, na koji nacin!
Najlaksi nacin se zove dovitljivost :)
Nema najlakseg nacina, vesaju kamenje o grane, pobijaju kocice pa za njih vezuju. zatezu zicu duz redova ako na dosta stabala to treba uraditi (lakse je zategnuti red zice nego pobijati pored svakog stabla dva tri kocica i sl) vezuju grabu za granu susednih stabala ako je tako povoljan polozaj, dovijaju se :)

A oko cackalica.
Dovodjenje grana u povoljan polozaj se moze raditi i obicnim cackalicama, onim za zube.
Naravno da se to mora raditi u toku leta kad su lastari u porastu, dok su jos zeleni, dok ih cackalica moze drzati u odredjenom polozaju ali tako je i lakse i bolje.
Svakako da se tako lastari ne mogu dovesti u horizontalan polozaj pa ako to neko zeli mora naci drugi metod, ali ako je lastar na povoljnom mestu a vertikalan npr, ovo je sasvim dobar nacin da se iz tog polozaja dovede u povoljan.
 
Tako sam i mislio, i odmah sam vlasniku rekao sta je posredi, kakva je trenutna situacija, sta je uzrok toga i kako to resiti. Posla ima dosta. Kod pojedinih stabala ne znam sta da uradim kad vidim kakva je dzungla. Prvo nadjem vodilicu, i u odnosu na nju izbacujem nepotrebno. Uvek ide varijanta rezidbe na spoljnu granu, biranje grana povoljnih po polozaju, pravljenje krivine na produznici, da usporim protok hrane prema gore. I obavezna izolacija vrha ili njeno prekracivanje, sve zavisi od njene duzine.
Posto nije bilo roda prosle godine, sad ima dobar rodni potencijal i ostavljam solidan broj rodnih pupoljaka, da i na taj nacin obuzdam biljku od prevelike bujnosti.
U vecini slucajeva imam formiran donji sprat(doduse ne bas lepo, nije lep taj ugao grananja) nesto kratkog porasta u sredini, kasnije ogoljenu vodilju i na vrhu metlu od letorasta. Sve to moram ukloniti i svesti na nizu granu.
Ne znam za vasu praksu, ali tamo gde moram malo vecu granu da izbacim vrsim cepovanje, tj. ostavljam mali komadic grane ispod kog bi trebalo da se iz spavajuceg pupoljka razvije nova grana sa bukvalno horizontalnim rastom.
Hvala na komplimentima, kolega, tudim se maximalno da uradim posao. :ppozdrav:
 
Tako je Fruitboy, tzv. rez na patrljak. Ja ga dosta primjenjujem. A što se tiče čačkalica, koristim baš one kućne male u toku maja kad mladari narastu oko 20-30cm i kad se daju lako savijati.
 
E da su bar grane te velicine da se tim malim mogu saviti, odmah bih naredio da se to uradi. A ovako ce da bude kako mora.
Post je spojen: [time]1299187337[/time]
_________________________________________________
@Majstor Gera @Vocar


Slušajte šta sam danas radio.
Zagolicala me je ta ideja sa čačkalicama koje sam pravio od orezanih grana. Lepo je ušpicim i stavim između stabla i grane koja ima nepovoljan rast. Imam i 30% manje odbačene mase. Ovo lepo stoji, dobro sam to fiksirao, špic je otprilike 1 mm zašao u koru i nema mrdanja. Želeo bih da čujem šta vi mislite o tome.
I još jedna stvar, ovo zasecanje u donjem delu grane, šta tu tačno radiš, rovašiš ili nešto drugo?

@Vocar

Ta rezidba na čep mi je do sad dala extra rezultate, naravno samo kod jabučastog voća, kod koštičavog voća to nema prođu. Lepo izraste jedna grana sa extra dobrim uglom grananja. Mada, tu postoji opasnost od nekroze!
 
Ako je grana za izbacivanje iz krošnje, ali ne narušava prostor drugim granama u smislu da se ne ukršta s njima, ne zasjenjuje itd... skratim je na potrebnu dužinu i podsječem testerom sa donje strane na nekih 10-15 cm od stabla. S tom mjerom sam joj blokirao rast ali i dozvolio da iznese rod u tekućoj godini.

U donjem dijelu grane sokovi će se zadržavati u toj maloj zoni do reza i probudiće se uspavani pupoljci, tj izniknuće 1-2 nove grane sa donje polovine tog "budućeg patrljka".. oni će imati već idealan ugao, osnova im je taj partljak, a uz snažnije doticanje hrane brže će se i razvijati u odnosu na klasičan rez. Kad grana iznese rod, iduće godine je izbacujem iz krošnje po onom rezu s donje strane ili 1-2cm blize novoj grani da bi tako izbacio stari rez od podrezivanja.

Nemam mnogo slika ali evo kako to treba da izgleda s tim da napomenem da na prvoj slici grana koja je ostala nije dobijena tom mjerom ali sličan se rezultat postiže, ali ću nabaciti slike i od toga:

9rp1ck.jpg


Klasičan rez na patrljak:

264p4pe.jpg


Nova grana iz klasičnog reza do stabla:

wuqtzk.jpg
 
Ja imam malo drugačiju tehniku, ubaciću koju sliku kad prebacim, pa ti pokažem.
Nadam se da će mi Majstor Gera uskoro odgovoriti, pa da budem siguran skroz da radim dobar posao. Mada, i ovo sad mi se čini kao ok! :D
 
@Voćar
Šljive su ti dobro orezane i formirane, ali ima dosta debelih rezova, što kod šljive treba izbegavati. Na slici 3 ja bih levu uspravnu granu mnogo ranije oborio.
@Fruit Boj
Kad sam pominjao razvođenje grana pomoću čačkalica mislio sam da rezač pokaže vlasniku voćnjaka kako se to radi. Bilo bi previše da rezač gubi vreme na to.

Da li ste nekad pokušali da voćku koja je previše bujna i slabo rađa smirite stezanjem debla žicom.
Ja sam to radio tako što bih na desetak cm. iznad zemlje obavio deblo komadom unutrašnje gume i stegao debljom žicom ili šelnom. Jedini problem je što ne treba dozvoliti da žica urasta u stablo, znači treba je povremeno popuštati.Ja sam tako jednu jabuku u dvorištu, koja je bila previše bujna i nije rađala, naterao da rađa toliko da je se sva izlomila od roda. :ppozdrav:
 
Majstore Gera, ta grana je izbačena iz krošnje kasnije. Inače, kad orezujem uglavnom deblje grane i izbacujem, naravno uvijek se poneka mjestimično otme kontroli tokom sezone pa udeblja. Najveći problem sa tim imam sa č. najboljom. Baš u nedelju mi je ona na redu za orezivanje, pa će biti mnogo posla.
 
Nazad
Vrh