nije to još ništa, što nas čeka.......a i kod vas bude to došlo
npr, kada je bilo ono sranje sa rusijom, pušili su ljudi koji su imali dogovorene poslove, pa pošto smo u EU, nisu mogli izvesti svoje proizvode, mislim da se radilo o paradajzu....pa ljudi što su na moru, imaju mandarine i naranče, isto je bio problem sa izvozom, jer rusija je veliko tržište, kod nas su se ti proizvodi doslovno djelili, da se nebacaju, a ljudima je bio velik trošak i gubitak.....
EU ima svojih prednosti i nedostataka, al više nedostataka, tržište HR je malo, uvozi se puno, svi samo ruše cjene, i nema nas nigdje......prije su ljudi držali razne životinje, pa kukuruz što ostavim, prodam do novog, i uvijek kapne neka para, ove godine netreba ga skoro nitko, ovako ode po vreča ili dvije i to je to.....al nema od toga ništa
sada gledam nekog zmaja 131, što je po meni OK kombajn, da meni odradi posao, i samo da je koliko-toliko dobar, za 20-25 jutara godišnje, mislim da mora odraditi, kod vas ima djelova što je po meni najbitnije, da ako nešto i ode, da odem kupiti ujutro, popodne sastavim i drugi dan radim.....i nemoram čekati druge, što je najvažnije, čovijek koji mi je do sada radio, ima odličan kombajn DF, al ima dosta svog za raditi i nestiže baš, a imam sada ječma samo 4 jutra, i od toga nije zrel da se može vršiti sve u isti dan, prvi je sijan 21.10 drugi 5 ili 6.11. a treći 11.11. i sada ja njega za te male površine trebam 3 puta zvati da dođe, to mi nema baš smisla, a nešto bi opet ostavio sebi, pa ću jednu prikolicu s tim zauzeti, a druga će biti slobodna, a sa jednom nestignem voziti......
prošle godine sam radio sa kombajnom što ima heder 1,8m, valjda nepostoji manji kombajn, i sve je odradio kako treba, bez rasipa i čisto, i još je polegao ječam, pa sam jednu njivu vršio u jednu stranu, a tko bi to htio raditi, mislim nitko.....
tako da za mene je zmaj dobar kombajn, obzirom na cjenu i odradit će posao, kod nas je vršidba 55€ za jutro, a kombajn će izaći oko 1700€, znači da trebam odraditi oko 30tak jutara + gorivo, ako nebude kvarova, da se kombajn isplati, a imam sigurnih 25 jutara za odraditi, ječma, pšenice i suncokreta......a vjerujem da bi moglo biti i 10tak jutara usluga, a ako budem platio vršidbu, onda neznam što će ostati novca od usjeva, tako da kod nas, ako nemaš potpunu mehanizaciju i tražiš od nekoga uslugu, onda se neisplati raditi, i možeš raditi kada hočeš.....i da skineš usjev, pogotovo ječam i pšenicu prije kiše........