Zatvaranje zimske brazde

Nije dobro bez kabine ni kad je pretoplo, na većem dajcu je lijepo i zimi i ljeti, ima klimu.

Ovo je kukuruzovina i malo veća vlaga, a plug heger.
Ovo je odlicno oranje mada zetveni ostaci i seme trave nije na dnu brazde nego blizu povrsine. Da li si razmisljao da zakrivis vrhove klinova drljace kad radis zatvaranje brazde da pocupa svu travu koja krene do tog trenutka? Ovako nesto kao ovaj crveni skroz desno:
Screenshot-2022-02-26-10-29-53-740-com-android-chrome.jpg

Te rotodrljače u završnoj pripremi totalno neisplative.
Po meni u kombinaciji sa sijačicom iza odlična stvar, ušteda vremena i goriva...evo npr zob proljetnu, većinom je prije išlo 2-3x spremač i zadnji prohod sijačica a sada iz jednog prohoda i pripremim i posijem..
Ili npr u ovakvim godinama kad svi sad presijavaju pšenice sto su misevi pojeli i siju ječam, dopodne oreš poslijepodne siješ s roto....

npr u proljetnoj sjetvi kukuruz/soja rotodrljača je totalni promašaj...

Ovo je odlicno oranje mada zetveni ostaci i seme trave nije na dnu brazde nego blizu povrsine. Da li si razmisljao da zakrivis vrhove klinova drljace kad radis zatvaranje brazde da pocupa svu travu koja krene do tog trenutka? Ovako nesto kao ovaj crveni skroz desno:
Screenshot-2022-02-26-10-29-53-740-com-android-chrome.jpg
Nema potrebe za tim klinima, još nikad nisam kod mene vidio travu kad zatvaram vlagu.

Lemken,Kuhn,Rabe,Regent,Bednar.... Svi imaju nesto zajednicko. Ni jedan nema rotore na oprugama,svi se voze na rotorima sto omogucava konstantnu dubinu rada, kad spremac ne skace tad ima i bolji rad odnosno ne cupa,kad izvadi rotori razbiju sto valjda i jeste poenta. Nije poents da mokru busu nabije dublje. Ako se ne varam samo Kverneland ima rotore na opruge tj tacnije lisnati gubnjevi.
Drugar im rabe mislim da je Korale i Lemken korund to je fantazija kako ide. Drugi kolega sto sam uzeo traktor od njega ima Bednara sa 2 garniture radnih organa. To i ovi neki spremaci su neuporedivi u radu. Da imaju i drljace ali su nesto slabo vozene.

upload
Jos davno je receno teske drljace za teska oranja. Na mnogim imanjima imaju teske drljace stare 30-40godina.
Prednost drljaci dajem u losem oranju koje je zapeklo i spremac ne moze da razbije. De spremac vadi ona dole ubija.

Jos jedna prica sa agronomom od skoro 40g staza iz nekad najveceg imanja u Sremu. Kaze deco ovo je kesa od drljaca legne cela da bi nesto radila i onda samo radi. Kaze Dubice su bile najbolje krila od plocevine + klinovi i onda se vozi sa ramom u vazduhu kaze one su pravila super posao, ali ih nema vise.

Poslednja izmena:
Ma kako nema mozda je ti ne vidis ali trava uveliko krece. Ti bi trebalo da se razumes u takve prepravke i zasto se to radi..
To što ja ne vidim to riješava i fergina drljača a pogotovo ova, fabrika je to sve dobro napravila pa ja tu ne turam prste, a krupniju travu drljača svakako ne riješava.

Prolazi ona kod mene zato što ja nemogu svakako brže od 7 8 km/h jer trese onda traktor previše, a radim samo jedan prohod, da pripremam za sjetvu sa drljačom onda je ona prevelika za 75 ks, nebih imao brzinu.

Pratite li vi šta ja pišem, ona je čak idealna za moj traktor u smislu iskorištenja snage i zahvata drljače. Jedan prolaz 7 do 8 km/h a traktoru nije teško, za finalnu pripremu nije jer treba brzina 10 12 km/h, a meni ne treba finalna priprema.

Inače mi idemo sa kopljima ali u planu su laste tj pačije noge ili kako ih već zovu jer bolje odrade travu.
Zamenio sam prva dva reda gde su bila koplja,sa pačijim kljunovima.Znači prva dva reda sada su pačiji kljunovi a druga dva reda su koplja.To sam stavio još pre par godina,sad su se već potrošili pačiji kljunovi,odnosno vreme je za zamenu.

npr u proljetnoj sjetvi kukuruz/soja rotodrljača je totalni promašaj...

Ja ne mogu živjeti bez rotodrljače, otkad sam je kupio prije 11g ona mi je jedini stroj za pripremu.
Imam većinom težu zemlju, i tu RD napravi pripremu u jednom prohodu, dok SS treba minimalno dva prohoda, vremenski dođe na isto, manje se gazi i sabija, jarci zatrpani, finiš je neusporediv, dubina ujednačena što je bitno za sjetvu...
Kad sijem usluge gdje je pripremano sa tanjuračom ili SS, to drnda traktor da je strašno, poslije RD samo plovi.
Većinom stavim na brzi kardan, motor se vrti na 1700 okretaja i peglaj.

Ja ove godine planiram da poskidam pačije kljunove kojih imam desetak uglavnom iza traktorskih točkova i stavim obična koplja.
Pačiji kljunovi hoće da vade grudve kad se ide dublje ,spremač je mislim neki leskovački ,nisam siguran(nema nikakve pločice) sa daskom napred 2,90m sa jednim rotorom i vučem ga sa Rusom 52-kom.

Nazad
Vrh