Zatvaranje zimske brazde

Zimos sam krenuo u Januaru i Februaru sa zatvaranjem ali kako sad stoje stvari na samo par mesta bi mogao da zatvorim brazdu medjutim ostavljam ipak za rano u prolece!
Oranje kod nas u vecini slucajeva je radjeno po mekanom terenu i nema sanse dok ne smrzne zemlja da se ulazi setvospremacem!

Bilo bi dobro da nam neko kaže ko je u decembru i januaru zatvarao brazdu koliko veći prinos je imao u odnosu na one što su je zatvarali u martu i aprilu.

Ove godine nikakave razlike! Lane sam zatvorio u novembru ranije uzorana strnista i na prolece sam opet morao dva puta spremati te njive kao i ostale.Nikakve prednosti nije bilo.....to mozda treba za neke kulture koje se ranije seju.(Lucerka,sec.repa i sl.)

Jel zatvara ko ovih dana brazdu,slabo je nešto mraza bilo barem kod nas , po prognozi u ovom mesecu nema ništa od zime...

Evo slucaj u mom kraju najveceg gazde. Covek rano poorao strnjiku jer ima dosta zemlje, doduse i plitko nekih 25 cm. On je do sada 3 puta prelazio preko nekih njiva. Totalisane strnjike ali opet korovi ga ubijaju. Prvo isao setvospremacem. Naravno provukli se neki korovi, nakon toga sve to tanjirao. Naravno blaga jesen i sada zima, njive prljave i korovi ponovo udarili. I sada prelazi 3 put preko oranja. Tako da dzabe zemlje kada pameti nema, trosak goriva da ni ne govorim. Barem mu radnici odradjuju platu i zimi :) Mislim da svako treba da oceni sam za sebe kada je pravi momenat za parcele da se zatvara oranje. Korovi, tip zemljista, vlaznost mnogo je faktora.

Nazad
Vrh