ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Nisi me razumeo,bojim se setve kukuruza u monokulturi,bez obzira koji je hibrid u pitanju.

@farmerII
Posej i jedan i drugi pa ces sam videti koji ce se bolje pokazati kod tebe,oba su odlicna.

Jel sijao neko ZP 600 ili ZP606, kakva su vam iskustva? Razmišljam da sijem jedan od njih, hoću malo da mijenjam AS, nisam zadovoljan klipom zbog preko svake mjere debele šapurike.

Jel sijao neko ZP 600 ili ZP606, kakva su vam iskustva? Razmišljam da sijem jedan od njih, hoću malo da mijenjam AS, nisam zadovoljan klipom zbog preko svake mjere debele šapurike.
Jasam prošle godine sejao u malim količinama i jedan i drugi i zaključio da nevalja ni jedan !!!
Najveći problem kod Zp hibrida je što kad izađe novi hibrid prve godine se dobro pokaže a druge veđ nije nizašta, skroz drukčiji izgled ima i biljka i klip i zrno. Prošle godine mi se sviđao od Zp jedino zp427 ali se plašim da će biti i sa njim isti slučaj kao i sa prethodnim hibridima (666;606;600;434 ...)i zbok toga ću dobro razmisliti dali ću uopšte sejati Zp hibride

Evo reyultata ogleda koji je bio postavljen u Zemun Polju u Institutu za kukuruz.Ogled je navodnjavan ali su i pored toga vremenski uslovi bili toliko losi tj velike vreline su ucinile svoje pa je FAO grupa 600 najlosije prosla
024.jpg
[/IMG]

Posej ZP606,nemoj da odustajes,to je odlican hibrid za branje u klipu.Godina 2012.je bila jako nepovoljna,pogotovo za hibride FAOgrupe 600 a to neznaci da ce biti i ove tako.

Ja sam do prosle godine sejao samo ZP, ali su prosle godine izvezli dobar deo semena pa sam sejao sve i svasta. U prosecnim godinama bili su dobri ali moje neko iskustvo je da vrede jedino ako je dorada samog instituta. Mana im je sto tesko pustaju vlagu u jesen. Ja sam 2011 krunio 341 i 434 poslednji uselu i imao sam vlagu 20% dok je komsija do mene sa pionirom 20 dana ranije imao 14%. 684 jako lepo rodi ali ako je kisnija godina naraste nenormalno pa ako ima malo vetra hoce da pada a i berac ga vise rasipa. 2010 sam ja morao da se propinjem na prste da bih dohvatio klip a visok sam 190.

Danas sam zvao institut kazu da imaju 99% hibrida u prodaji, imaju onu opciju sa brzom postom i koliko sam ja razumeo za svaku vrecu koju dobijes brzom postom treba da platis 200 din brzoj posti razume se..

@rapaic
Ti hibridi koje si nabrojao su proslogodisnju susu odlicno podneli,mnogo bolje od nekih stranih.Pored tih starijih hibrida Institut za kukuruz Zemun Polje ima potpuno novu generaciju hibrida koju odlikuje najsavremenija genetika,ne polezu,imaju nizu biljku,nize nasadjen klip,brzo otpustaju vlagu,...dakle mnoge osobine koje danasnji proizvodjac trazi.Za sledecu sezonu ce biti spremno jos nekoliko hibrida ranijih grupa zrenja,tako da ce proizvodjaci imati potpunu paletu novih hibrida svih Fao grupa zrenja.

Nazad
Vrh