Zatvaranje zimske brazde

Malo akcije od danas...

20170305-100739.jpg
[/IMG]
20170305-100828.jpg
[/IMG]

Jedna njiva, levo razrivano desno orano...

20170305-120512.jpg
[/IMG]

I isto to samo posle zatvaranja...

20170305-125435.jpg
[/IMG]

I na kraju dana to izgleda ovako...

20170305-170634.jpg
[/IMG]

Zavrsio zatvaranje brazde, sad moze kako hoce, nebi bilo lose da padne malo ovih dana

Danas sam nastavio sa radovima. Na jedno 30 kj gde je bio kukuruz najebao sam ko crnac. Izgazio sam sa kombajnom po mokrom i posle uzorao po mokrom zemlju koja ne bi smela da se gazi kada je mekana. Da sam znao da ce jesen biti dugacka u suva........ Oranje je bilo katastrofalno sa ogromnim rupama i naravno zetveni ostaci nisu bili lepo pokriveni. Danas sam prosao sa drljacom na tim parcelama ali ce morati jos 2 puta. Kad sam spustio drljacu duboko gusila se jer je vadila ostatke, pa sam morao plitko i nije pokrila tragove. Sramota me je bilo od samog sebe kada sam pogledao parcele sa krajeva posle jednog prohoda sa drljacom.

Ovako izgleda posao gde je oranje kvalitetno odradjeno:

Danas sam nastavio sa radovima. Na jedno 30 kj gde je bio kukuruz najebao sam ko crnac. Izgazio sam sa kombajnom po mokrom i posle uzorao po mokrom zemlju koja ne bi smela da se gazi kada je mekana. Da sam znao da ce jesen biti dugacka u suva........ Oranje je bilo katastrofalno sa ogromnim rupama i naravno zetveni ostaci nisu bili lepo pokriveni. Danas sam prosao sa drljacom na tim parcelama ali ce morati jos 2 puta. Kad sam spustio drljacu duboko gusila se jer je vadila ostatke, pa sam morao plitko i nije pokrila tragove. Sramota me je bilo od samog sebe kada sam pogledao parcele sa krajeva posle jednog prohoda sa drljacom.

Ovako izgleda posao gde je oranje kvalitetno odradjeno:

Ista situacija i kod mene na jedno par parcela gde smo jesenas po velikoj vlazi uzorali. Ajme mili lepo da ispadnemo radnik i ja iz traktora. Zemlja kao ispecena glina. Sramota me bilo sto kazes od samo sebe. Srecom isli smo spremacima pa se koliko toliko grudve razbile. Nadao sam se da ce pasti jaca kisa pa da prvo predjem kembridz valjkom pa tek onda sa drljacom ili germinatorom nakon bacanja djubriva. Ali videcemo sta ce vreme doneti. Valjda ce biti neka kisa.

Inace bolje se zatvorila.neka plitka oranja od pre mesec dana iako smo kroz vodu prolazili nego ono iz oktobra. Prosto covek svasta iskusi u ovoj nasoj poljoprivredi.

Uradio danas zatvaranje brazde za soju sa mojim 539 i drljača sa valjcima 4,2 m.Uradilo se lepo, drugom,bila ugara pa jesenas duboko oranje.Prezadovaljan i pevao pesme koje ja hoću, a kod vas morate slušati ono što pušta muzički urednik u studiu,pa bilo vam po volji ili ne.Za mesec dana KAN i još jednom preletim drljačom i sejanje.Mora do Uskrsa da bude i posejano i poprskano,a možda i nikne soja.

Bilo par njiva gde sam napravio sam sebi dve guzice kolko sam skakao po sedistu..a u opste nisu izgledale tako strasno..i ondak neko kaze vuce ovom ili onom brzinom..ali no..gotovo je sad,pa ce drugi prolaz biti ko bombona

- - - - - - - - - -

Kad se rusvaj uskoprca sve sam vikao oo ooooo ooo..kao moj pokojni deda kad je terao konje vrane..

Bacaj i ne razmišljaj puno jel po oranju ili je podrljano bitno je da je na njivi ,nema tu nikakve mudrosti.

Cale jutros krenuo da zatvara spremacem, samo sto odradio jednu njivu od 70a u putu do druge ga uhvati kisa.
Padala celih 15min dovoljno da pokvari posao za danas. A kaze da lepo islo nije vadilo vlagu.

Ja sam zatvaranje završio u subotu,lepo išlo, vlaga se vadila malo ali nije strašno.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

Pa kakve veze ima jel se vadila vlaga ili ne do setve jos mesec dana valjda ce se sada akumulirati nesto vlage posle ovih kisa?!

Nazad
Vrh