YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Naravno ne može bez početnih problema.
Na YTO 454 termostat je odmah otvoren i traktor se veoma sporo zagrijava. Temperatura 50 a voda u hladnjaku je topla.
Da li je to kod svih tako? Jel ko mjenjao?
Kod mene je tako od prvog dana, retko kad dostigne radnu temperaturu

Ima li još ko iskustva s tim?
Kolika je njemu radna temperatura?
Zvao sam servis najvjerovatnije će doći da zamjenu termostat, mada kažu da se to nije do sad dešavalo. Kažu mi da ga optereti nekim većim poslom. Naravno da će se zagrijati pri težem poslu, al uloga termostat je baš ta da se motor zagrije i pri manjem poslu.

Mislim da je hladnjak tu veći problem u postizanju radne temperature... I meni se najviše grejao sa mulčerom al zato što se sito ispred hladnjaka napuni maslačkom i tome slično, a i onda se nije pregrevao, taman dođe na sredinu.. Zimi obavezno zatvorim sa kartonom hladnjak, inače se nikad ne bi ugrejao..

@sremac84,​

jel zimi zatvoriš skroz ili karton do polovice? Ako do polovice, jel bolje zatvoriti donji ili gornji dio?
Ja imam sličan problem na Goldoniju, Kao da termostat ne zatvori popuno, nego jako mala količina rashladne tekućine uvijek prolazi. Samo u najvećim vrućinama kod malčiranja dođe do polovine zelenog polja.

Ma ceo, al zimi ja ne radim ništa posebno, 2km do tate i 2 km nazad jednom nedeljno, nosi bale za loženje kod njega kući sa mog imanja, a to je suviše kratko, i pored zagrevanja u mestu..

Kod mene je tvornička ugradnja, a traktor zimi ne koristim (nema kabine). Ne provjerava mi se. Dao sam na golfu V zamijeniti termostat zbog kasnog početka grijanja zimi i s novim nije ništa bolje. Čak se zeru pogoršala situacija. Nisu termostati više što su nekad bili. Napisana jedna temperatura, a on otvara na drugoj.

Ja imam stari 533 i prije 8 godina zamjenio termost. Stari bio zaglavljen u otvorenom položaju pa se uspjevao ugrijati samo kad radi teške poslove. Poslije zamjene temperatura za 10tak minuta dođe na sredini zelenog područja i ru se zakuca. Samo kad ga preopteretom ili kad se začepi hladnjak nečim počne ići ka žutom.
E to ja zovem termostat on. Ovo na Yto nije ništa, čim upališ krene voda kroz hladnjak.
Vidim da je i kod drugih tako.
Servis je tako doći zamjeniti ali ako su im takvi termostati, da uvijek pustaju malo, opet će biti isto.
Ima li iko da je na YTO 454 (ili slično) mjenjao termostat onda je postigao dobru regulaciju temperature?

Proveri kakav je dizajn kucista, da se nisu negde zeznuli pa prolazi voda pored termostata. Takav je slucaj npr kod Rakovica S44 motora, ima jedna rupa mozda nekih 8mm kroz koju nesmetano prolazi voda pored termostata i to je sasvim dovoljno da motor ne moze da se zagreje bez opterećenja

Primetili smo i da se izlazno vratilo vrti i kad se isključi na 0 (na ručici 540-0-1000). Ono se tad vrti, ali nema snage, lako se rukom ili nečim drugim zaustavi.
Takođe i kad se uključi u 540 ili 1000 o/min i pritisne kvačilo do kraja i tad se vrti. Ovdje nisam provjerili dal se može zaustaviti. Serviser mi kaže da je to tako normalno i da se vrtnja prenosi preko ulja.
Može komentar od drugih vlasnika ili poznavaoca, da li je to za njega normalno.

Da li je neko menjao semering na prednjem tocku u pitanju YTO X1304 .
Procurelo ulje sa unutrasnje strane
Nama se to dešavalo na Fotonu 824 i nije bio razlog semering već vakum koji nastaje u prednjem točku (pogotovo leti). Potrebno samo malo popustiti šraf na čepu za dosipanje ulja u točku, a koji predhodno postaviš u maksimalno gornji položaj, i čuješ kako povuče vazduh.

Hvala za odgovore u vezi kardana, to je onda ok.
Ali sta činiti s termostm.
Probao sam još jednom.
Čim počne grijati malo (nakon 2-3 minuta rada) odmah topla voda krene u hladnjak i naravno hladna krene iz hladnjaka u motor.
Ne vrijedi ni da meću nov termostat ako je i taj takav, tj. ako je takvo rješenje kod njih.
Jel ima neko da mu nije tako na YTO?
Ili je zamjenio termostat pa dobio bolje.

Poslednja izmena:
Ako ne valja kineski po dimenzijama bi trebalo da paše termostat od Mercedesa W123 dizela. Ali najbolje da se izmeri. Ako je prečnik onog gornjeg dela oko 67mm, a prečnik malog šešira sa donje strane oko 35mm onda bi trebalo da paše. Jedino za visinu nisam siguran.
Druga mogućnost je i termostat u gornjem crevu od Renoa 4

Zeks za sta ti je konkretno bitno da dize na radnu temperaturu? Ako ne radis zimi da ti treba jako grejanje onda neka te ne brine sto radi na 60 stepeni, nece nista da mu fali, moje jinme tako rade oduvek..

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Meni lični ne treba uopšte da se grije na radnu temperaturu. Većinu radim ljeti pa grijanje ne treba, čak sam ona crijeva prema kabini zatvorio da ne griju dodatno na ovoj vrućini.
Mislim da je za motor bolje da radi na radnoj temperaturi. Trebalo bi da je jači, življi, manje se haba i manje troši.
Vjerovatno su u YTO išli na stranu sigurnosti, pa su obezbijedili neki minimum protoka, da se ne desi problem da termostat neće da otvori, što dovodi do ozbiljnih kvarova.

Poslednja izmena:
Kolege kako prikučiti hidromotor na yto 504 koji ima dva para priključka?
Gde ide povratno crevo?
Hvala.

Nazad
Vrh