Vuna i pribor za šišanje ovaca

To i mene brine, imam i romanovske čiste rase ali i nekoliko meleza više rasa ( Slovenka - Wirtemberg ). Prošle godine ovna Romanovskog ošišao makazama. Jedno dva sata mi trebalo, jest da nikada ranije nisam ni šišao ovce :)

O kupovini električne mašine i ne razmišljam jer trenutno imam desetak ovaca i ovna pa ošišat ću nekako.

За предстојећу сезону шишања стигли нови ножеви из Швице! :cool:
album.php
album.php
album.php
album.php
album.php

http://poljoinfo.com/album.php?albumid=1003

Vlado koristio sam ove sezone jedan par nozeva istih kao ovi tvoji uzeo preko inpaka i mogu ti reci da nimalo nisam zadovoljan jer su nekako mnogo meki i nemogu dugo da drze rez tj ostrinu jedva sam 15 ovaca sa njima sisao a sa drugim nemackim parom sisam 30 a isti majsor ostri.

Rucnu masinicu o kojoj se prica sam nakratko probao na svojim ovcama Virtemberg, Slovenke i mjesanci istih,
nije mogla uci u vunu, nije mogla uci ni u vunu osisane ovce, znaci da samo poravna za makazama.
Sva sreca da sam ju igrom slucaja imao priliku probati, jer sam bio zagrijan za kupovinu iste,
bio bih zadovoljan da moze samo da poravna za makazama i to bi valjalo ali nemoze

Pozdrav kolege, da vam se pohvalim i da iznesem svoje iskustvo, pre 20 dana kupio sam u Inpak-u mašinicu Heiniger Xtra. Čekao sam lepo vreme i jutros je isprobao, ošišao sam 4 ovce, za početak. Prethodnih godina sam šišao makazama i mogu vam reći da je neuporedivo lakše i brže mašinicom ali daleko od toga da je to lak posao. Kao što neko napisa jedno je Youtube a drugo uživo. Mašinica lepo leži u ruci, lagano radi ali treba biti izuzetno pažljiv jer lako dolazi do povređivanja ovce. Prve dve ovce sam uspeo malo da secnem . ::sramota:: Najveći problem je hvatanje masnoće na donjem delu češlja i morao sam da potapam u mlaku vodu i čistim četkicom:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Možda i nije dobar ugao pod kojim sam šišao , treba mi još dosta vežbe, valjda će posle 100 komada ošišanih ići lakše ?? :osmeh:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Popraviću mašinicom, ionako im nisam dao ivermektin . :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

E ovo su profesionalci !
Da li je lakše šišati sa ovim češljem koji ima širi zahvat ?
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Nemam iskustva sa ovakvim tipom češlja, ali ne verujem da je sa njim lakše šišati. Zahvata više vune pa je samim tim teže mašinici da šisa. Moguće je da povlači kožu sa krajeva pa samim tim je šišanje neravnomerno a možda je i veća verovatnoća ozlede ovce.
Jesu profesionalci ovi sa snimka ali na 3:44 se vidi krv na butu kada pušta ovcu. Nije sve u brzinu.

Gledao sam ovaj češalj što je Mihailo postavio, prošle nedelje, 92 mm je širine, oko 25 e je cena. Rekli su mi da je za IDF, možda ga uzmem na sajmu da probam kako ide sa njim.

Bato87 to nije krv od masinice, sve ovce imaju to, sad ne znam od cega su ozlede, moguce da su crvi pravili lom.
Mihajlo pogledaj ovaj video, prvi je za alpake(lame), ostala dva su za ovce.

stigla mi je masinica heiniger pise tip vs-84 ,320w.probao sam ukljuciti u struju radi samo mi nesto mnogo brzo radi,noz ide veoma brzo levo desno ,tako da me strah da probam na ovci.

Ovde je lepo objašnjena tehnika šišanja .

- - - - - - - - - -

Jutros sam nastavio šišanje (prethodno sam ošišao 8 komada i dobio upalu mišića) , pokušao sam da primenim tehniku kao sa ovog poslednjeg snimka koji sam postavio i nije mi išlo loše. Uradio sam 4 ovčice, prekosutra ću još 4 . Smanjio sam posekotine, samo kod 2 malo zato što su se ritale. Masnoća koja se hvata na donjem delu češlja mora da se skida posle svake ovce, potapanjem u vodu i deterdžent, primetio sam da se najviše hvata kod ovaca koje su debele pa im je i vuna masnija, valjda.

U temi gde se pisalo o opremi za ovcarstvo niko nije pisao od aprila 2014, pa ću postaviti pitanje ovde, jer korekcija papaka nekako ide sa sisanjem.
Na oficijalnom sajtu sam video model FELCO 50 sa rotirajućom drškom, ako dam svoj sud po FELCO 7 koje sam probao u ovogodišnjoj rezidbi, savršeno.
Da li neko zna koliko su u Švajcarskoj, kod nas su 6455 RSD ?

F50.jpg

Matkee jesu li stvarno toliko dobre kad koštaju 6500 din ? Sudeći po slici izgledaju super...
Ja sam kupio KERBL za 1470 din, lepo odrađuju posao.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Mislim da zaista jesu, Felco, rotirajuca drska, mogucnost nabavljanja svih rezervnih delova....
Koristim Horizont-ove sa nazubljenom ostricom + kakalemarski noz, ali mislim da je doslo vreme za nesto bolje. Pre prve ovogodisnje korekcije papaka nadam se da stizu kod nas, samo cu morati da proverim koliko je cena preko, jer model F51 moze da se nadje i za tridesetak evra.

danas sam razgovarao sa clair-om u vezi ulja za podmazivanje masine ,gospodja koja radi kaze mi da je moja masinica jedna od boljih i da je skuplja od nove verzije heinigera ,samo je trenutno nemaju na lageru.moja je stari tip ima sigurnosni osigurac heiniger ekstra.jos je nisam probao.poz.

Nazad
Vrh