Zabava, smešne slike, video i ostalo...5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovo citanje misli je dobro, dodje coveku da se zapita, na srecu provaljeno.

Kako to radi ovaj citac misli?ja koji god broj da sam zamislio i izracunao sve je pogodio :sta::haha::haha:

Cista matematika... Da sam pametniji, znao bih ti napisati i formulu po kojoj racuna...

Recimo, UVIJEK ce biti simbol u donjem desnom cosku i isti taj simbol je po dijagonali, jer koji god broj da racunas je u toj dijagonali... 9, 18, 27, 36...

CNC kod za izradu ovakvog dijela ne pravi čovjek. Zadatak čovjeka je da izmodelira 3D crtež ruke u npr. CATIA ili sličnom programu i jednostavno ga snimi u odgovarajućem formatu. Posle toga, postoje posebni programi koji na osnovu 3D crteža za par sekundi (zavisno od snage računara) generišu CNC kod. Postoji još lakši i brži način, tzv. "3D skeniranje" gdje se uz pomoć lasera "snimi" 3D slika ljudske ruke i odmah dobije gotov 3D model (crtež). Nakon toga se ponavlja postupak koji sam opisao, automatsko generisanje CNC koda. Ručno pisanje CNC koda za ovako složen komad nije ni moguće (u stvari teoretski jeste ali bi trajalo jako, jako dugo i zahtijevalo bi rad mnogo specijalista matematičara).

Evo primjer kako izgleda skeniranje a potom i izrada identične kopije 3d objekta:

A o tem se radi.Ja sam se uvek pitao koliko treba biti lud da bi se napisao program za ovako nešto.Nisam znao da je to automatizovano.

Za prostije stvari i za starije mašine se još uvijek koristi ručno programiranje ali i to sve rijedje jer jednostavno predugo traje, mada nije uopšte složeno ili teško za naučiti. Postoji niz komandi koje se mogu naučiti ili čitati iz liste, npr. u G-kodu (koji se najviše koristi i koji je nastao u Siemensu, tzv. Sinumerik) sve komande počinju sa G, zatim idu dva broja koji označavaju komandu itd. Evo kratak primjer kako G-kod izgleda:

T5 M6 ;TOOL CHANGE
T6 ; PRE SELECT TOOL
D1 G54 G90 G95 S500 F.012 M3
TRANS Z-10 W10
GO Z0
X0 Y0 W5 ;position cutter in middle of hole
W-1 ;position 1 inch in to hole in part
G1 X2 G41
G3 I-2 ; cut 4 inch diameter
G0 X0 G40 ;rapid back to center and turn off cutter comp
W10 ;rapid saddle out 10 inches
TRANS
M30 ; end program

Sve posle ";" je komentar koji programer piše kako bi kasnije čitanje koda za druge korisnike (majstore) bilo lakše.

Ko o čemu ti o nauci. Oladi me ko ladan špricer a baš sam se zagrejao za smeh.:sta:

404909_10150795984904619_357489784618_12403150_1418661910_n.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh