Zetor

Predpostavljam da ima kabinu?
skini onaj lim koji je zašarafljen na kabinu sporeda (između haube i kabine) i svi cilindri su ti na dlanu.

Ako kotači koče nejednako da onda ga treba rastaviti, razraditi i prebrtviti.
Ako je loš, oštečen, zamjeniti novim.

Kocili su dosta ravnomijerno, prosle godine uradjeni cilindri u tockovima.....i prije 10 dana propala lijeva pedala, gubi ulje, moraju se uraditi i kocioni cilindri na pedalama. Pa sam bio u dilemi, kako doci do tih cilindara, sad mi je vec dosta jasnije. Hvala na pomoci!

Jesi li uocio gdje gubi ulje.Rjeđi je slucaj da glavni kocioni (pod papucom) procure.Normalno procure al ne tako cesto.

Nije moj traktor tako da ne mogu bas nesto pratiti. Kaze komsija da ima masno na limovima ispod papucica, e sad da li je u pitanju cilindar vidjecemo. Uglavnom kaze da ne moze da dobije ni jednu pedalu, mislim da je problem u tim glavnim kocionim cilindrima.

Onda je najbolje zamjeniti.Ionako nisu skupi.
i00793-kopija.jpg

Ma da, bice zamjena novim. Jel problem ozraciti kocnice ? Kod komsije na tom zetoru sam vidio ugradjen ventil auto gume na poklopcu boce od ulja. Vjerovatno je zamisljeno da se nabije pritisak kompresorom u bocu kako bi se lakse ozracilo. Nigdje to nisam vido nego na tom zetoru.

Tako se ozracuje pod direktnim padom samo ubrzano.Moze i bez tog ventila ako nema ventile na izlazu glavnih kocionih. Stavis providno crevo na sisicu cilindra pozadi i na drukanje i ispustanje ces videti kad prestanu mehurici izlaziti. sprovedes samo crevo u bocicu neku da necuri svud.

Bas tako sam i ozracivao na ursusima, stavim providno crijevo na sisicu ventila i crijevo u bocu. Drukanjem dobijam pedalu dok ne bude tvrda i bez mjehurica. Zato me malo bunio ovaj ventil, prepostavljao sam da je pomoc pod pritskom kod ozracivanja.

Pozdrav svima ovih dana sam malo cackao oko svog zetora 5211, balio mi je cilindar na hidraulicnom volanu.
Otvorio sam cilindar vidio sam da je otisla jedna gumica pa gubi ulje pored cilindra koji se izvlaci, zamijenio sam tu gumicu (36 x 5).
Spakovao cilindar nalio ulje, podigao prednji kraj na dizalicu.
I kad sam upalio traktor volan je smotao skroz na lijevu stranu i nisam ga mogao vratiti, dok nisam ugasio traktor, pokusao sam par puta.

Sad do cega je i jesam li gdje pogrijesio?

To što si opisao se obično dešava kad pogrešno sklopiš orbitrol... A 5211 koliko ja znam nema orbitrol...

Verovatno vazduh u sistemu sad pravi zezanciju.Probaj izmotati par puta levo desno ako moze dok neizluftira cilindre.Probaj kad upalis odmah desno motati posto je namotao levo

Pokusao sam drug motati odmah u desno kad se upali umal mi ruke nije polomilo :D
Motao sam i onako kad je bio ugasen par puta lijevo desno.

Probaj onda da skines creva sa cilindra i naspu polako oba dela puna. ovlas prihvati holendere da moze malo vazduh izaci i probaj onda. Nadam se da nisi sta u cilindru pogresio

Nazad
Vrh