Zetor

Da, ali je taj traktor radjen za izvoz na zapad. Kada je moj otac kupovao nove traktore u Zagrebu, nisi mogao nista da biras od opreme:kardan sa 1000 obrtaja, tegove, servo volan, amortizere prednjih tockova, razne dimenzije guma.Uglavnom su dolazili traktori sa najsiromasnijom opremom i to je bilo sve.

@Marko kg, brzine od 540 i 1000 obrtaja u minuti idu preko hidraulicne pumpe kod Zetora barem kod serija 5011-7045 i 5211-7745, kako je kod ostalih ne znam.

Brzine preko menjaca se menjaju u zavisnosti u koju se brzinu ubaci, takodje se na taj nacin menja i broj obrtaja traktora.

Znam, imam i ja zetora i kod mog 5711 isto ima varijanta preko menjaca. Naravno, menjac moze da bude u neutralnom polozaju, pa da traktor stoji u mestu, a brzinu kardana regulises preko menjaca, a takodje, ukoliko je u brzim/sporim brzinama, onda ide, a brzina kardana zavisi od stepena prenosa tj u kojoj je brzini. Samo nisam video niti znao da ima i ova varijanta da pri standardnom okretanju kardana ima varijanta 1000rpm a da nije preko menjaca.

http://www.pik.ba/artikal/12276179/zetor-5211/
Pogledajte sliku br. 6. Mala rucica ispod sica je za 540/ 1000 obrtaja kardana. Ako cemo gledati preko tockova ,tada ovaj ima 20 brzina kardana.5sporih i 5 brzih i to sve puta dve brzine kardana.

Mozda je tako, jos nisam video takvo nesto. Opet mi nesto nije jasno, jer ako je ubacen u 540 obr./min. TLT (PTO)/oko 2000 obr.motora, onda kako moze da zavisi od "tockova" (mozda je malo tacnije izraz od "menjaca")? Ako je na 540 obr./min. TLT (PTO) (bar ja tako mislim), onda u svakoj brzini postigne 540 obr./min. TLT-a (PTO-a)/na ~ 2000 obr.motora. Ne razumem kako onda preko menjaca ima veze sa 540? Tako i za 1000 (1100). Ako je na 1000 obr./min. TLT (PTO), onda u svakoj brzini postigne 1000 obr./min. TLT-a (PTO-a)/na ~ 2000 obr.motora. itd. zar ne :sta: ili ima 2 rucice, 1. za 540/N/1000, i 2. za ukljucuvanje i iskljucivanje "osetljivosti" na brzine u menjacu?

Na 4718 ima 2 varijante za karda - isto na takvu malu rucicu se prebacuje. Samo nema 1000 (ili 1100) obr./min. TLT (PTO), vec samo 1) 540 obr./min. TLT (PTO), gde obrtaj TLT-a (PTO-a) zavisi samo od obrtaja motora, 2) i preko menjaca tih 5, sto zavisi u kojoj je brzini menjac, i - naravno i - od obrtaja motora.

Ako se dobro "secam" :osmeh: nas 4718 je kupljen u Zagrebu '77, a ima prednje "amortizere", vazdusno sediste, i nezavisno kvacilo kardana ("simetricno" sa rucnom kocnicom), kao i ovu opciju kardana 540/preko menjaca itd.

Poslednja izmena:
Da, ali je taj traktor radjen za izvoz na zapad. Kada je moj otac kupovao nove traktore u Zagrebu, nisi mogao nista da biras od opreme:kardan sa 1000 obrtaja, tegove, servo volan, amortizere prednjih tockova, razne dimenzije guma.Uglavnom su dolazili traktori sa najsiromasnijom opremom i to je bilo sve.

@Marko kg, brzine od 540 i 1000 obrtaja u minuti idu preko hidraulicne pumpe kod Zetora barem kod serija 5011-7045 i 5211-7745, kako je kod ostalih ne znam.

Brzine preko menjaca se menjaju u zavisnosti u koju se brzinu ubaci, takodje se na taj nacin menja i broj obrtaja traktora.
Slazem se sa prvom konstatacijom ,da su traktori iz Holandije Norveske itd ,sa ful opremom. Drugi pasos ti je netacan ,jer neide kardan preko hidro pumpe ,st5o je apsurd nego hidro pumpa ide preko istog snopa kao i kardan pa kad prebacis na 1000 obrtaja kardana i pumpa dobije velike obrtaje pa hidraulik skace kao zec. Verovatno si to mislio da kazes.
I ovo br. obrtaja traktora mi nije bas jasno ,dali si mislio motora:sta:

hvala na odgovoru Dulkaarpad ali izgleda da se onaj traktor prodao :\ Iz Sombora je bio,sto je puno daleko od mene pa samim tim i tesko otici i pogledati ... ako slucajno naleti neki opet na sta da obratim paznju sta im je mana najcesca menjac,dinferencijal ?

Ovako je na 47xy:

P.S.: Mislim da su neki nasi clanovi (ako se dobro secam "Kristal" i "Talianu") trazili kakve gume moze montirati na zetore, evo ja ove podatke imam (o 4711/4712/4718, felna 28" na nasem traktoru).

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru Dulkaarpad ali izgleda da se onaj traktor prodao :\ Iz Sombora je bio,sto je puno daleko od mene pa samim tim i tesko otici i pogledati ... ako slucajno naleti neki opet na sta da obratim paznju sta im je mana najcesca menjac,dinferencijal ?

ako mislite na onaj 7011 ja sam isao da gledam. Masina i nije bila tako losa, gazde sumnjivi do ludila, kabina raskantana i skrsena, ne bih bas zalio za tim traktorom. Ne secam se vise ali je bilo nekih sumnjivih detalja koji se nisu uklapali u pricu. Ljudi su trgovci n kraju krajeva

Jedno pitanje za zetoraše . Koja je procedura da se na 6011 stavi pumpa većeg protoka , umesto 25l (koliko mislim da je fabrička) da se ugradi 32l (mislim da je 6211) . Šta tu treba da se menja još i koja je cena .

Sko imas brzi kardan vec tako mozes da dobijes veci protok jer i pumpa radi na vecim obrtajima kada je brzi kardan ukljucen.Mislim da inace samo treba staviti drugu pumpu,ne vidim razlog da bi se jos nesto moralo mijenjati.

Sko imas brzi kardan vec tako mozes da dobijes veci protok jer i pumpa radi na vecim obrtajima kada je brzi kardan ukljucen.Mislim da inace samo treba staviti drugu pumpu,ne vidim razlog da bi se jos nesto moralo mijenjati.

Mislim da treba držač (konzola) zupčanika koji pogoni pumpu , ali nisam siguran . Nemam brzi kardan .

Imam u plamu kupovinu Zetora 5011 za radove u vocu.
Iteresuje me da li neko ima tehnickih karekteristika o trktoru.
Ja nisam uspeo da pronadjem.
Sirina, visina ,potrosnja i ostalo.
Unapred hvala

Da li moze na 6211 jos negde da se uvrne termodavac osim pored termostata, na grani napred? Imam manuelni merac pa bih ga stavio jer elektronski me nesto zeza, skace i pada tokom voznje.

Nazad
Vrh