Vremenske prilike u 2026. godini

To cak i " nije " temperatura , nego nesto.kao zracenje .Evo dokaza. Npr kad budes vani na suncu stojis npr i vruce je , ako sunce zadje za neki oblacic u sekundi ti je prijatnije. Nemoze temp oko tebe tako brzo da se spusti

To cak i " nije " temperatura , nego nesto.kao zracenje .Evo dokaza. Npr kad budes vani na suncu stojis npr i vruce je , ako sunce zadje za neki oblacic u sekundi ti je prijatnije. Nemoze temp oko tebe tako brzo da se spusti
Oblak blokira UV zarčenje i manji deo vidljivog spektra. Najveće deo toplotne energija sa sunca prenosi se infra crvenim zarčenjem i delom vidljivog spektra.

Problem kod termometra na suncu je u tome što neće izmeriti temperaturu vazduha već maksimalnu temeratru koju će dati materijal nakupiti stojanjem na suncu. Npr. stvi parče crnog metal 5 sati na najačem suncu. Ogrejaće se do temperature gde nećeš moći da ga držiš u ruci. A to je barem 70-80 °C.
Druga stvar kod ovih termometara sa živom (ili šta već danas stavjaju) je u tome što je ta živa u zatvorenoj cevi koja će da ima ulogu staklene bašte. Tj. više toplote će da uđe u tu staklenu cev nego što može da izađe tako da će i to dodatno podići temperaturu.

Evo šta kaže AI

To je česta zabuna. Temperatura vazduha i temperatura predmeta na suncu nisu isto.
Meteorolozi mere temperaturu u hladu, na oko 2 metra iznad zemlje, u posebno provetrenoj kućici, jer je cilj da se izmeri temperatura vazduha, a ne koliko Sunce zagreva neki predmet.
Kada neko kaže: "Na suncu je 59 °C", najčešće misli na:
temperaturu asfalta,
haube automobila,
krova,
metala,
ili površine koju direktno greje Sunce.
Ti materijali mogu bez problema dostići 50–70 °C, pa i više, čak i kada je temperatura vazduha samo 35 °C.
Na primer:
Temperatura vazduha: 35 °C.
Asfalt na suncu: 60–70 °C.
Unutrašnjost automobila: preko 70 °C.
Da bi se temperatura merila na suncu, rezultat bi zavisio od vrste termometra, njegove boje, materijala, vetra i ugla pod kojim pada Sunce, pa ne bi bio uporediv između različitih mesta.
Zato se svuda u svetu koristi isti standard – temperatura vazduha u hladu. Tako se može tačno uporediti da li je danas u Subotici 35 °C, u Beogradu 37 °C ili u Atini 39 °C.
Dakle, kada neko kaže: "Na suncu je 59 stepeni", to nije temperatura vazduha, već temperatura neke površine ili samog termometra izloženog Sunčevom zračenju.

U Zmaju u kabini je sigurno preko 40c ,poslepodne je najgore i izbegavam da radim dugo,radije cu produziti zetvu za 2 dana nego da se istopim u kabini ,plus sto kasnije poslepodne prasina se zadrzava oko masine mnogo vise ,tek to mi ne treba.A ovi sa klimama mogu kako hoce i koliko hoce ,samo dok masina izdrzi ,evo u zadruzi malo malo pa neki lezaj geckrt na Claas ,dobro je sto vidu na vreme problem,tj da ne baci varnicu pa napravi mnogo vece sr...

Ako je temperatura 30 stepeni znači u hladu, na visini od dva metra bla, bla onaj ko skuplja bale slame, vrše u Zmaj kombajnu on je zapravo na tih 50 stepeni ako ne i više.
Aj sad. Baš sa ovakvim ljudima se često raspravljam. "JARADIM NA SUNCU. ŠTA ME BRIGA KOLIKO JE U HLADU!"
Ne može tako da se gleda jer onda skale u ° C i °F gube smisao. Naravno da nije isto raditi na otvorenom suncu i u hladovini kad pređe 30 C. Ali Ne može se reći . "35 u hladu na suncu i preko 50!". Temeratura vazduha i na suncu je isto 35. :) E sad postoji ono što nazivaju subjektivni osećaj, pa nivo UV zračenja, vlažnost vazduha, pa koje je doba dana, vetar-bez vetara i gomila nekih stvari koje kad bi se uzele u obzir i onda bi moglo da se napravi neko grubo poređenje kojoj temperaturi u hladu odgovara ta subjevktivna na suncu.

Ljudi se obično u ovim letnjim mesecima frljaju temeraturam strašno. "Ma ima na suncu blizu 60!". Sa takvima ne vredi ni raspravljati. Ne zna čovek da bi na toj temeraturi uz umerenu aktivnost kolabirao posle pola sata.

ko kaze da ima 60 majke ti i ti ga sad tupis totalno

ako se gleda u hladu da ima 38 a ima sigurno,na suncu sigurno przi 44-45 stepeni

o tome koliko ima zaista stepeni nece ni da kazu jer kompletan fizicki rad mora da stane,neznam dal ima u zakonu al vec oko 36-37 stepeni se savetuje vise odmora pa cak i obustavu rada,sad da ne trazim gde i kako pise
e sad kako bi bilo kad bi stvarno objavili da ima 4dana uzastopno 40stepeni
za utorak cak i oni najavljuju 40 ovo kako i ti sam kazes kako se meri po pravilu

znaci na suncu ce zaista biti blize 50

videcemo sta nam stize od srede,cetvrtka jer javljaju neku promenu i kisu
posle ovoga videcemo i kakvu

za 10 jul ako sam dobro video dnevna ide ispod 25 ili oko 25 stepeni

ako se gleda u hladu da ima 38 a ima sigurno,na suncu sigurno przi 44-45 stepeni

o tome koliko ima zaista stepeni nece ni da kazu jer kompletan fizicki rad mora da stane,neznam dal ima u zakonu al vec oko 36-37 stepeni se savetuje vise odmora pa cak i obustavu rada,sad da ne trazim gde i kako pise
za utorak cak i oni najavljuju 40 ovo kako i ti sam kazes kako se meri po pravilu

videcemo sta nam stize od srede,cetvrtka jer javljaju neku promenu i kisu
posle ovoga videcemo i kakvu

za 10 jul ako sam dobro video dnevna ide ispod 25 ili oko 25 stepeni

Pricas o razlici od 10 stepeni, termometar u hladu i termometar na suncu. Totalno neozbiljno i smesno!
Postavi danas taj tvoj termometar i izmeri u hladu a potom ga postavi direktno na suncu i javi veceras da li ti je puko termometar i da li je mogao da izmeri ili je skala probila gornji deo termometra😀

kakavih 10 stepeni razlike
citas li ti sta pise

zar vi niste u toku dana i na suncu i na hladu ili non stop sedite u kabinama sa klimom namestenim na 28stepeni pa ni ne znate koja je stvarna razlika

ima ovde vec mojih objava i slikanja gde je sonda postavljena na suncu
juce je pokazivalo 45.3 stepena
u hladu nemam al neverujem da je bilo ispod 39,verovatno preko

da dodam da je sever kako ovi objavljuju najtopliji u srbiji ako se ne varam

Ima pacijenata. Veruj mi.

Nema, ako u hladu ima 40 i na suncu ima 40 samo je subjektivni osećaj da ima više jer te zračenje prži direktno!

Još jedna od zabluda u nas Srba. Ne postoji apsolutno nikakav zakon koji obavezuje poslodavca da ne goni radnike po suncu. (trebalo bi da bude nešto)
Ima preporuka da se ne radi preko 36°C u najtoplijem delu dana, ali je ta preporuka obavezujuća koliko u kad dr. Macura preporuči da unosiš dovoljno tečnosti i da se slojevito obučeš.

I ne znam zašto su ljudi ubeđeni da lažu za temperaturu. Nisam primetio nikad. Pa svako može kući da izmeri i da proveri. Ja kad god gledam još je niža za stepen od ove koju objavljuju.
Lažu kad da stavljaju bombastične naslove i da pišu senzacionalistički o svakoj gluposti gde im se ukaže prilika. Pa onda imamo neke nove stvari koje do pre 20 godina i ako su možda postojale, niko nije znao za njih. Kao npr. superćelijske oluje, pa onda ima nešto i ove godine novo su dodali ne mogu da se setim šta. Pa već u martu znaju da će mo imati PAKLENO leto. Gle čuda na leto stvarno bude toplo sa nekim danima kao što je ovaj danas. Tako prognozom mogu i ja da se bavim.

Vedečemo oko 2-3 dokle će da dogura, a staviću ga i na sunce dok ne dođe do 50

Poslednja izmena:
pa preporuka ministartva je da se obustavi rad ako ide preko 36

naravno da niko nece stati raditi jer bi to znacio kolaps

evo objavicu kasnije u toku dana koliko ce biti kod mene---sonda na suncu

drugar je slikao danas u rusu u 8 i 20min---31 stepen

Nema, ako u hladu ima 40 i na suncu ima 40 samo je subjektivni osećaj da ima više jer te zračenje prži direktno

Šta znači to " subjektivan " osećaj ?
Objektivnio tvoje telo na suncu trpi veću temperaturu a kako je do nje došlo , da li preko toplog vazduha ili zračenjem tebi je sve jedno .
Za ljude koji rade na otvorenom bitna je ova temperatura na suncu a nju niko i ne meri ?!?
Kolege koje su svojevremeno radili u Egiptu ( u zatvorenom ) su mi pričali kako je tamo zakonom zabranjeno da se radi kada je preko 40C .
Nevolja je što je jedino merodavna državna meteorološka služba a oni svakodnevno ( 3X ) javljaju 39-40 C .

Poslednja izmena:
drugar je slikao danas u rusu u 8 i 20min---31 stepen
Otislo na 39 u rujkanu
u5giLuA.jpeg

G61Al5Y.jpeg

Nazad
Vrh