Zatvaranje zimske brazde

Kod mene je drugi problem.Zemlja je iz više vrsti.
Ta što se lepo ore i rasipa je dobra i tu nema šta da se zatvara,otvara-filozofira jer je sitno kao pesak.
Drugi tip zemlje je onaj gde se solidno oralo i to treba poravnati.Posle setvospremača je stvarno vidljiva razlika.to sam i odradio.
Treći tip mi je onaj gde se dosta teško oralo.Ta zemlja se takođe može preći spremačem ali uz muku kako meni tako i mašinama.Efekat bude vidljiv ali ne koliko bih ja voleo.Problem kod ove treće vrste nastaje u proleće.Jednostavno ta zemlja pobeli.Znači nije to slatina nego takav sastav zemljišta.E onda ako bih je sad poravnao na proleće bih mogao da sedim i plačem pored njive.Napravi se tako tvrda pokorica od 10-12cm da u nemalo slučajeva se uvek nešto na setvospremaču polomi ili iskrivi.Verujte mi na reč da kad idem preko te pokorice traktorom od 4500kg+setvospremač ne vide se uopšte tragovi gde sam prošao.
Rezime svega moga pisanja je da se svako prilagodi svojoj zemlji,svojim mogućnostima i svojim potrebama.

U proleće širokoredne kulture sejem Agrijom sa raonim ulagačima.Znam za mnoge bolje sejalice ali za njih nemam para tj. nema para za bacanje.

zasto si ga pitao za tip sejacice ? da nisi mislio mozda da koristi neku diskosnu koja bolje zasece i polozi seme na zadatu dubinu?

Danasnji radovi
24pkvpv.jpg

ou5bbl.jpg

2wrommf.jpg

I ja sam uvideo, da ovako grubo spremjena njiva, u prolece iz jednog prohoda je spremna za setvu.U ritovima(crnicama) ici ce tanjiraca kasnije ,treba jos da "sazri"

Poslednja izmena:
Grunt je potpuno u pravu za tipove zemljista... Ja imam parcela gde bih sada mogao da zatvorim brazdu, ali to radim tek pocetkom marta... A imam parcela gde kada bih sada zatvorio brazdu, u prolece bih mogao samo da orem ponovo, jel je preko zime sneg i kisa toliko sabiju da setvospremac samo grebe odgore...

Sve je to tačno za tipove zemlje , ali ipak bi trebalo bar probati jedan prohod ništa ne košta , pa ne suditi ništa do kraja sjetve pa čak i kasnije do vage. Kažem zato jer sam prošle godine tako radio na nekim zemljama gdje je totalno nelogično . I izgledalo je da nije trebalo dirati , pojavila se pokorica , al ta pokorica na oranju u proljeće nemože biti tolko opasna kolko izgleda , na kraju mi se pokazalo da je ipak u zatvaranom bilo bolje nicanje , manje korova i više vlage . Sve u svemu ipak treba probati pa onda na kraju zaključiti.

Dobar posao Kristal i ti dupli točkovi dosta znače, u planu je kad tad da namontiram isto, točkove imam još adaptere i samo piči.

Da dodam još nešto, neradim ja zatvaranje u jesen što volim nego su me naterale ove vremenske promene iz krajnosti u krajnost, svedoci smo drastične promene klime koja je samo pre 10-15 godina bila druga priča i zato svi koji mogu i zemljište to dozvoljava trebalo bi da rade tu operaciju sjeseni.

ovo sto sale ratar pise u potpunosti se slazem, pred kraj novembar mesec i +15 stepeni, da nije bilo danas ovog vetra mogli bi komotno u kratkim majicama da idemo u atar. Ovo sto i kristal radio danas nije zatvaranje brazde nego ravnanje povrsine , ist sam i ja radio samo meni se vec danasnji posao nesvidja i manio sam ostatak, grudve se isusile previse i nemoze spremac da odradi valjano posao samo sam uvratnine malo poravnao i cekam kisu koju evo vec drugu nedelju prognoziraju ali samo su jak vetar "pogodili"

ja sam primetio da strniste koje nije dirano u odnosu na ono koje je tanjirano ima znatno manje vlage.Zakljucak je da ce sigurno ta parcela imati manje vlage u odnosu na druge ,ali ako bude padavina nece biti nikakve razlike.
Ja vec treci dan zatvaram za sve osim za neke povrtarske kulture koje rano u martu rasdjujem ,pa ako sad zatvorim nikad uci u njivu

danas ili sutra cu zatvoriti neka oranja i to samo gde se lepo rasulo od prilike na 35% svojih povrsina
Jel ovde spadaju i strnista? za koja si proletos tvrdio da nema potrebe zatvarati uopste(jel je sve ostalo ekonomski neopravdano, koliko je sitno i samo po sebi zatvoreno oranjem) i da ces predsetveno samo lakom drljacom preci.
stali je uticalo toliko da ti se otvore oci, licno iskustvo il si pao pod uticajem forumasa :haha:

E moj druze cccccc,evo recicu ti moj cilj je provokacija korova na prolece hocu da bude livada i da mi se komsije smeju eto jel sad ok.U svojim postovima ranije sam bio protivnik zatvarnja ili kako vec da nazovem,pa sam jednom prilikom na jednoj njivi pola zatvorio a pola ne.pa sam pred setvu ovu zatvorenu polovinu spremio za setvu obicnom lakom drljacom za valjcima a drugu polovinu spremacem dva puta i to nije nikako ispalo.Ponavljam u mom slucaju PROVOKACIJA KOROVA(ako sejes soju znas o cemu pricam)i to radim samo gde ce biti soja kukuruz ne.Ja sam pod uticajem od kad sam se rodio ali ne forumasa nego ALKOHOLA :spavam:

Too bracala, samo napred, ovo zadnje mi se posebno svidja :))
Proletos sam radio zatvaranje za kukuruze i suncokrete u jednom cugu, stim sto je za kukuruze posle rasturanja djubriva odmah radjen i drugi prohod i setva, odlican posao. A za setvu suncokreta je radjen drugi prohod posle desetak dana, bio sam zgranut koliko je setveni sloj bio isusen da sam se pokajao sto sam radio zatvaranje u isto momentu sve, razlog ovome je bio sto od momenta prvog do momenta drugog prohoda nije bilo kise nego vetra.
jednu parcelu gde je isto trebao ici suncokret koja je malo dalje i samo 1kj, nisam hteo zatavrati kad i ostalo, nego ujedno oba prohoda pred setvu (znaci netaknuto oranje) iznenadjujuce optimalne vlage.
Zakljucak: ili da zatvorim u jesen ili rano prolece-ako vreme dozvoli, nikako da ne pravim veliku razliku izmedju 2 prohoda(recimo 01.04-20.04) jer se moze desiti da ne padne kise u tom periodu i eto ti isusen setveni sloj.
nisam mogao krace da docaram :haha:

Ili jesen ili rano prolece,jbg javljaju kisu ,sutra svetac ovih dana mi riknuo auto pa nista nisam radio planiram prekosutra ali ako padne kisa onda cu raditi na prolece.Ma docaro si da ne mo s bolje.Ej a vec mi pun kufer i zemlje i svega u pm................jedva cekam zabijacku da se malo opustimo ::vino::

Probao bih na nekoliko parcela da zatvorim brazdu setvospremacem ranije za prolecne uslove. Do sada sam sve zatvarao predsetveno. E sad hteo bih da se posavetujem sa vama, da li da zatvorim sad u narednih 20-tak dana (nije bilo neke vece kise u poslednjih 20 dana) ili da cekam januar-februar ??

Ako moze da se radi zatvaraj.
Mi smo danas setvospremirali ali samo gde je oranje islo lako.Tamo gde smo skidali kukuruz po mokrom i tesko se oralo nismo mogli da uradimo kako treba,previse je suvo i busevito,tako da je ostavljeno da dobro nakisne pa kad vreme dozvoli idemo dalje.

Pola njive zatvoreno tanjiracom, ovde ce ici soja, pa da vidimo sta ce se pokazati bolje.
Ovde je jako blizu voda tako da skoro svake godine u donjem delu parcele plavi voda, i svake godine se ore sa sredine a po krajevima ostavim dosta dubok kanal da moze oticati.
attachment.php

Nazad
Vrh