ZMAJ kombajni

Evo slike mada se malo losije vidi posto je kombajn u supi.
imag0013sw.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
imag0015o.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
imag0014cn.th.jpg
[/URL][/IMG]

jel to kombinacija 19 52 danas sam narucio kod mog strugara da vidimo da napravimo 16 52 od tog spanera na slici da napravimo pogon sa bitera da budu jos manji obrataji ako bude moglo a ja mislim da ce moci

Obišao drugove u jednom lepom mestu u Banatu pa smo se malo baktali sa nekom elektronikom.

"Okidači" senzora bubnja:

Senzor broja obrtaja bubnja:

Senzor broja obrtaja bitera:

Senzor broja obrtaja vetra:

Senzor broja obrtaja slamotresa:

Senzor brzine kretanja kombajna, na levom poluvratilu točka:

Naponski kablovi od kutije sa osiguračima:

DC konektor:

Uređaj za merenje brzine kretanja i broja obrtaja - slikano na putu ka poligonu za baždarenje brzinomera:

Detalj brzinomera:

Detalj 1 Obrtomera:

Detalj 2 Obrtomera:

Detalj 3 Obrtomera:

Detalj 4 Obrtomera:

Da kombinacija je 19 - 52 i sa njom imam 300 obrtaja, i vidno manje loma... E sad videćemo koliko će ove kerikože naći kad budem terao na silos...

Današnji posao:

k4c7fa.jpg

a79z4.jpg

2zo9rfo.jpg

Novi je stigao i treba ujutro da se montira. Kupljen je u Zmaj Prometu u Futogu za 23000 naših novaca... Slika je malo lošija jer kad sam ga doneo već je bio mrak...

15wapmo.jpg

24njrih.jpg

Shale,dva pitanja za tebe i jedan savet. Prvo: Zašto si stavljao lančanike kad se može i kukuruz i suncokret "raditi sa remenom"? Drugo: Zar nije bilo jeftinije da zavariš slamotres? Savet: Proveri ostale slamotrese. A evo i nekih slika kako sam rešio podmazivanje 3 i 4 slamotresa bez ulaska u kombajn....

Siniša, ovaj nije mogao da se vari, ali bio je jedan koji je napukao, a njega smo zavarili... To je tačno da može da se i kukuruz i suncokret radi sa kajišom, ali u kukuruzu napravi previše loma (ja sam prošle godine imao najmanje 8 % loma, a po meni je to mnogo), a suncokret može, čak smo ga i ove godine radili sa kajišom. Pa sam tako stavio 19 - 52 za kuruze 300 obrtaja, a uzeo sam i lančanik od 34 zuba, za prenos 19 - 34 sa kojim bi trebao imati oko 470 obrtaja, a to je dovoljno i sa suncokret a i za soju da nemoram da vraćem kajiš... A i obrtaje sa kajišom nemožeš da pustiš ispod 400...

Što se tiče podmazivanje prednje osovine, nju slabo i podmazujemo, mada ima mazalice, al zato zadnju, relativno često (na svakih 20-ak jutara pokošenih)... Koliko sam ja čuo od čoveka od koga sam kupio kombaj (a on ih je imao nekad više komada), starije varijante 142 nisu ni imale mazalice na prednjoj osovini...

@Dragan DMB: odgovorio sam Vam preko pp

@mims: Nije 171, u pitanju je bio ovaj lepotan:

Shale,vidjao lošije,vario lošije.... Al ok, novo je sigurno (naj)bolje rešenje! Samo što je oskudacija.... :) Mazalice,da,i ja sam nešto tako čuo da ih nisu uopšte imali! Ni na prednjoj ni na zadnjoj. E sad šta je bolje,podmazivati ili ne-ne znam. Ja ih podmazujem svako jutro.

@Dragan DMB: odgovorio sam Vam preko pp

@mims: Nije 171, u pitanju je bio ovaj lepotan:

Attila,ima li taj uredjaj i zvucni alarm ako osovina prestane da se okrece,mogu li se memorisati neke konstante broja obrtaja pa da se npr usled pada obrtaja za odredjeni % ukljuci zvucni alarm?Pretpostavljam da je kontrola vasih ruku delo zato ::svaka cast:: i samo napred ka usavrsavanju.

@Spajki

Hvala na komplimentu!

Ovaj uređaj trenutno nema te opcije. Rađen je kao niskobudžetni, osnovni uređaj po posebnoj narudžbini. Do kraja meseca neću imati vremena da programiram i crtam nove štampane ploče, ali sve to što ste naveli (model za alarmiranje kombajnera sam odradio u okviru jednog projekta za ispit, sad samo treba da ga malo poboljšam) uključujući i merač broja hektara planiram da ubacim u narednu verziju. Za sve imam idejna rešenja na papiru, samo eto, zbog ispitnog roka sve stoji u fijoci.

Nazad
Vrh