Zabava, smešne slike, video i ostalo...5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
eUropa-i-Srbi....jpg

Šumski traktor sa dizel-električnim pogonom,

Nikako mi nije jasno zašto se ovo rješenje više ne koristi jer je drastično jednostavnije za upravljanje, održavanje i izradu od hidrostatičkog i mehaničkog pogona koji je danas popularan. O dugotrajnosti da ne govorimo, uzmemo li u obzir da je broj pokretnih dijelova smanjen na minimum. Dizel-električni pogon sastoji se od dizel motora koji pogoni generator. Svaki točak ima svoj zaseban el. motor. To je to. Uporedite to sa mehaničkom transmisijom ili još gore, hidrostatičkom (dobro poznati Vario kod Fendt-a).

Nema tu nikakve elektronike, LeTourneau (iz Teksasa je firma) je pravila te mašine od pedesetih godina prošlog vijeka, elektronika nije ni postojala u to vrijeme. To je sve obična struja, prekidači, sklopke i potenciometri. Dihtovanje zbog vlage je najmanji problem, zamisli kakav je problem dihtovanje ulja na pritisku od par stotina atmosfera?

Jasno je meni to da zbog jednostavnosti te mašine imaju brojne prednosti, uostalom i na lokomotivama se decenijama koristi isti sistem. Više je bilo na temu zgražavanja nekih ljudi kod nas na bilo kakvu elektriku u mašinama sem anlasera i eventualno farova. :osmeh:

Što se tiče dihtovanja više sam mislio na to da nisu u mogućnosti zagaziti u neko dublje blato/lokvu kao druge mašine, ali u pravu si da se da srediti da dugo radi bez problema.

Caterpillar je nedavno (prije par godina) predstavio novi model iz svoje čuvene "D" serije, D7E sa dizel-električnim pogonom. Interesantno je da je primijenjeno neobično rješenje, naime, oni nisu postavili dva zasebna motora da pogone svaki svoju gusjenicu. Dizel motor pogoni generator a on opet pogoni el.motore koji snagu i obrtni moment predaju u transmisiju tj. direktno na diferencijal (nema mjenjača no treba uzeti u obzir da buldozeri nemaju običan diferencijal zbog načina na koji se njima upravlja). Na taj način, zadržali su svoje diferencijalno upravljanje koje se kao rješenje izuzetno dobro pokazalo i na koje su mušterije navikle a uklonili su mjenjač, spojnice, lamele i još brdo stvari. D7E ima za čak 60% manje pokretnih dijelova od svog brata blizanca D7R koji ima mehaničku/hidrostatičku transmisiju!! Uštede u gorivu se kreću oko 25% a testiranja su vršena u najgorim mogućim uslovima. Jedna serija je npr. data na probni rad nekoj kompaniji koja održava plaže u Kaliforniji (vraćaju pijesak iz plićaka na plažu) i nije bilo nijedne jedine havarije iako su konstantno radili u slanoj vodi i pijesku dubine i do 2m. Inače, električna mreža u tom bageru radi na 480V trofazne struje. Dozer je već dugo u serijskoj proizvodnji bez ikakvih problema.

inline-diesel-to-ac-photo-356631-s-original.jpg

Evo to je ta mašina:

http://www.cat.com/en_US/products/new/equipment/dozers/medium-dozers/18429156.html

Takodje, uskoro ćemo vidjeti i masovnu primjenu dizel-električnog pogona u velikim traktorima. Belarus MTZ je čak 2009. predstavio svoj traktor Belarus 3023 (napravljeno je 10 komada koji odavno rade u svrhe testiranja) kao imali MTZ 1523 , evo informacija o tome

http://eng.ruselprom.ru/pdf/eng-transm.pdf

Sa druge strane, John Deere radi na uvodjenju dizel-električnog pogona u svoje velike traktore (serije 7, 8 i 9) kao i u samohodne prskalice. Neki modeli su već u fazi testiranja.

http://farmindustrynews.com/tractors/coming-soon-electric-tractors

Priča se da AGCO koncern (Massey Ferguson, Fendt, Challenger...) rade na svojim traktorima sa dizel-električnim pogonom i da će prvi biti vjerovatno neki od Challenger gusjeničara.

* Na mostu gužva, svi automobili stoje. Jednom čoveku neko kuca na prozor.
Ovaj otvara prozor i pita:
- Šta se ovo dešava?
- Ma, teroristi oteli celu vladu i ministre, pa traže 10.000.000 evra, ili će da ih poliju benzinom i zapale, pa sakupljamo.
- I, ... koliko ljudi daju?
- Pa tako, u proseku, litar - dva...
- Je l' treba upaljač?

Imam veliki problem i molim vas za iskreni savet.
Već pola godine devojka mi se čudno ponaša.
Kada god je u mom društvu, šapuće dok razgovara mobilnim,
primljene poruke odmah briše i ne dozvoljava mi da ih čitam.
Kada izadje u grad, vraća se kasno i kaže mi da je bila sa
prijateljicama koje ja ne poznajem.
Ne koristi svoj auto, već uzima taksi. Na povratku kući,
navodni taksista je ne ostavlja ispred zgrade, već 100 metara niže niz ulicu.
Pošto mi je to postalo sumnjivo, odlučio sam da se sam uverim
da li se radi o taksiju ili je neko drugi dovozi kući.
Smislio sam genijalnu ideju da parkiram svoj auto
u blizini mesta gde obično izlazi iz taksija i skriven iza auta sam se uverim u to. Jedne noći dok sam tako čučao sakriven iza auta,
primetio sam da mi se pojavila korozija na zadnjem desnom blatobranu.
Dakle, treba mi Vaš savet:
Da li da zamenim kompletan blatobran novim ili je dovoljno da sastružem koroziju, premažem blatobran špric gitom i sve to fino ofarbam???
Unapred zahvalan!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh