ZMAJ kombajni

Zanimljiva stvar je i kod nas...naši šverceri uglavnom kupuju kombajne po vojvodini, privatno ili nekad na licitacijama,poslednje vreme u hrvatskoj a sve posle prodaju opet većinom u Vojvodinu :osmeh:
A onaj tvoj bivsi se samo vrti ovde po nasem terenu ,iz Metkovica dosao u Bogatic za smesne pare.....

Cene kombajna su jako pale. Kada sam kupovao prosle godine kombajn, jedva sam nasao za 7000e, sa kukuruznim, a bio je groblje.
A sada za 7-8 hiljada, ima njih dosta. Mada mislim da su svi za remont.

To je kombajn našeg člana foruma....
Ne znam ciji je, ali mislim da nije skup. Na slikama izgleda bas lepo a po kantama za gorivo reklo bi se da nije kod preprodavca vec kod domacina, pa verovatno zato i niza cena.
I meni se cini kao da su pale cene, bar za Zmaj 142. Verovatno zbog uvoza iz Hrvatske je kod njih EU ne da da se voze neregistrovani kombajni i kombajni bez papira; a mozda su i ovi sto prodaju shvatili da su ti kombajni malo precenjeni. Ove male 133 i dalje drze cenu!

kod nas 142 se nađe za 3000€, pa sve do 9000€ koliko su oni najskuplji......

prije 4 godine, sam imao ponuđen zmaj univerzal sa oba hedera, žitni 3,6m kukuruzni 4 reda, i još u rezervi rastavljen motor i mjenjač, za 1200€ i ja nekupim, sramota me to i pričat, a prvi vlasnik......tada su bile niske cjene, sve 132 ili 133 su išle za 1200-1500€ sa samo žitnim hederom, i sve su odvezli u Srbiju, dođu labudicama u selo i pitaju doslovno tko ima kombajn i novac odmah, odmah i tovare, i gotovo......a od ove godine opet pala cjena......jer zmajeve kod nas doživljavaju ko najveće krševe i to više nitko neželi voziti, a i dosta malih poljoprivrednika neželi više raditi, pa se rješavaju mehanizacije, a veliki kupuju nove claasove i JD.....pa su zato cjene niske, znam samo u mojoj okolici koliko je malih odustalo od poljoprivredei mehanizacija na bubanj, ostave si samo male traktore, da imaju nešto prevest i ništa više.......

nije to još ništa, što nas čeka.......a i kod vas bude to došlo

npr, kada je bilo ono sranje sa rusijom, pušili su ljudi koji su imali dogovorene poslove, pa pošto smo u EU, nisu mogli izvesti svoje proizvode, mislim da se radilo o paradajzu....pa ljudi što su na moru, imaju mandarine i naranče, isto je bio problem sa izvozom, jer rusija je veliko tržište, kod nas su se ti proizvodi doslovno djelili, da se nebacaju, a ljudima je bio velik trošak i gubitak.....

EU ima svojih prednosti i nedostataka, al više nedostataka, tržište HR je malo, uvozi se puno, svi samo ruše cjene, i nema nas nigdje......prije su ljudi držali razne životinje, pa kukuruz što ostavim, prodam do novog, i uvijek kapne neka para, ove godine netreba ga skoro nitko, ovako ode po vreča ili dvije i to je to.....al nema od toga ništa

sada gledam nekog zmaja 131, što je po meni OK kombajn, da meni odradi posao, i samo da je koliko-toliko dobar, za 20-25 jutara godišnje, mislim da mora odraditi, kod vas ima djelova što je po meni najbitnije, da ako nešto i ode, da odem kupiti ujutro, popodne sastavim i drugi dan radim.....i nemoram čekati druge, što je najvažnije, čovijek koji mi je do sada radio, ima odličan kombajn DF, al ima dosta svog za raditi i nestiže baš, a imam sada ječma samo 4 jutra, i od toga nije zrel da se može vršiti sve u isti dan, prvi je sijan 21.10 drugi 5 ili 6.11. a treći 11.11. i sada ja njega za te male površine trebam 3 puta zvati da dođe, to mi nema baš smisla, a nešto bi opet ostavio sebi, pa ću jednu prikolicu s tim zauzeti, a druga će biti slobodna, a sa jednom nestignem voziti......

prošle godine sam radio sa kombajnom što ima heder 1,8m, valjda nepostoji manji kombajn, i sve je odradio kako treba, bez rasipa i čisto, i još je polegao ječam, pa sam jednu njivu vršio u jednu stranu, a tko bi to htio raditi, mislim nitko.....

tako da za mene je zmaj dobar kombajn, obzirom na cjenu i odradit će posao, kod nas je vršidba 55€ za jutro, a kombajn će izaći oko 1700€, znači da trebam odraditi oko 30tak jutara + gorivo, ako nebude kvarova, da se kombajn isplati, a imam sigurnih 25 jutara za odraditi, ječma, pšenice i suncokreta......a vjerujem da bi moglo biti i 10tak jutara usluga, a ako budem platio vršidbu, onda neznam što će ostati novca od usjeva, tako da kod nas, ako nemaš potpunu mehanizaciju i tražiš od nekoga uslugu, onda se neisplati raditi, i možeš raditi kada hočeš.....i da skineš usjev, pogotovo ječam i pšenicu prije kiše........

Ma uzmi original Iskrin za malo više novaca i ne misliš više o anlaseru! Ja sam kupio i stavio ga na Rakovicu ali sam ga ubrzo prebacio na kombajn. Bolje da mi je kombajn 100% siguran za paljenje nego R. Vrti ko blesav sa aku od 110ah kako leti tako i u jesen. Zimi ga mrvicu teže pokreće ali ga ipak pokrene. Ovaj ubrzani kad gekne mislim da ga ne možeš ni remontovati. Po meni Iskra i ništa drugo,a ti kako hoćeš!

Trenutno mi je na kombajnu anlaser od 560, e sad videcu, mozda taj ostavim tu a za traktor uzmem drugi! Slazem se da je Iskra najbolji izbor!

E sad to je druga stvar,ako ćeš za traktor i ako želiš da uštediš.... Pa još ako ne koristiš preterano tu 560-ku,tj ako je ne drndaš često na anlaseru onda uzmeš tog iz oglasa ili slabijeg od 2.7kw. Za traktor su ajd da kažemo ok takvi.
Mada ako ti onaj krepa na kombajnu,a kad će nego u sezoni,onda ćeš opet ovog nesretnika stavljati na kombajn..... Nzm,drugar.... Osim na kinezu svuda su mi Iskrini anlaseri i ja sam prezadovoljan kako i koliko rade! Od prošle godine IMT (577) mi silom prilika pali na aku od 55ah. Rajka ima onu stariju verziju Iskrinog anlasera pa ima 2x55,a kombajn već sam pisao pali sa 110ah. Ako možeš-izbegni te male,ako ne onda.....

Pa videcu jos al nesto moram uzeti, sve u svemu sam u manjku jedan anlaser tako da ce neko dobiti novi a nekom ostati stari!:osmeh: Meni je na kombajnu aku. od 140ah i pali lepo sa tim anlaserom od 560, mislim da je Iskrin!

Dobra je Iskra sve to stoji ali dati 200.E.nije bas malo,pogotovu sto u njemu nema delova tj nekog materijala a ni tehnologije dabi opravdalo cenu.

Ako hoćeš poslaću ti broj čoveka koji se bavi anlaserima i alternatorima.Ima sve moguće varijante i povoljne cene.

Nazad
Vrh