Bobo
Član
Zdravo. Imam jedan veliki problem sa svojim kombajnom u pitanju je Zmaj 133 RM. Problem je taj sto prosipa zito. Zito se zadrzava na zadnjem trapu a i dok kombajn radi zito se moze naci na rukama. To je pocelo pre 2 godine kada sam menjao sita na ladji. Kako god da namestim sito vidi se da prosipa. Ventilacioni otvori su namesteni po pravilu. Ako bi mi neko mogao nekako reci o cemu se radi. Sve sam pokusao
Nesto si gaaadno zeznuo.. na koliko ti je vjetar otvoren na onim limovima sa strane u psenici? Po prirucniku kaze otvoreni MAX ali to NIKAKO ne funkcionira, poizbacuje svo zrno napolje, pogotovo u losoj psenici koja nema dobar hektolitar.
Dalje, na kojim obrtajima ti je vjetar? imas na pogonu vjetra dvodjelne remenice i one se rastavljaju i po potrebi se ubacuju-izbacuju sajbice i na taj nacin se remenice sire/skupljaju? Kod mene je to na tvornickom podesenju, iz glave ne znam kako trebaju stajati posto to nikad ni ne diram.
Jesi li skoro radio pumpu visokog pritiska? ako jesi jesi li napomenuo da se radi o kombajnu? Ako nisi majstor ju je otvorio i kombajn ima da se pri tim obrtajima raspe po njivi. Samim time je cjela vrsalica ubrzana pa tako i vjetar, te sita preko kojih zrno u kombinaciji s pojacanim vjetrom samo preskace i zavrsava iza kombajna.
Dalje, usmjerivaci vjetra... hmmm, ni to iz glave ne znam ali iskreno da ti kazem nikad ih ni ne diram, podeseni su uvjek jednako za sve kulture koje vrsim (psenica, jecam, zob, tritikal, raz, soja).
Po meni je problem u previse otvorenom vjetru i u kombinaciji s povecanim brojem okretaja motora dodje KATASTROFA. Obrtaji motora pri max gasu moraju biti 1850 o/min ili jos tocnije 945 obrtaja PRIJEMNOG bitera pri max okretajima. Ovo provjeravam svake godine prije pocetka zetve za svaki slucaj posto sam imao slucaj da je majstor koji je radio PVP istu nastelao na 2200 okretaja, jer "Zna on sta je ZMAJ kombajn"...