Vremenske prilike u 2025-oj godini

Nije za ovu temu ali mozda jednog od uzroka :
Kako nezvanično saznaje Info Liga, od meštana ovog naselja, do požara je najverovatnije došlo usled varnica sa dalekovoda koje su zahvatile suvo rastinje .

Cela Centralna Srbija je u istoj situaciji, nije samo Šumadija. Ima delova gde kiša nije pala 2 meseca. Retko gde ima zelene trave, zelena je samo šuma, čak je i mlado drveće negde počelo da se suši. Suva trava gori jako brzo, a vetar dosta pomaže. U šumama isto nema vlage, sloj opalog lišća isto dobro gori.

За мјесец дана пало пар литара кише, све суво као барут и требају сад теорије завјере зашто гори на све стране?
Пали Вучић да скрене пажњу, то је најсигурнија варијанта. Није могуће да се послије оволико грмљавине нешто запали, да нека неодговорна будала баци пикавац или да упали стрњиште јер су најавили кишу.

За мјесец дана пало пар литара кише, све суво као барут и требају сад теорије завјере зашто гори на све стране?
Пали Вучић да скрене пажњу, то је најсигурнија варијанта. Није могуће да се послије оволико грмљавине нешто запали, да нека неодговорна будала баци пикавац или да упали стрњиште јер су најавили кишу.
Mnogo mi si ti praviš blesikast.

Jutros idem na posao i lik ispred mene otvori prozor i podiže ruku u vis, pomislih pozdravlja nekog kad on samo ispusti pikavac.

I, hoće li se "stručnjaci" usaglasiti šta dolazi, kad, i koliko, ovo za danas ?
Više neznaju ni za tekući dan da urade precizniju prognozu.

Ja bih rekao da glavna stvar kreće da se formira na tromeđi, zapadno od Bogatića ka Rači i Jameni, te će to sve skupa dalje da jača i da se obrazuje u liniju sa najjačom snagom između Novog Sada i Titela te dalje na severoistok oko Zrenjanina i gore ka Sečnju.

A ovo za požare, šta reći stvarno...jeste da se u ovakvoj situaciji i pri ovakvim uslovima oni očekuju (neminovni su), ovakve brojke kojima se raspolaže (samo u Čačku oko 30) je zaista previše. Sudeći po snimcima nastalih po kamerama sa okolnih kuća putem od Kragujevca ka Topoli, dva požara su izazvali pikavci (buknuli odmah do puta)...

Poslednja izmena:
bilans juce

prva kisa u Julu----15l

danas od sve najave za sada izgleda nista
tek kasnije se ocekuje nesto,koliko mislim da niko ne zna

sad ima najave i za sutra sigurnija kisa nego danas

tako da bice ovo izgleda jos zanimljivo gde ce i kako da zahvati

Jos koju godinu pa ce se julske padavine vratiti i kod nas 🙃 (sto bi rekao nas voljeni, za godinu najvise dve)
Koliko vidim ovo sto se formira od Splita ce doneti nekakve padavine, ali daleko istocnije od naseg malog mista.
Za sad to ne deluje Bog zna sta, ali verovatno ima potencijal.
Malo su mi glupe one karte sto iscrtavaju kolicinu padavina. Od prilike pogode kao ja sedmica na lotou.
Oko 15.07. ce biti dva meseca od ozbiljnijih padavina. Ne racunam onaj pljusak u selu za koji su se ovde neki uhvatili (14 l na toliko maloj povrsini da je jedan deo sela pokisao, a deo prema Bacu ostao gotovo suv). Ako ima imalo tacnosti u ciklicnim promena od oko 60ak dana onda bi mogli da se nadamo nekoj ozbiljnijoj promeni od 15.07. Ovako na ovu bolesnu vrelinu i jos fen mozemo samo da mastamo i da se nadamo da ce mozda neki deo atara zakaciti neka litra. Ocito je da u nasim uslovima ravnice oblaci imaju daleko manji potencijal nego u planinskim predelima. Nekako se izgube, siroko im polje valjda. I mi imamo jos jedan hendikep, Dunav. Puno utice na ovakve oblake. Kako i zasto nemam pojma, ali je ocito, a pogotovo se to moze primetiti kad se prati radar.

Poslednja izmena:
Znači ni Kimi nemože preciznije, ali barem i toliko je meni konkretno dovoljno, jer za ove vetrometine se uvek spremam, pravim vetro zaštitni deo za objekte, ali kada se najavi, nemože to meni tako da stoji sva mehanizacija non stop po dvorištu...
Verujem da i druge kolege mogu barem nešto da se spreme, ako se blagovremeno najavi kijamet.

Ja bih rekao da glavna stvar kreće da se formira na tromeđi, zapadno od Bogatića ka Rači i Jameni, te će to sve skupa dalje da jača i da se obrazuje u liniju sa najjačom snagom između Novog Sada i Titela te dalje na severoistok oko Zrenjanina i gore ka Sečnju.

A ovo za požare, šta reći stvarno...jeste da se u ovakvoj situaciji i pri ovakvim uslovima oni očekuju (neminovni su), ovakve brojke kojima se raspolaže (samo u Čačku oko 30) je zaista previše. Sudeći po snimcima nastalih po kamerama sa okolnih kuća putem od Kragujevca ka Topoli, dva požara su izazvali pikavci (buknuli odmah do puta)...
Jel to znaci da i mi dobijamo kisu?

Prvi put da sam dobio obavestenje u poruci na mobilni kao upozorenje o vremenskim nepogodama,vetar,grad,kisa ....samo nam vetrina fali da obori suncokrete i to je to za ovu godinu.

Poslednja izmena:
Yr daje lepu kišu sutra u centralnom pojasu a za 5-6dana daje opet dobru kišu, koliko bi to bilo dobro ali pitanje je šta će da se desi. Usevi su uništeni, neki 100%neki 50%,samo da danas ne bude neke vetrine i grada. Deluje kao najopasniji dan ove godine, najveće šanse za organizovane oluje ima sever Srbije, od Beograda do Subotice. RHMZ JE STAVIO CRVENI METEO ALARM ZA SKORO CELU SRBIJU. Dan D je danas.

Nazad
Vrh