Zaštita jagoda

1 децилитар млека на 1 литар воде и прстохват цимета добро сјединити и прскалицом с финиом дизном која даје " маглу" испрскати.Није штетно ни за кога.

Осим за ваши!:haha:

Deda Lalo to je odlicno. Jel privereno u praksi?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Pitanje - na nekom manjem broju jagoda (cini mi se da je Arosa) pojavila se neka bezbojna sluz. Jagode jos nisu ni zrele, zelene su, tek pomalo zarudile i izgledaju zdravo, ali je po njima ta sluz.

Cini mi se sam ranije citao ovde na forumu o tome, ali nije na kraju razjasnjeno sta je bilo uzrok (link: http://poljoinfo.com/showthread.php?5304-Jagode-opšta-tema&p=864675&viewfull=1#post864675). Zalio se onomad kolega Stole77, ali to je bilo posle onih kisa prosle godine.

Ajd dajte neku pametnu ako neko zna. Hvala!

Prosle godine je bilo reci o jagodama koje su "oljigavile" t.j. ispucale od kise. Ovo o cemu ti sad pricas nalazio sam i kod mene. Ne mogu sad da se setim sta je u pitanju, cini mi se da neko ili nesto tu polaze jaja ili nesto slicno.

Treba mi hitno informacija ako neko zna sta je ovo. Coveku se u jagodama pojavile neke sitne bube, vaske ili vec sta i to u sredini bokora. Tu se i lisce mlado susi, a i jagode nove koje izlaze iz sredine. Sta je to i cime sad moze da se tretira, tek pocinje berba. Evo slika, mozda se ne vidi najjasnije

f227491a0d95eb94334d621c525697b5.jpg

Poslednja izmena:
Ljudi i meni je hitno bas,volio bih da mi kazete kakvo mi je ovo crvenilo po listovima,imam osjecaj da se ta jagoda susi zajedno sa plodom koji se tek zametnuo.Unapred hvala.
cam01593.jpg
cam01591.jpg

Za ovo sto sam gore pitao kazu da je fitoftora i preporucili su Funomil, Fostonik 80 WP i Afinex. Sve to fertigaciono. Kazu da nema karenca kad ide fertigacino, jel to moguce?

@ joker

Reci ti njima da si uradio kako su te savetovali pa im ponesi gajbu jagoda iz zahvalnosti pa da vidis hoce li jesti. Sto bi rekao Kesic, sve su to budale. Ako je preparat sistemik, kakve veze ima da li pustas kroz sistem ili prskas list?! Biljka ga usvaja a u tom slucaju naravno da ima karencu

@ cile 1

Meni ovo lici na pepelnicu. Ima li bele navlake na nalicju lista?

Nisu moje jagode Nebojsa, ali svejedno je. Dva puta sam pitao da li je siguran, da coveku ne vrate 500 kg jagoda sa otkupa. Kaze proverice, ali da se ne ceka, vec odmah da se pusti, jer iako ima karenca, kratka je :osmeh:
Inace, nigde nisam video (ni na slikama) ovo sto se desilo komsiji u jagodama. Skoro svaka jagoda mu je kao na slici (ima oko 6000 sadnica zenge).

Sta raditi sada, da li posle kise prskati nečim? Poslednji put sam prskao Swichom 27.04. Da li da isprskam Teldorom i nediram 3dana ili ne?

Druze Nebojsa koliko sam mogao da vidim nema nista bijelo po listovima a jos cu malo da pratim,a jel moguce da je pepelnica jer sam prskao sa Quadrisom i Swicom prije 10 dana.Nestalo ovde Swica a imaju Dional kakav je on fungicid vrijedi li mi prskati jer je kisa svaki dan i jeli istina da mu je karenca 15 dana.Pozdrav...

@ cile 1
Jeste, karenca je dve nedelje. Ja Dionis (Dional) koristim za prvo prskanje na pocetku cvetanja jer je jeftiniji.
Ne znam sta bi ti rekao za one listove. U svakom slucaju, sad ce kraj berbe pa cemo resavati razne probleme u jagodnjacima.

@ daku
To sam treba da procenis. Ti znas najbolje kako si je do sad stitio, imas li vec sad trulezi, koliko ti je ostalo do kraja berbe... Kod mene nema trulezi (tek negde po neka), berba je pri kraju i ja je necu prskati

Stari zasad poprskas totalom i reseno. Kad uvene, skupis traku i foliju

Posle berbe fosetil-aluminijum kroz sistem, folijarno dobro oprskati bakrom, eventualno ako imas pegavosti mozes score da se ne siri dalje

Stari zasad poprskas totalom i reseno. Kad uvene, skupis traku i foliju

Posle berbe fosetil-aluminijum kroz sistem, folijarno dobro oprskati bakrom, eventualno ako imas pegavosti mozes score da se ne siri dalje

Koliko po 1h Fostonik 80wp ako znas posto u njihovom uputstvu ima za folijarnu upotrebu.

Znam da nema u uputstvu a u praksi se pusta 1-2 kg po jutru

Nazad
Vrh