Zatvaranje zimske brazde

Sta vam znaci 'dekavo'? Mislite vlazno? Ja sam zatvorio krajem decembra kad je bilo onih 15stepeni, islo je fino...ovih dana sam vidjao bas velike traktore i parcele da rade zatvaranje spremacem....

I meni je još rano za zatvaranje. Oranja su se sama slegla i zatvorila bazde. Ja obično oko 15-20 marta idem jednom setvospremačem i posle par dana pred setvu kukuruza i to je to. A ovo sad je stvarno prevlažno i dosta bi se sabilo gde prođe točak (bio bi pravi beton).

Kod nas su juce i prekljuce neki probali udarila im trava po njivama pa kao da je uniste ,su blato imali na s oprugama.Zadruga je isto nesto probala da priprema za repu pa su odustali.Oranje je samo povrsinski pobelelo,a ispod je blato.

Isao dva dana sa geometrom po ataru. Ko je rano orao po suvom , tu i tamo krenula trava. Oranja iz kraja novembra i pocetkom decembra stvarno su se rasula u prasinu. Odozgore se prosusilo ,ispod, dva tri cm blato i mekano. Ni blizu za zatvaranje.
Oranja od kraja decembra, jos po malo dzombasta. Posle ovih 20l kise , produzujemo zimski san

Sent from my iPhone using Tapatalk

kod nas se bas ne zuri sa zatvaranjem,ja sam danas radio gruberom sojista I jako Lepo se uradilo,ostalo jos 20tak kj

Nazad
Vrh