7 slika slagalica/puzzle o kozarstvu u donjem toku planinske rečice Štire koja protiče kroz Loznicu - potom se Štira uliva u slavnu reku Drinu.
~
Kozarstvo u Loznici, 2004.-2005.
(zip., 3,45 MB, iz mojeg Internet share foldera - virus free)
Ove fotografije su istorijske jer koza više nema da pasu sočnu travu u gradskom okruženju Loznice.
Takođe, umrli su svi časni kozari koje sam upoznao proteklih godina (osim jednog, mojih godina, koji je batalio kozarstvo pod pritiskom rodbine - jerbo: sRaMotI čast Porodice time što izvodi koze na sočnu pašu).
Ostale su fotografije i neumrla sećanja !!!
p.s. (22. avgust 2009.)
~ Krajem jula 2008. godine, na lokaciji Branjevo (oko 4 km udaljeno od Loznice), tik uz desnu obalu Drine, u prohladnom, senovitom šumarku topola, sreo sam omanje stado koza koje je odmaralo tražeći zaštitu od nesnosne žege. Bejaše ovo mešovito društvo sastavljeno od desetak koza domaće bele i šarene rase. Kozar je bio izuzetno ljubazan i predusretljiv.
Međutim, jarac domaće bele rase nije ni izbliza bio ovako sklon druženju i fotografisanju kao koze i njini nominalni vlasnik kozar (bolje bi bilo da sam napisao: ogromna matora jarčina, umesto - jarac). Batalih ćorava posla i žurno se udaljih od stada.
Posle sam uzalud tražio ovo stado: jula i avgusta prethodne i avgusta meseca ove godine.
Šteta: mogao je siledžijski nastrojeni jarac da uđe u istoriju lozničkog kozarstva, a ne samo da bude poznat kod svojih pitomih kozica.
~ Domaće bele koze (dva primerka) pronašao sam i na lozničkom, prigradskom, brdskom lokalitetu Grabovica - ali, ovde je problem za fotografisanje, izuzetno prljavih kozica, bila baka koja me je siktanjem oterala (još da je zarežala: bila bi melez zmije i tigra, ili psa - kako ko voli i razume naš, balkanski, podrinjski mentalitet).
~ Mislim da je vredno istaći da
jedino mleko koje pijem nekuvano potiče od koze !!!