Zaštita jagoda

NIsam nikad koristio Acaru, pa ne bi da dajem netacne informacije, ali potrudicu se da sutra saznam:ppozdrav:

Procitao sam da si jednom clanu preporucio da zajedno sa ridomilom pomesa actaru i preprska.Pa sam i ja hteo tako.Jer sam ovih godina primetio obilje mrava na biljkama,a to je indikacija da ima lisnih vasi,a to nisam znao niti sam prskao actarom.

Tonus je nepravedno zapostavljen, ja ga koristim doduše u trešnjama i kajsija i nikada nisam imao problema, čak ga koristim dva puta (precvetavanje i kraj aprila u trešnjama zbog karence, u kajsijama samo precvetavanje). Svaki put sam išao gornju dozu tj 5 grama na 10 litara.

Koliko dana pre berbe prskate totalom izmedju redova? I da li svi prskaju total ili koriste fusilade forte i slicne preparate?
I sto se tice fusilade forte, jel prskao neko direktno preko jagoda i jel bilo nekih nuspojava?
Ove godine ce trava ponovo rasti kao luda, pa ce morati da se prska vise puta.

p.s. kod nas je urpavo pao sneg :osmeh:

E na zdravlje :)
To je sve relativno. Najbolje bi bilo poprskati pre postavljanja slame. Medjutim ako vec sad imas korova, to ce do slame narasti ohoho, tako da ga moras poprskati ili omlatiti trimerom. Ja cu poprskati ovih dana, pa ako bude trebalo jos jednom. Moras obratiti paznju i na to da ti se jagoda ne razlista toliko da ti listovi padaju na strane bankova, da ih ne zakacis totalom kad budes prskao.
Sto se tice fuzilejda, ja sam prskao celu povrsinu ali na jesen. Znam da panterom ne bi trebalo prskati u prolece jer utice na cvetanje. Kakva je situacija sa fuzilejdom ne znam, treba proveriti

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Slamu ne stavljam. Nemamo je dovoljno, trebao bi je dovoziti sa desetak kilometara. Sto se tice totala to znam jer prskam vec dve godine. Ne znam samo koliko steti sto odleti po koja kapljica u cvetu ili jagodi ako se prska kasno. Zanima me ovaj fusilade forte, kako se on pokazao.

xeGOIpC.jpg

- - - - - - - - - -

7OghLOL.jpg

- - - - - - - - - -

sroFLP8.jpg

- - - - - - - - - -

mzTgoQn.jpg

- - - - - - - - - -

sroFLP8.jpg

- - - - - - - - - -

Moze li mi neko reci dali je ovo pegavost i ako jeste cime je najbolje oprskati.

- - - - - - - - - -

Ima dota ljubicastih fleka kao sto se vidi na slikama i sa prednje i sa zadnje strane lista.

- - - - - - - - - -

inace je prskana u nedelju sa stroby+ lamdex 5ec pa ima ostataka hemije po listu to je ono belo po listu da nebi doslo do zabune neke.

Masnice od vetra

Danas Sam prskao sa Qvadrisom pa Sam u nedoumici Dali DA za 4 Dana prskam sa topasom i swicom to mi savetuje prijatelj koji dugo godina ima jagodu. Jagoda dobro izgleda nema znakova pepelnice,preventivno Sam prskao pre sedan Dana stroby WG pa se bojim da nepreteram sa hemijom bez obzira sto je fungicid.

Za svic ne znam, zavisi da li cveta ili ne. Topas ti ne treba 4 dana posle kvadrisa. Ja licno ga nikad nisam ni koristio

Pojavljuje se po koji uglavnom ovi sto su cvetali su ispod folije ima slika u opstoj temi na poslednjoj strani uglavnom je kao druga slika sa jednim do dva otvorena cveta.

- - - - - - - - - -

Za par dana ce se otvoriti jos cvetova to je taman oko 4 do 5 dana pa da onda idem swic.Kakvo je tvoje misljenje Nebojsa.

Organske jagode, nema bolesti i stetnika, jedino sto ima nesto vise deformisanih plodova. Jos na pocetku je stavljeno Bor i Zink. Valjda to je sto sam jos na pocetku Januara zatvorio plastenike i nisam imao bumbare. Ili je mozda Alba sklona tome? Volio bih da znam sve razloge sto doprinose tome, i ako mogu da sprecim to. Vase iskustvo?

Sinisa, za 4-5 dana uz ovakvu temperaturu pocece cvetanje sigurno. Onda mozes svic ili signum, ili neku jeftiniju varijantu za prvo prskanje.

Riciboy
Verovatno slaba oplodnja. Nedostatak oprasivaca a i slabo strujanje vazduha u plasteniku

Алба у пластенику = деформисани плодови. Пробао и бумбаре и бор и не знам ни ја шта, али увек их има.

Ovo su vasi. Mislim da laser ima najkracu karencu

Ovo su vasi. Mislim da laser ima najkracu karencu
Hvala na savetu.
Laser:
"KARENCA:
3 dana za krastavce, borovnice, jagode, maline, ogrozd, ribiz, špinat, blitvu i rajčicu, 7 dana za papriku, krumpir, luk, češnjak, luk kozjak/ljutika, orah, lješnjak, badem, kesten, poriluk, šparogu, artičoku i rabarbaru,21 dan za vinovu lozu i jabuke. Pčele ne smiju doći na neosušeno škropivo na listu. Ne tretirati u cvatnji."

Nazad
Vrh