Zatvaranje zimske brazde

Bilo bi dobro da nam neko kaže ko je u decembru i januaru zatvarao brazdu koliko veći prinos je imao u odnosu na one što su je zatvarali u martu i aprilu.

Bilo bi dobro da nam neko kaže ko je u decembru i januaru zatvarao brazdu koliko veći prinos je imao u odnosu na one što su je zatvarali u martu i aprilu.
Prednost je bolja i brza priprema na prolece,jer svakako se rade 2 prohoda(bar ja tako radim)setvospremacem.Umesto 2x u prolece uradim 1 sad a drugi pred setvu posle rasturanja djubriva.U slucaju suve jeseni bolja je vlaga u setvenom sloju gde se u prolece samo jedan prohod odradi setvospremacem.Samim tim ce i ujednacenost nicanje biti bolja a to dalje vodi ka nekom boljem prinosu.

Što reče kolega Dragan, stim da svako treba da poznaje svoje zemljište da li može ili nemože tokom jeseni ili zime tu operaciju izvoditi i kraj priče.

Mislim da je bolje zatvoriti brazdu u jesen jer se u prolece lakse i lepse radi, a cuva se i zimska vlaga. Medjutim nisam za idealno ravnanje i usitnjavanje zemlje jer se u prolece dobije sabijen povrsinski sloj, a prilikom setvospremiranja se izbacuju grudve na povrsinu. Ovo se narocito odnosi na strnista koja su rano uzorana i koja se sad idealno zatvaraju. U prolece hoce da bude i problema sa setvom jer zbog sabijenosti zemlje obicne sejalice nodetke nemogu dovoljno duboko da usiju seme. To je neko moje iskustvo.

Ja je necu zatvarati skoro, bar kako trenutno stoje stvari. Gledao sam neka oranja, koja su radjena pre jesenjih kisa, i tu se toliko slozilo zemljiste i utabao taj gornji sloj da je neverovatno.

Kod mene prvo da lepo izmrznu buse pa onda nesto da se radi,jer kad bi sad tero spremac mislim da bi tragovi ostali od traktora,to spremac ne uradi,jedino tanjiraca(velika).

Nazad
Vrh