ZMAJ kombajni

Ne dokazuje ništa. Vi u suštini uljani filter koristite kao predfilter primarnom filteru (od celuloze). Isti efekat biste postigli i sa običnim predfilterom, sa tom razlikom što na taj običan predfilter ne biste morali bacati dodatne pare (kupovati ulje i menjati ga). Vaš motor od sitnih čestica i dalje čuva onaj primarni filter od celuloze a ne uljani filter. To što 10 godina niste našli za shodno da produvate primarni filter... Nemam reči.

Kako više da vam objasnim suštinu?

U jako prašnjavim uslovima rada (primera radi tokom špartanja useva ili setvospremiranja kada oruđe podiže enormni oblak prašine) uljani filter je neefikasan iz prostog razloga što kada se prašnjavi vazduh usisa u filter i kada usled udara struje vazduha o površinu ulja izdvoje čestice prašine - površina ulja se prekrije prašinom. Toj prašini treba vremena da potone da bi ulje moglo na svoju površinu prihvatiti novu količinu prašine. Dok se to ne desi, novoprispela količina prašine pada na sloj nenatopljene prašine i samim tim se ne lepi za ulje. Vakuum zatim ponovo podiže te čestice i nosi dalje kroz žičani umetak gde bi u idealnom slučaju trebale da se zalepe za nauljena žičana vlakna. Međutim, to se često ne desi! Prostor između žičanih vlakana dovoljno je velik da kroz taj prostor prođu i čestice veličine preko 40 mikrona (veličina čestica opasnih po rad motora počinje već od 20 mikrona, pa vi vidite). Te čestice nesmetano dospevaju u komoru za sagorevanje motora. Lepe se na zid cilindra. Klipni prsten ih usled svog kretanja dohvati i dodatno utisne u zid cilindra, time stvarajući zareze čijim daljim produbljivanjem će doći do gubitka kompresije a samim tim i do smanjenja snage motora (jer će deo smeše tokom sabijanja kroz te zareze pobeći u karter). Ljudi u Banatu i u planinskim predelima stvarno nebi trebali da se zezaju sa filtracijom vazduha jer te čestice prašine silikatnog porekla su izuzetno čvrste. Kada ih dohvati klipni prsten dobijete isti efekat kao kad reckate staklo sa dijamantom...

Šta još? Suvi filter nema nus-pojavu kao što to imaju filteri sa uljanim kupatilom. Naime: uljani filteri na toploti i usled dejstva vakuuma ispuštaju uljna isparenja. Motor povlači te uljane pare u komoru za sagorevanje, pare zatim zauzimaju mesto koje bi inače trebao da zauzme nama preko potreban kiseonik iz vazduha (za proces sagorevanja kiseonik je bitan katalizator. Setimo se da mi u motor ne možemo dovesti čist kiseonik iz prostog razloga što se vazduh ne sastoji samo od njega već i od nama nepotrebnih gasova kao što su azot, argon i dr. Dakle mi smo već u startu prirodno ograničeni da ne možemo u motor uneti čist kiseonik i tako omogućiti idealno sagorevanje dizela! Još ako tim manje korisnim gasovima dodamo prašinu i uljane pare - sve više se udaljavamo od idealnih uslova za sagorevanje. Krajnji rezultat? Povećana potrošnja goriva i smanjena snaga). Da ne pričamo o zagađenju životne sredine ugljenmonoksidom koji nastaje usled nepotpunog sagorevanja smeše goriva.

Vi ne možete efektivno pratiti zasićenje ulja pa samim tim ne možete odrediti tačno vreme zamene. Tu je problem sledeći: ako zamenite ulje prerano: bacili ste pare. Ako ga promenite prekasno: kompromitovali ste motor.
Dok vam se žičani umetak zacementira toliko da napokon možete primetiti kako vam se motor guši - već je kasno. Ko zna koliko čestica prašine većih od 20 mikrona je za to vreme dospelo u motor!
Dok kod suvih filtera možete staviti krajnje jednostavan indikator zaprljanosti koji vam na osnovu vrednosti vakuuma pokaže kada treba da produvate filter.

Razlike u kapacitetima su takođe enormne. Razlog je u tome što umeci od žičanih vlakana i morske trave sakupljaju prašinu u dubinu, dok filteri sa nano-vlaknima sakupljaju prašinu na svojoj površini. Da bih vam lakše dočarao sauštinu, zamislite mrežu za komarnik da je to suvi filter, a mreža za žičanu ogradu je umetak uljanog filtera. Zrno prašine neka bude veličine teniske loptice. Kada tutnete tenisku lopticu u okce žičane ograde, ona je potpuno začepi te vazduh više ne može strujati kroz okce. A kada stavite tenisku lopticu na mrežu od komarnika, loptica će začepiti jako mali broj okaca, dok će vazduh moći da opstrujava oko loptice i da prolazi kroz preostala sitna okca. Možete li zamisliti koliko teniskih loptica je potrebno nabacati na mrežu od komarnika da bi se u potpunosti sprečilo strujanje vazduha kroz nju??? E, u tome je suština suvih filtera.
Samim tim što se prašina taloži na površini filtera, lakše je i produvavanje istog i time dobijamo preko 90% početnog kapaciteta filtera. A voleo bih da vidim čoveka koji će umetak od morske trave moći da produvavanjem vrati na toliku vrednost početnog kapaciteta tj. da odstrani silnu prašinu iz njegove dubine, ili da ispere žičani umetak toliko da u njemu ne ostane grudvi spečenog ulja i prašine...

I napokon: to što vi čulima vida, sluha i mirisa ne možete da primetite šta se dešava unutar motora i to što nemate uređaje za merenje sastava izduvnih gasova (i svega ostalog) ne znači da se sve odvija kako treba u vašem motoru. Samim tim ne možete tvrditi da su uljani filteri najbolja stvar na svetu. A da nisu - to je nebrojeno puta dokazano u poslednjih trideset godina.

EDIT: Film u kojem su predstavljeni dodatni delovi za filtraciju vazduha. Između ostalog i predfiltri Topspin i Donaspin. Koga interesuje neka pogleda.
http://www.youtube.com/watch?v=xsaumoXtmSw&feature=related

Poslednja izmena:
Da vam objasnim kupio sam uljani filter od rakovice 120 sa PREDFILTEROM i to sam ugradio izpred papirnatog . Papirni filter sam redovno kontlorisao i on je i dan danas kao kad sam ga stavio . Motor nikad se nije grejao cak ni 80 stepeni celziusa nije dostigao . Svaki drugi dan menjam ulje u filteru mada ne bi trebalo ali nek je cist , meni ovako super funkcionise i nemam nameru da menjem ,niti me iko moze u tome da nagovori .

Bože sačuvaj da ja ovde ikog nagovaram na nešto. Ja samo govorim onako kako jeste. Ako ste Vi dovoljno bogati da svaki drugi dan sipate decilitar ili dva ulja u kadicu (za te pare ste već mogli kupiti solidan predfiltar i zaboraviti na dodatne troškove) - ko sam ja da Vam se mešam u kućni budžet.

Zmaj 143(94-to godiste) biterska osovina i remenice,skidam jer sumnjam da mi se pojela caura koja steze lezaj od osovine bitera. Problem ne mogu da odvrnem centralni sraf (za kljuc 30) koji predpostavljam je uvrnut u osovinu....
Ima neko resenje??? ili ja nesto radim pogresno,tj ne idem redom?? :)
who87o.jpg
[/IMG]
U sunce mu kalajisano.Šta bi sa izduvavanjem i podmazivanjem?Ne pali više?

Hehe Maticu,posle 5 godina besprekornog koriscenja mora nesto i da se potrosi :) Mada to je samo predpostavka da je otisla caura,zato bolje spreciti nego leciti :p

jel zna neko dimenziju kaiseva od turbine za hladjenje za zmaja 190 u pitanju je motor tam f 6 l 413 fr

evo obecanih slika remonta zmaj 142
25122011042.jpg
25122011042.jpg

---------- Poruka napisana u 16:35 ---------- Prethodna poruka je at 16:21 ----------

08032012119.jpg

---------- Poruka napisana u 16:38 ---------- Prethodna poruka je at 16:35 ----------

08032012123.jpg

---------- Poruka napisana u 16:40 ---------- Prethodna poruka je at 16:38 ----------

08032012126.jpg

---------- Poruka napisana u 16:43 ---------- Prethodna poruka je at 16:40 ----------

08032012125.jpg

---------- Poruka napisana u 16:46 ---------- Prethodna poruka je at 16:43 ----------

09032012127.jpg

---------- Poruka napisana u 16:54 ---------- Prethodna poruka je at 16:46 ----------

11032012136.jpg

---------- Poruka napisana u 16:57 ---------- Prethodna poruka je at 16:54 ----------

14032012141.jpg

---------- Poruka napisana u 17:02 ---------- Prethodna poruka je at 16:57 ----------

14032012142.jpg

16032012146.jpg

---------- Poruka napisana u 17:11 ---------- Prethodna poruka je at 17:07 ----------

i zavrsna faza
13042012160.jpg

---------- Poruka napisana u 17:15 ---------- Prethodna poruka je at 17:11 ----------

13042012161.jpg

---------- Poruka napisana u 17:18 ---------- Prethodna poruka je at 17:15 ----------

13042012162.jpg

potrosio sam 70 litara uljane boje za kombajn i tri adaptera i to mi je bilo dosta para ceo kombajn me izasao sa tarupom na kuruznom hedreru 14000 evra al imam nov kombajn ono na prvoj slici to je samo njegovo ovo je sve novo i nije mi zao

Za ovo trebe imati ogromno strpljenje i volje...a za pare ne zali,sad mu znas svaki sraf kako stoji...skidam kapu.

Nazad
Vrh