ZMAJ kombajni

Do 1982 bile su drvene letve,znači te prve 142-ke su imale još drvene letve,a od 1982 limene letve. A do 1984 farbao ih je Džej.(tako sam čuo) :haha: :haha: :haha: :ppozdrav:

ZORAN.BNS je napisao(la):
Matić je napisao(la):
Na svakom 142 heder stoji malo nagnut u jednu stranu.To im je valjda fabrički znak raspoznavanja.
Nije im to znak raspoznavanja nego je namerno napravljeno da bi lakše pratio visinu hedera, leva strana je niža jer je ona najčešće na pokošenoj strani pa ako ona ne ddodiruje zemlju a nju je lakše viideti , onda neće ni desna :ppozdrav:
nesme leva strana da stoji niže u odnosu na desnu a evo i zašto:kada kosiš useve kao što je soja na primer,leva strana hedera koja ti je niža ide po zemlji a desna na toj širini hedera od 4.20 zna da bude u vazduhu i po 20cm u zavisnosti od stanja hedera.kad su novi svi budu iznivelisani,međutim kratko im to traje.uglavnom poenta je da nesme to da ima ,heder mora da bude ravan.pogledaj druge marke kombajna i izmeri im odstupanja.ako je heder takav,samim tim gubiš i pri košenju jer moraš svaki put da kupiš ono što je trebalo da bude pokošeno a nekad zna biti i da izgubiš i čitav jedan metar zahvata kose sa takvim hederom :ppozdrav:

To se da rešiti ubacivanjem flaha 10-12 milimetara između grla i hedera sa leve strane i izduvavanjem gume sa desne strane. :D

jeste teža leva strana ali kad dođe iz fabrike odstupanja su nevidljiva-dok ne pokosi koji hektar :haha:problem je što su slaba korita hedera i onga se to dešava na sredini hedera i na krajevima.posebno još kod kombajna koji mnogo vrše kulture za niska košenja,pologe i na neravnim njivama.e onda kombajn mnogo puta gura heder na jednoj strani.to se najjeftinije reši sa pritiscima u gumama,prepravkom kačenja za grlo kombajna ili ojačavanjem korita hedera(što se baš i neisplati puno).na većini kombajna je leva strana malo teža od desne :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1298666995[/time]

Matić je napisao(la):
Za flah se slažem ali za gumu ne.Isuviše su skupe da bi se igrali izduvavanja.
Pa malo samo izduvaš na 1,2-1,3 bar,a levu ostaviš na 2 bar.Te gume na 142 su već 20-30 godina neće im faliti ništa.Ako im se desi nešto neće biti zbog izduvavanja nego zbog starosti i rovitosti. :nono:

Nemogu da prelistavam forum ali ima skica od člana mityoo kako se to rešava.

Kiraj to je ovo pomenuto rešenje sa navarivanjem flaha.Ja ipak ne bi izduvavao gume jer imam baš dosta loše iskustvo kada su one u pitanju.

leva strana jeste teža,čak se i bunker više puni na tu stranu.znači,levu stranu duvaš maksimalno po prospektu zaboravio sam sada koliko a desnu pošto je i manji teret na njoj možeš do 0.5 bara manje.mislim da sam na 143-ci levu gumu duvao na 2.3 a desnu 1.8 do 2,kako kad.i stoji ko pišća-to vam je najjeftinije rešenje kada se to može :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1298668018[/time]

Sad sam našao ali samo ovu sliku gde se vidi da ne leži na zakačaljku kako treba.Kad smo ubacili flah na drugu stranu i ovde je leglo do kraja.Ipak je fabrika nešto eksperimentisala.
P5280017.JPG

ovaj moj heder jeste negde ulegnut ali radi ko doxa,bez ikakvog kvara i zastoja,a za te letve metalne ili kakve su vec ne verujem zato sto svi na 142 imaju drvene,a sto se tice dal je budzotine, xexexexexe malo si to smesno rekao :D,ali nema veze :ppozdrav: :ppozdrav:

Vlada B.B je napisao(la):
ovaj moj heder jeste negde ulegnut ali radi ko doxa,bez ikakvog kvara i zastoja,a za te letve metalne ili kakve su vec ne verujem zato sto svi na 142 imaju drvene,a sto se tice dal je budzotine, xexexexexe malo si to smesno rekao :D,ali nema veze :ppozdrav: :ppozdrav:
Možda ti znaš da ima samo drvene letve .Kod mene je original vitlo sa metalnim letvama.

kiraj je napisao(la):
Vlada B.B je napisao(la):
Možda ti znaš da ima samo drvene letve .Kod mene je original vitlo sa metalnim letvama.

Ima ljudi koji skidaju metalne i stavljaju drvene da ne bi zveckalo. To je najmanji problem dali je metalno ili drveno ako sve ostalo isprovno važno da radi.

Pa nego sta bitno je da se to vrti i da zaradjuje pare :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1298723609[/time]

kiraj je napisao(la):

I ja sam isto tako resio problem ubacivanjem flaha, lagano ga pecnuo da ne bezi i heder prav kao strela!
I kod mene su drvene letve e sad da li je fabricki ili je menjano vitlo ne znam!

kiraj je napisao(la):
Ipak sam našao

mityoo citat:
Evo crteza kako sam resio:
Odsekao sam parce petice lima cca 10x50mm i iskrivio ga(na slici oznacen sa 1) da pasuje na onu "rucku" na grlu gde se kaci heder. Zatim sam spustio heder na panj koji je podmetnut ispod leve strane hedera i otkopcao tu stranu. Onda sam heder pazljivo spustio jos malo da lim mogu da podmetnem izmedju, i kad sam ubacio lim podigao sam heder u vazduh.Bitno je da se taj lim vari na heder a ne na grlo jer mi kukuruzni heder stoji kako treba! Nakon toga sam morao da skinem zabravljivac i da ga obrusim(oznaceno sa 2) jer nisam mogao da zabravim!

Nazad
Vrh