Zaboravljena stara autohtona rasa "fajferi"

jova82

Novajlija
Učlanjen(a)
30 Jun 2010
Poruka
24
Lokacija
martinci
2ch3mtv.jpg


vfh0eg.jpg


5mfyms.jpg


Zaboravljena stara autohtona rasa "fajferi" veoma otporna na bolesti, velika mesnatost, meso mramorisano i veoma ukusno, veliki broj oprasitih i zdravo zaljucenih prasica. .. Svinje su od mog prijatelja i on ne zna bas puno o njima a i na internetu nema puno podataka pa ako neko zna vise o njima pisite :ppozdrav:
 
Ja da iskreno kažem nit sam kad vidio niti čuo za ovu rasu.
Ima li možda nekakav drugi naziv za njih. I zanima me zašto su ove svinje zapostavljena ako imaju ovako dobre karakteristike?
 
Također bih vam naveo neke primjere krivih mišljenja da ih tako nazovem u vezi CSS. CSS se popularno zove fajferica po grofu Pfeiferu koji ju je stvorio kao pasminu na Orlovnjaku kraj Osijeka da sada ne ponavljam već napisano.
Zove mene jedan čovjek radi nazimica i pita me zašto sam na svom blogu napisao da su to svinje fajferice kada nisu. Ja ga pitam da mi objasni. A on će da su pravi fajferi uvezeni ( ? ) tamo poslije 2. svj. rata i par komada je došlo u njihovo selo te je CSS svinja oplemenjena sa tim fajferima. Pa ga ja pitam zašto su to fajferi a on će po svojoj karakteristici a to je njuška tj. Gubica koja je zakrenuta prema gore kao lula ( fajfa ). Ja mu kažem da takva gubica nije uopće po standardu CSS. Vjerojatno je mislio na berkshire nerastove koji znaju imati takvu njušku.
Zatim dođu kod mene dvojica. Jedan veliki uzgajivač svinja i drugi mesar kupiti par komada ženskih za rasplod. I kad su došli do svinja onako polurazočarano kažu: „...a pa to su ove sa retkom dlakom, ove mađarske…“ :)haha:?) Oni su vjerojatno očekivali mangulicu. Primjetio sam da ljudi u mom kraju kada opisuju svinje koje su se nekada držale ne spominju fajfericu i mangulicu nego: „… one ra retkom dlakom i sa gustom dlakom…“.
Zatim u razgovoru isto tako sa jednim velikim i priznatim doktorom, ekologom i uzgajivačem pasa kaže priča on meni o fajferici i opisuje divlju svinju. Ono od toga kada prvi puta traži nerasta, do prašenja perioda uhrane tovljenika do 200 kg. Sve su to neke godine u pitanju. Uglavnom odnos kao da je divlja u pitanju.

ovo sam nasao na nekom forumu verovatno je drugi naziv CSS ili crna slavonska svinja
 
Evo i mene da kazem neku o CSS!
Ja sam puno pozitivno citao o njima inace pre puno godina cale kupio kod nekog na salasu 4 praseta,koja su za godinu dana imala po 150 kg komad,a sto je naj interesantnije te su jele sve sto smo im bacili.........
Inace pre 7 dana bio sam kod tvog druga i kupio sam pet nazimica da ih ponovo zapatim kod sebe......
Tako da moj stav je ko nema idaalne uslove za drzanje kao i ko ne misli da svinje hrani iskljucivo koncentratima ,a zeli da se pre svega hrani zdravo taj treba da zapati ove svinje!

P.S.Pozdravi mi puno Sinisu! Vlada!

Mogli ste da se prvo predstavite.
Postoji za to tema a i pravila tako nalažu.
http://poljoinfo.com/index.php?topic=2.0
Z.K.
 
Ja sam ovakvu krmacu dobio na poklon,iz srema,prasila se kod nas 14 puta i svaki put po 12,13 prasica i sve ih othrani,stalno je na nju pustan durok tako da su prasici bili crveni i crni,jedne zime 2002 izadje iz obora u toku noci i na minus 15 se oprasi na sred dvorista,svi prasici zivi ujutru ih samo uteramo unutra,i nismo je prodali nego je crkla prirodnom smrcu i to pre pet god.bila je kao pas,mirna umiljata pravi mezimac,ako neko ima nek javi na pp.rado bih opet zapato jednu krmacu.poz.i odlicna tema,i da zvali smo je belka:)
 
Hvala Vlado pozdravicu Sinisu rekao mi je da je prodao pet komada u Zrenjanin :D
Drago mi je da je ipak neko cuo za fajfere jer mnogi nisu culi za tu rasu i pomalo su skepticni

2ujtr2c.jpg

1zp76kx.jpg

25jgwnn.jpg

124ubnm.jpg

333zqxx.jpg

30naf6q.jpg

50pu04.jpg

2cer8df.jpg

34pc6cp.jpg

2mpk285.jpg
 
Evo jos malo informacijao ovoj rasi!
Crna slavonska svinja je nastala krajem 19 veka na imanju grofa Pfajfera mislim negde u okolini Osijeka i to ukrstanjem crne mangulice,berksira i poland kine.
Dobijena je rasa masno-mesnatog tipa dobrih proizvodnih sposobnosti u smislu veoma otporna na uslove drzanja(pretezno na otvorenom) dobro iskoristavanje svih vrsta hraniva,a izrazito ukusnog mesa idealnom za izradu kvalitetnih preradjevina kulena kobasica sunki.............
 
ko je gledao Memedoviceu emisiju o kulenu video je da onaj jedan prozivodjac u hrvatskoj drzi ove svinje i od njih pravi kulen, drzi ih na nekoj njivi napolju i ima ih mnogo... p.s onaj nerast sto je sam na slici gore ima malo i duroka u sebi cini mi se .. :ppozdrav:
 
Zaista su lepe ove svinje,ali ih se uvek setim kada ponestane cvaraka. Kakve bi tek bile kada bi se hranile sa koncetratom.
 
Poenta je bas u tome da se one ne trebaju hraniti koncentratima vec samo prirodnim hranivima tipa bundeve,repa,jabuke detelina ,jecam,zito........Jer da bi bio specifican ukus mesa ,mora i isherana da bude adekvatna.Drugo ta svinje se ne tove da za sest meseci ima 100kg i da se sto pre proda vec se kolje posle 15-20 meseci kada ima od 150-200kg.Onda je to kvalitet koji je neprevazidjen za preradjevine.Nemci za preradu ne kolju svinje ispod 150kg i to je kod njih I klasa do kod nas pre svega zbog besparice i siromastva koljese cim ima 90-100kg!
Hrvati su napravili program za drzanje ove rase, istina ukrstene sa durokom, za drzanje na otvorenom ,
da dnevno ne sme da pojede vise od 150gr kukuruza da se nebi previse tovila vec da jede kabasta hraniva koja sam i naveo zbog kvaliteta mesa za izradu kulena kobasica itd.
Danas sam cuo da tamo takve svinje placaju oko 1.5E po kg i to imaju ugovore na 10godina za tov tih svinja,dok je cena redovnih stokilasa 1E.Tamo ima i subvencija valjda 40E po krmaci i valjda 20Epo tovljeniku.Mi smo jos daleko od tih standarda...............
 
jel ova rasa spada u masnije svinje tipa mangulica? (cime god da hranis masna je) ili to ipak kao kod ostalih svinja da kolicina mesa zavisi najvise od ishrane? :ppozdrav:
 
imali smo i mi pre jedno dvadesetak godina - crne svinje , izuzetno otporne, prasile se u snegu blatu, samo napravi kao gnezdo, jedu sve zivo, a maaaassnnnnneeeeeeeeeeee..... , al slaninica ukusna i meso :bravo:
nabijaju veliku kilazu,ali.......

samo sto su kod nas imale kao ispust nekih 10ak ari i tu su bile non-stop, kao polu-divlje i kad uhvatis prase ceo copor hoce da te rastrgne jedan uhvati prase ,a petorica biju one lude svinje, ako se prase zaglavi ostale svinje ga iscepaju na nista, da ne pricam sto vole da hvataju kokoske, golubove itd..
 
iskreno ovaj nerast gore na slikama po gradji mi ne deluje uopste mastan,mada moje misljenje je da ima malo duroka u njemu nije cist ,,fajfer'' .. to bi bila prava stvar uzeti ovakvu krmacu i na nju pustiti duroka ! prasici bi bili boli glava :D
 
KishRobert je napisao(la):
Uvek sam se pitao,
jel takve svinje nece da nacnu obor ako je od drveta?

kakav ste vi to urednik kad vam je do zezanja?mislim da ste vi pogresili ovo je forum o poljoprivredi a ne o ratovima zvezda i sedmoj umetnosti.
 
Ova rasa spada u mesnato=masni tip,To je prelazni soj,mangulice su najmasnije pa ove crne pa onda idu mesnati soj,landras,piatren itd.
U svakom slucaju zavisi od ishrane.One svakako imaju masti ali ni blizu kao mangulice.
Post je spojen: [time]субота, 05. март 2011. 14:51:10 CST[/time]
_________________________________________________
Cika jovo mozda su to bile Moravke one su masne kao imangilice!
Ima ih opet u ponudi 300E prodaju nazimicu sa papirima.
 
jova82 je napisao(la):
kakav ste vi to urednik kad vam je do zezanja?mislim da ste vi pogresili ovo je forum o poljoprivredi a ne o ratovima zvezda i sedmoj umetnosti.
O cemu bulaznis?
Ja pitam,jer me interesuje,a tebi ako to smeta,mozes ici na hladjenje!
 
vrlo verovatno, da su bile moravke - u sumadiji pre nego fajferice, glavno da smo mi njih pojeli :ppozdrav: , a ne one nas :haha:

sad sam se setio skoro sve su imale mindjuse na vratu, a ove ih nemaju :cao:
 
Nazad
Vrh