Moze da komentarise neko ko je radio sa oba beraca,a ovako ona pamet gledati tudj berac kako ga neko vozi i radi s njim(nebitno koje marke) je cista glupost,uparite oba beraca sa istim traktorom i da je stanje oba beraca priblizno isto pa zakljucite.Niti je zmaj brzi od sip-a i obratno,tu mislim na standardne berace,ne ubrzane preradjene itd...Ljudima kojima radim imanje(deca su im preko grane)imaju zmaj-a 214s i svake godine im oberem 3-4ha.Berac je kupljen nov,odrzava se redovno i u odlicnom je stanju,uglavnom ga vucem imt-om 539 ili ako je njiva pod vecim nagibom onda ga vuce imt 560,vec tu je razlika u brzini i u radu jer je imt 539 brzi na kardanu.Imt 539 ga teze vuce nego sip-a,glomotniji je i teze se okrecem u manjim parcelama,u jacem brdu 539 s njim ispusta dusu,sip se vuce maltene svugde bez problema manji je i laksi konstrukcijski.Kuci imam 2 sip-a kk30 i eko 3500,nijedan nije ubrzan sve je na njima standardno,oba beraca se odrzavaju redovno,ove godine smo menjali na eko-u 3500, gume tj valjke,odkidacke ploce,rakete i jos neke sitnice,na kk30 je to odradjeno pre 2god s tim da su tad na njemu ubaceni svih 6 gumenih valjaka,to je jedina modifikacija.Dakle i sip-a i zmaj-a uglavnom vucem sa imt-om 539 u normalnom kukuruzu kad je dobra godina radim u 2 i 3 sporohodnoj i to je plafon brzina da se kvalitetno obere kukuruz.Doduse ako ce se berac akati po njivi nekom vecom brzinom zmaj se lakse zagusi nego sip i na ulazu a i na komusaljkama jer su 4 valjaka naspram sipovih 6 i na zmaju je duzi transport klipova do elevatora pa eto belaja.To sto se neko vuci drugom sporohodnom a neko leteti sa 2 brzohodnom po njivi nije do beraca vec do vozaca,samim tim ne moze se na osnovu toga uporediti neki berac,svako ima svoj nacin rada zato i potenciram ovu pricu jer koristim oba beraca i znam im mane i jednom i drugom.Na zmaj-u mi se svidja hidraulican heder a na starijim sipovima je heder fiksan,mada to i ne igra neku ulogu jedino ko gazi redove pa onda ide u kontra smeru da ih pokupi tu je zmaj u prednosti.U sustini su beraci sto se rada tice jako slicni dobro ciste i jedan i drugi,zmaj ima 4 valjka ali su duzi od sipovih 6 tako da klip duze putuje i opet moze lepo da ga ocisti.Licno prednost dajem sip-u,zmaj dosta je komplikovaniji od sip-a, glomazniji je manje okretan,teze se vuce i na sip-u mogu da se odrade mnoge modifikacije i dosta je pristupacan.Poenta cele price je da su oba beraca na svoj nacin dobra pa ko sta voli,al je gupo uporedjivati preradjen,modifikovan berac i standardan berac.Sve najbolje