Vremenske prilike u 2025-oj godini

Bogami kako ko , ali mnogi ratari su vec prilicno finansijski iscrpljeni tako da za mnoge jest presudna. Tri su su glavna razloga po meni .Prvo konkurencija velikih igraca na svjetskom trzistu gdje nemamo iste uslove ,prvenstveno Amerike ,sjeverne i juzne koja je unistila nas ratare ovde zadnjih desetak godina ,spletom okolnosti . Njih je klima pazila u zadnje vrijeme ,a nas ,vidimo . Pored toga ,zahvaljujuci nasoj i eu javnosti , ne dozvoljavamo gmo usjeve . Mi glumimo pametnjakovice a oni hrane planetu za to vrijeme.
Drugi razlog je inflacija koja je pojela to malo zarade ako je ima .
Treci razlog je sto se ovde previse pojedinaca bavi ratatstvom na manjem prostoru pa em su veci varijabilni troskovi em sto je najgore velika konkurencija dize arendu iznad realnih vrijednosti .

sad citam neke vesti da ce ovo leto biti jos gore od proslog.a ne tako davno ismejavali smo ove sto su pozurili sejat.gledam njive danas od njih par sto su rano sejali kod njih se zasad ova susa ne primeti ni malo na soji i kukuruzu imat ce bome lepe prinose dok kod velike vecine ovde katastrofa kukuruz odbacuje listove manji od ječma sto ne pamtim nikad da je bilo u vreme zetve jecma

Ne bih rekao da je njih klima mazila. Pre bih rekao da oni znaju s klimom, a mi ne, da kazem dobri su s njom 😁
Ameri su inace poznati po standarima mnogo vecim od euro norme 6. Njihovi automobili ne zagadjuju uopste, a industrija jos manje.

sad citam neke vesti da ce ovo leto biti jos gore od proslog.a ne tako davno ismejavali smo ove sto su pozurili sejat.gledam njive danas od njih par sto su rano sejali kod njih se zasad ova susa ne primeti ni malo na soji i kukuruzu imat ce bome lepe prinose dok kod velike vecine ovde katastrofa kukuruz odbacuje listove manji od ječma sto ne pamtim nikad da je bilo u vreme zetve jecma
Druze sta pises ti? Kakav lep prinos soje i kukuruza a tek polovina juna? Ako mislis po tome sto izgledaju lepo na oko sad, to ne znaci nista.
Ako ne padne bar nesto ozbiljnije u narednih mesec dana zavrsili su i onaj sto je sejao prvi i onaj sto je poslednji.

Pre par dana u kafani rasprava za i protiv špartanja.Najbolji je bio jedan,kaže,ne treba špartati.Onda se zatvore pukotine u zemlji i manje kiše stane! :haha:

Druze sta pises ti? Kakav lep prinos soje i kukuruza a tek polovina juna? Ako mislis po tome sto izgledaju lepo na oko sad, to ne znaci nista.
Ako ne padne bar nesto ozbiljnije u narednih mesec dana zavrsili su i onaj sto je sejao prvi i onaj sto je poslednji.
kad sam rekao lep prinos mislio sam na ove uslove.da ce imat nekih 35m po jutru kukuruza.daleko je to od lepog prinosa i godina kakve smo imali pre.a mi ostali cemo kacit malcer i malcirat kukuruz kao prosle godine gde se vrlo 5-10m po jutru.njihovi se jos drze dobro dok 90posto atara jako lose.dve trecine kukuruza je ispod kolena dok od ovih iz rane setve su 2m.vrsim dosta usluzno pa cemo videti al daleko vise sanse imaju takvi da iole nesto solidno navrse dok za nas je gotovo.ja sam jako blizu da pretanjuramsav kukuruz i soju i posejem sve pod suncokret pa nek se jebu ovi iz agencije oni ce meni uvetovat kolko sta moram sejat ma nek se gone

Nazad
Vrh