Zatvaranje zimske brazde

Ovo ćereslo kod nas u ataru radi perfektno.Ispegla zemlju samo tako a treba dobro ždrebe da vuče, jeleni osmice rade sa njima.

Onda ok, ovaj podatak mi više znači nego onaj snimak, malo čudno da se teško vuče, ili idu duboko ili daska puno gura a možda i oba.Koje osmice vuku i širina setvospremača?

Osmice 8430, širina je čini mi se 8 metara.Ono je strašno kada prođe putem.Brazdu zatvaraju teškim drljačama a ovim rade predsetvenu pripremu.

Današnje zatvaranje oranja je išlo solidno. Oranje nije dovoljno izmrzlo tako da vadi džombice.
@sinisa1979 Pustio sam rotore na pretposlednju rupu, popličio i sad se tragovi točkova samo naziru.
3a3ddf5a095af49e2697d1857a8c4ec9.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Ma ovo je zemlja pepeo, friško oranje zakrkao ga 12-15cm dubine a toliko i traktor upada i gura kubik zemlje na dasci normalno da će sakriti tragove, mi kad bi ovako radili od vlage ne bi ništa ostalo, oni imaju sigurno daleko više i padavina a sigurno za predsetvenu obradu ne koriste setvospremač već neki kombinator sa V-ring valjcima da sabije koliko toliko inače bi sejalice napravile bankove ko da seju krompir.Sa ovom dubinom rada kod nas bi povadio sve grudve napolje pošto nije izmrzlo a ovaj snimak je po meni čist marketing (zbog tipa zemljišta), daj da vidimo u težim zemljištima kako radi i sakriva tragove na 5-7cm dubine, gde je zemljište lepljivije i teže prolazi, žetveni ostaci, nemože daska da gura stalno kubik zemlje, kod nas kad bi ovako gurala bila bi do grede zemlje.Poštujem lemken, nesumnjam u kvalitet i rad i rešenja oko podešavanja ali ovo na snimku mi ništa ne znači dok ne vidim još u nekom drugom tipu zemljišta.
Malo OFF.

Da, gotovo svi rade reklame na odličnim tlima. Pričao mi jedan stariji kolega sa kojim sam radio da je pred rata il odma poslije rata, Pottinger održao prezentaciju svojih strojeva za obradu tla u Posavini između Žu i Sb. Prezentacija nije dugo trajala, RD je ošla na jedan kraj table i kad se vratila bila je sva "pregrijana". Austrijanci su, kaže, brzo "pokupili čaure" i teraj kući. Naišli su na "tvrd oras". 🙂

@sinisa1979 Pustio sam rotore na pretposlednju rupu, popličio i sad se tragovi točkova samo naziru.
I? Jel sad bolje radi? Da li si ikad imao ovakvu pripremu?
Al se pesak stegao samo tako teska drljaca samo golica glistama ledja.
Druže vrati se par stranica unazad da vidiš kako je započela diskusija. Uopšte nije reč o tipu zemljišta i teškoj drljači, nego o ispravnom podešavanju setvospremača gde mnooogo njih greši (kada je imt-ov u pitanju pogotovo).
Ova place za teskom drljacom, tu je za kvalitetnu pripremu spremac nemocan.
Naravno da je drljača za ovo mama! Možda da se nije ovoliko čekalo i da se dva puta pređe spremačem, možda bi bilo dobro. Ali gorivo, vreme... znam, sve mi jasno. Jedino opravdanje tako nešto raditi je ako vlasnik parcele nema drljaču. @North ARMY Što nisi probao par metara? Nije tvoje?

Pa bilo je bolje pripremljeno prošle godine jer je zemlja bolje izmrzla, ali tragovi točkova su se više primetili.
Ove godine je baš loše izmrzla zemlja

I? Jel sad bolje radi? Da li si ikad imao ovakvu pripremu?

Druže vrati se par stranica unazad da vidiš kako je započela diskusija. Uopšte nije reč o tipu zemljišta i teškoj drljači, nego o ispravnom podešavanju setvospremača gde mnooogo njih greši (kada je imt-ov u pitanju pogotovo).

Naravno da je drljača za ovo mama! Možda da se nije ovoliko čekalo i da se dva puta pređe spremačem, možda bi bilo dobro. Ali gorivo, vreme... znam, sve mi jasno. Jedino opravdanje tako nešto raditi je ako vlasnik parcele nema drljaču. @North ARMY Što nisi probao par metara? Nije tvoje?
Radice tu teska,samo dosta kasnije. Ako bi se ovako rano uradilo bilo bi nepovratno unisteno ovog proleca.

Pavle još malo izvrti topling (pritisni zadnji deo spremača) jer ti oni nosači rotora što idu kroz opruge i držače ne vire uopšte, (a trebali bi kad su rotori u pretposlednjoj rupi). Takoreći spremač ti ne stoji ravno 99%. Dasku nisi hteo za jednu rupu ispraviti?

Daska je ispravljena za dve rupe, mislim da sam time i najviše dobio što se tiče zatrpavanja tragova.
Ovo su slike od prošle godine, izlaze nosači opruga, pritisnuti su rotori na zemlju.

Koliko se ja razumijem klin na drljači i es na setvospremaču nemože zatrpati trak točkova ako je on dubok, za to služi daska. Ja sam podigao dasku potpuno i nije mi se poznavao trag točkova, dali što mi traktor nije pretežak ili što je oranje bilo grubo. Dok sam radio sa frezom bez daske i paker valjka uvijek je prohod bio blago polukružan zbog traga točkova, kad sam napravio dasku za ravnanje i paker valjak, prolaz je bio ravan kao astal bez obzira koju dubinu radim. Znači daska za ravnanje pegla sve neravnine.

Nazad
Vrh