Imt 506 - motokultivator

Evo moje mašine. U petak sam ogrtao krompir, točkove i razgrtač sam uzeo od prijatelja, njegov ručni rad. Nevjerovatno kako se lako a dobro ogrće krompir.
Evo slika.
img20150515183505.jpg

img20150515171955.jpg
 
Ma kome treba ovo je odličan stroj na IMT 506.
Može se pozadi montirati i vučena kopačica super radi gdje je zemlja kamenita ili gdje je usko a mašina tone, ko je radio zna na šta mislim.
Ovako voziš kao od šale ja za 3,5 h ognuo 2,5 duluma i uopšte se nisam umorio.ž
 
Kada hocu da skratim prohod freziranja, skinem moticice koje su visak,ali jel treba da u kompletu imam i kracu osovinu sa srafom?
Inace moj 506 za sad odradio posao, isfrezirao i pokosio nekih 30ari visoke trave.....odlicna masina za kosenje...
Problem sa karburacijom resen, ali deluje da je pregorela svecica....Zbog cega se to desava....?
 
Moras imati kracu osovinu, ne moze ista cev sa srafom kad kratis hod freziranja. Kakva ti je mesavina? I s kojim uljem je pravis? Kao dugogodisnji vlasnik i odskorasnji serviser ovih frezica mogu samo da kazem da su to djavolska posla. Ili radi ceo dan bez da ne pisne i da ti padnes od posla il nece da sastavi rad pa ga mozes j....ti :osmeh:
 
Pregorele svecice su zbog loseg kvaliteta svecice najpre. Da mozes kod strugara da napravis reducir pa da ide na klasicne svecice najbolje bi bilo.Ubacis NGK po toplotnoj vrednosti pa da vidis dal ce crkavati tek tako. A reducir se moze napraviti zgodno jer sam radio na mnogim vozilima i motorima
 
Pa mesavina, nesto manje od 5l benzina i ono stihlovo ulje...Svecica Bosna....Zamenicu svecicu pa cu videti...
Jel moze umesto osovine da se uzme onaj stap-navoj, pa da ga skratim na potrebnu duzinu za skracivanje prohoda???Ja ima dve osovine, jednu za frezu i jednu za tockove....
Dobra stvar kod ofih motokultivatora je sto posle vlasnickog staza mozes da otvoris servis....:haha::ppozdrav:
 
Hvala dejan 351, evo sad ću da probam

- - - - - - - - - -

[IPMG]
img2363.jpg
[/IMG]
img2361.jpg
[/IMG]
Pošto me je stalno nerviralo promena motičica i točkova, došao sam do ovog rešenja.Možda će nekom pomoći u rešavanju ove problematike i česte promene i sužavanja motičica

- - - - - - - - - -

A evo i mog današnjeg rezultata igranja sa plugom i 506. Jako naporno i teško , ali izvodljivo :)
img2367.jpg
[/IMG]
 
@ S.T.A.L.K.E.R

I ja sam orao sa imt 506 oznojio se i nabio zuljeve... i onda shvatio treba da kupim kandze i problem resen sad ore bez problema
:osmeh:

Da li neko ima rotacionu kosu za imt 506 rado bih uzeo jednu da kosim travnjak ali ne mogu nigde da nadjem osim jednu u hrvatskoj po astronomskim cenama?

Pozdrav

Vasilije
 
Da li neko može da nam objasni razlike između 506 i 506ls i drugih modela ako postoje? Čim postoje različite oznake sigurno se nešto i razlikuje :)
 
Rikverc i izvod kardana. Neke nemaju ni jedno, neke po jedno od toga a neke oboje. I primetio sam dve vrste karburatora al to je manje vazno za korisnika.

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока
 
Karburatori su Češki (Ikov) i Nemački (Bing). Kod prvog ako ne valja - nema više pomoći, obavezna je zamena Bing karburatorom, koji može da se osvežava. Više se ne proizvodi u Nemačkoj, ali valja.
 
Pozdrav kolegama.
U uljnom filteru za vazduh mi se pojavio benzin, jedina veza ovog filtera i eventualnog izvora benzina je sledeća: iz filtera ka karburatoru ide usisna grana za vazduh e sad moje neko nagađanje je da možda plovak u karburatoru ne funkcioniše kako treba pa prilikom pomeranja -naginjanja motokult. iz karburatora se benzin preliva u vazdušni filter, Slavinica za gorivo je ispravna to sam proverio, karburator još nisam otvarao. Motor lepo radi.
 
Nazad
Vrh