ZMAJ kombajni

Sad gledam ove dimenzije lezajeva, i je, ovaj je bio tako 19mm... Cini mi se da je to pre mal lezaj za taj teret... Kod mene na malom zmaju je kud i kamo jaci lezaj stavljen nego taj 6306 i kod mene su lezajevi u originalu i imaju mazalice izvedene tako da su lezajevi s nutarnje strane otvoreni a na kucistu mazalica dolazi u unutarnji cosak kucista i ima zlijeb probusen gdje mast moze doci dolezaja. Mazem ih 2-3 puta u sezoni i jos su uvijek dobri (lani ih kontrolirao prije soje).

Svakodnevno mazem lezajeve na bubnju, prijemnom i odbojnom biteru te varijatorima voznje i varijatoru bubnja. Lezajeve prijemnog bitera znam mazati i tokom dana jos jednom, ako imam puno posla.

Bobo samo ti reci frendu da zaboravi na švajs aparat i trajace i lezaj standardnih dimenzija. Montoya hvala,nije mi to padalo na pamet da se moze tako resiti... Eto i kod mene nedostatka maste! Ja sam imao u glavi neko drugacije resenje ali je ovo stvarno jednostavno i funkcionalno!

Kad je već reč o podmazivanju, zanima me dali je neko i kako je rešio podmazivanje ležaja na bubnju i biteru od Z-142 ? Možda je spominjano ranije ali ima skoro 300 strana pa da ne listam...

Mi pred svaku sezonu zita,soje,kukuruza,kad prebacujemo na pogon lancima,obavezno skinem poklopce lezaja,a zastita je probusena,tu uvrnem malu mazalicu i nadrukam nekoliko puta-mada je to dosta sporo...pa ako neko ima ideju kako bi moglo bolje...

Jedan poznanik je probusio one okrugle platne, pa izveo cevcicu sa mazalicom dole, ali nije dugo trajalo, jer se platna okrenula i to sve polomila...Moje misljenje je da tu treba postaviti lezaje sa plasticnim poklopcima, otvoris pre sezone i nabijes masti i miran si, ujedno i prekontrolises lezaj.

Kupiš kvalitetne ležajeve i zavisno koliko radiš svake 3-5-10sezone menjaš i ne treba ti podmazivanje
npr. WBF ležaj (koji se smatra za loš kvalitet)ugrađen na dobnoj osovini,prethodno sa jedne strane dopunjen FAM 3 toat mašću
izdži 300 ha i zamenjen u ispranom stanju...
onda zamislite koliko bi dugo išao kvalitetan ležaj

Da stvarno su ti wbf lezajevi zanimljivi.... Kad smo kupili kombajn promenili smo sve te 6308 lezajeve i kucista i ona burenca. Znaci za obe osovine. Bili su wbf ugradjeni ali nismo hteli da rizikujemo pa smo stavili fag-ove. Mada su wbf-ovi skinjeni bez mrve lufta,a ko zna kad je prethodni vlasnik menjao! Cini mi se da su to od losijeg kvaliteta lezajeva mozda i najbolji.... Eventualno CX lezajevi. i oni su se solidno pokazali. A sto se tice podmazivanja.... Ne znam. Trenutno nemam nikakvu ideju. A niti sam video da neko ima neki sistem podmazivanja bez rastavljanja....

Mi smo do sada 4 puta menjali glavne lezajeve doba,bitera-prvo su bili:
1) FKL,metalna zastita-brzo propali- dve sezone,BEZ kukuruza
2) Z&S,mislim da je bio metalna zastita-zamenjeni ZA VREME druge sezone,sa kukuruzom
3) SKF,plasticna zastita,jedan zamenjen posle 2 sezone,stavljen FKL,ostali izdrzali jos jednu sezonu.sa kukuruzom
4) FAG,plasticna zastita,cetvrta sezona-sa kukuruzom
Letos kupljeni na najlonu u NS lezajevi SNR,covek drzi iza auto pijace lezajeve,ko je bio zna o kome je rec...nahvalio ih je,mada je bio i skf,fag...a od lezajeva malo slabijeg kvaliteta kaza da je CX ok za cenu koju platimo.takodje kaze,a i u to sam se uverio,da bezimo od DPI.

Znači nema konkretne ideje, ili su teško primenljive. Ja te "nedodirljive" i nepristupačne ležajeve kad montiram obavezno punim sa grafičkom mašću .

A zanimljiva stvar se dogodila kad sam i ja mjenjao lezajeve na mom kombanu... Kupio sve FAG i to bas u trgovini preko racuna, da budem miran... I tako SLUCAJNO uzmem lezaj u ruku i protresem ga, kad ono kuglice unutra imaju lufta, cak se unutarnja staza moze micati u osnosu na vanjsku i to dosta... I nista, garantiraju mi za lezajeve i stavio sam ih i rade bez problema. Istu sam stvar napomenuo kolegi kad je mjenjao taj lezaj u grlu, da ga protrese i njegov se klimao, a pred menom ga otvorio...

On je skidao plasticne zastite i trpao unutra masti koliko god moze stati i vracao zastite nazad. po meni, lezaj ima masti dovoljno koliko njemu treba i ako je zatvoren i kupljen kvalitetan, onda ga ne treba dirati. S previse masti se lezaj previse grije i brze propada jer kuglice teze prolaze kroz lezaj i tu se pravi dodatni otpor. Ista stvar ako se koristi neodgovarajuca mast.

Po itanju CXlezajeva, koliko kostaju, svaka im cast i kinezima koji ga sastave. Po prici su kinezi od poljaka uzeli licencu za pravljenje lezajeva i po njihovoj tehnologiji ih prave. Ja sam ugodno iznenadjen njihovim lezajevima...

40mm ti je precnik pod lancanicima a mesto lezaja nije 40mm... Izvin kiraj ali ja na tvojoj slici ne vidim mazalicu. Ali ako ti kazes da mozes podmazati lezaj,ok,ja ti verujem! Ne mora znaciti da je na ovoj Rm 142-ci koju odrzavam sve u originalu i fabricki.... Pozz!
U pravu si osovina je 40 a ležaj je 2207 a po katalogu kojeg imam je 6306.
Što se tiče mazalice ,uvećao sam sliku

Da stvarno su ti wbf lezajevi zanimljivi.... Kad smo kupili kombajn promenili smo sve te 6308 lezajeve i kucista i ona burenca. Znaci za obe osovine. Bili su wbf ugradjeni ali nismo hteli da rizikujemo pa smo stavili fag-ove. Mada su wbf-ovi skinjeni bez mrve lufta,a ko zna kad je prethodni vlasnik menjao! Cini mi se da su to od losijeg kvaliteta lezajeva mozda i najbolji.... Eventualno CX lezajevi. i oni su se solidno pokazali. A sto se tice podmazivanja.... Ne znam. Trenutno nemam nikakvu ideju. A niti sam video da neko ima neki sistem podmazivanja bez rastavljanja....
da ti kažem pošteno,na pristupačna mesta uglavnom stavljam WBF,KG ili CX i nikad mi ni jedan nije crko,
ali menjaju se svake 3-će sezone i ako je ostao dobar ne vraćam ga....

Bobo samo ti reci frendu da zaboravi na švajs aparat i trajace i lezaj standardnih dimenzija. Montoya hvala,nije mi to padalo na pamet da se moze tako resiti... Eto i kod mene nedostatka maste! Ja sam imao u glavi neko drugacije resenje ali je ovo stvarno jednostavno i funkcionalno!
Ili ako mu je bas do varenja bolje da stavi neku deblju platnu i nju vari a ne lezaj . Nacitao se kvarova na lezaju od bubnja i bitera , po vasim postovina se vidi da ti lezajevi su za tu funkciju slabi , moje misljenje je ako treba menjati onda i kuciste od lezaja i staviti valjkasti i to dva na svaku stranu i resen problem dok je kombaj - kombaj ili kuglicne ali isto dve, ima nacina za ugradnju mazalice na lezeje od bitera i bubnja i to ako treba probusiti kuciste od lezaja ugraditi cev od uljane cevi od kocnice auta sprovesti negde u stranu na dostupno mesto i tu staviti mazalicu na kraj cevi i problem resen .

Da im je potrebno mazanje ugradili bi im još u fabrici mazalice.Mislim na ležajeve bubnja i prijemnog bitera.Prošlog proleća smo radili ozbiljan remont na kombajnu i najzanimljivije od svega je to da je kombajn na sebi imao sve originalne ležajeve,made in Yugoslavia.Nisu mogli ići dalje jer su dotrajali pa su promenjeni.Na njihovo mesto su ugrađeni Fag,Ina i Timken pa ćemo videti koliko će koja firma izdržati jer one da kažem bofl ni u ludilu ne bih ugradio na neku mašinu poučen veoma lošim iskustvima.

Maticu mislim da taj rezultat nece biti merodavan... Na sva cetiri mesta su razlicita opterecenja,obrtaji.... Sta kaze g-din Panonstib?

Tri sorte lezajeva na cetiri mesta tj dve osovine po dva lezaja a svaka dobila istu firmu.... Kolega zbunjujete me?! (Decko je zbunjeniji od dva ludaka u buretu!) :) Svakako opet nije merodavno.... Bar po meni..... ~850 0/min Gornja osovina a donja kad kako ~300-~1100 Na gornjoj osovini sa leve strane siroka remenica tj njen kais vise vuce nego kais ili lanac sa desne strane lezaj iste osovine. Donja osovina levi lezaj njega ne vuce nijedan kais niti lanac dok desnog na istoj osovini cima lanac ili kais.... Nijedno mesto nema iste obrtaje i ista opterecenja ili makar priblizna. Laicki receno ne zamerite. Mislim da je tacnije kada se ugradi npr na jedan kombajn fag lezajevi a na drugi npr snr ili neki drugi lezajevi pa ih onda uporedis koji je koliko trajao...

Niste me razumeli a možda nisam dobro ni objasnio.Menjana je većina ležaja na kombajnu i ugrađeni su ležaji od tri proizvođača.Osovina vetra,spirale,prenosna osovina lađe...ležaji bubnja i odbojnog bitera nisu dirani.Sprava je pokazala da nema potrebe za menjanjem.

Više je važno u kakvim uslovima se ležaj eksploatiše . Kakve veze ima dali je vratilo slobodno ili je na toj strani remenica . Ono ima donekle ali šta kad prodje naviljak sirove slame ili ambrozije kroz prostor od 4mm.a kombaj se zdrma kao bomba da ga je pogodila dali to utiče na vek trajanja lezajeva...???

Nazad
Vrh