Vremenske prilike u 2025-oj godini

Hoce i on da postane prognozer vidim ja ali se izlaprdao da gfs na meri na 2 m visine a to je standart meteorologije .
Evo prati pa ces videti kao i on da i oni stalno menjaju i da je ista ona stvar kao i drugi . Evo ti link pa imas mnogo parametara . Recimo pronadji prozor sa T ili ukupnim padavinama . Posle sam teras sate . Evo recimo koliko GFS vidi ukuno padavina za nasu zemlju za 2+ nedelje .
Evo ti prvo link :

A evo padavine :
xx-model-en-315-0-modusa-2025073000-384-960-157.png
Ko je laprdao?

Kao prvo i prvo tako mozes da se obracas svojim ukucanima. Nismo ti i ja "ovce cuvali" zajedno. Niti me poznajes, niti si me ikad video, a po najmanje upoznao.
Kao drugo, ako se ne slazes sa mojim stavom i mojim misljenjem, to je sasvim legitimno i opravdano. To u potpunosti razumem i shvata.
Ne mogu da shvatam da dozvolis sebi da mi se obracas na ovakav nacin.
Postoji jos mnogo drugih reci kojima si mogao da komentarises ono sto sam napisao.
Mozes recimo da kazes da se ne slazes sa onim sto sam napisa pa onda obrazlozis zasto.
Ako zaista mislite da na prvu treba ici djonom onda zasto uopste postoji ovaj forum.
Samo malo tolerancije i malo lepog kucnog vaspitanja i to bi bilo to.

Od početka juna pa do sada čitam komentare ovde kad su u pitanju usevi, svi su samo pričali o kukuruzu, zašto niko ne spominje soju? Bar kod nas, soja je druga ako ne prva najzastupljenija biljka u ataru, a svi samo komentarišu kukuruze kako su propali itd.. šta je sa sojom? @paorpaor Ima li šta od naše soje, s obzirom da smo imali kiše u ovom mesecu koja ju je izvukla i terala dalje u rast i cvetanje

Pa zavisi iz kakve sfere se posmatra ja bih rekao. Grafik opšte prognoze svega i svačega (svih promenjivih) pokazuje trend rasta uspešnosti, ali ponavljam treba biti obazriv sa time.

To mu dođe kao poređenje savremenog motora-jeste on sve sofisticiraniji i napredniji tehnološki, ali je i sve komplikovaniji.

Prevedeno na meteorologiju, moguće da ti novouključeni proračuni svega i svačega prave neki šum, ili prosto modeli ne računaju lepo faktore lokalne promene u novonormalnom (npr. rekordno toplo Sredozemlje). Doduše, oduvek je lakše bilo prognozirati dinamično vreme za sever nego za jug, ali..

GFS je Paore pre bio miljenik letnjeg perioda, jer je znao da nanjuši neke padavine i nestabilnosti koje apsolutno niko ne vidi ili ne skine lepo oblast gde će se javiti. Onda se desilo pre 2-3 godine neko ažuriranje i totalno poremetilo sve. Počeo je da srlja sa temperaturama samo tako, da greši u proceni tačke rose (vlažnosti) itd...

Ako mene pitate, stvarno je na prvu čudno kako je moguće da centar ciklona na jugu Jadrana (prelaz preključe na juče) ne da em više em prostranije padavine, sve dok se ne zagrebe duboko i debelo u srž. Krivac je bila slaba strujnica na nivou glavnog transporta vlage (700mb). Bila je vrlo malo vremena iz poželjnog jugozapada i onda je već krenula od nižijh slojeva da okreća na neku severne komponente. Odmah iza Panonije sa druge strane Tatra i Karpata bio je prisutan drugi centar niskog pritiska i onda prosto u okršaju strujanja iznad sinoptički malih razmera nije ovaj naš sa Jadrana mogao lepo da se razmaše. Svejedno to ne opradava da neka mesta gotovo ne dobiju padavine.

Srećom za par dana eto novog poremećaja (bez pravih vrućina) pa bude valjda bolje..

Mi smo dobili 13+8 litara, pa opet kažem za glavnu kulturu kukuruz u polju i na dobroj zemlji imamo čemu da se nadamo, što se kaže glava nam viri nad površinom.

Od početka juna pa do sada čitam komentare ovde kad su u pitanju usevi, svi su samo pričali o kukuruzu, zašto niko ne spominje soju? Bar kod nas, soja je druga ako ne prva najzastupljenija biljka u ataru, a svi samo komentarišu kukuruze kako su propali itd.. šta je sa sojom?
Meni je interesantno koliko se soja sadi u ostatku Vojvodine dok je kod nas je nema godinama, pročitao sam na jednom sajtu da je ove godine posađeno svega 30tak hetara u celoj opštini i da je na nivou statističke greške, što je i razumljivo na silne kiše koje imamo:ROFLMAO:

Ни ја нисам знао до ове године, нико никада није сејао у мом крају до мене ове године. 😂

Evo ti prvo link :

Ово су карте које праве модели, а имате на истом сајту и податке свих модела за свако место. Нпр. ово је за моје место: https://meteologix.com/rs/forecast/784558-veliki-iljegovac/xltrend

На врху је графикон са поређењем свих модела, можете да искључите неке (ја искључујем Swiss-MRF, Norway-ECMWF, Multi-CEUR и Multi-Global јер они вуку подате од других па касне). Precipitation су падавине, Wind ветар.

Има и метеограма за сваки модел и прогнозираних опсега. Само промените место. Модели излазе 4 пута днвевно, не у исто време.

@paorpaor - primljeno k znanju . Ubacajem tu rec kao izrazito vulgarnu i povlacim je . Pa evo da budem kulturan i na nivou .
Mislim da gresis oko GFS i nacina da ne meri T na 2 metra visine i jos da ne meri u hladu . Jel mi mozes reci gde i kako GFS meri temperaturu ?

To je vec ljudski i pruzam ruku 🫱
Zaista nisam upucen kako i na koji nacin taj model meri t, ali se za moj kraj pokazao kao najrealniji.
Dosta drugih modela zna da bude bombasticno, a jedino on najcesce "ostaje na zemlji" i najblizi je onom sto se zaista desi.
Necu da se zalim da nije bilo ni malo kise, bilo je nesto, ne mnogo, al bilo je. Znam da mnogi nisu dobili ni koliko mi ovde i znam da je ljudims dosta svega i da su na kraju zivaca.
Dosta im je i modela i meteorologa.
Kako god kise treba i to je jedino istinito.

To je vec ljudski i pruzam ruku 🫱
Zaista nisam upucen kako i na koji nacin taj model meri t, ali se za moj kraj pokazao kao najrealniji.
Dosta drugih modela zna da bude bombasticno, a jedino on najcesce "ostaje na zemlji" i najblizi je onom sto se zaista desi.
Necu da se zalim da nije bilo ni malo kise, bilo je nesto, ne mnogo, al bilo je. Znam da mnogi nisu dobili ni koliko mi ovde i znam da je ljudims dosta svega i da su na kraju zivaca.
Dosta im je i modela i meteorologa.
Kako god kise treba i to je jedino istinito.
Stvar je u sledecem . Nisu oni ( prognozeri ) krivi sto nam je klima postala losa . Mene samo nervira sto se prave mnogo pametni i pricaju kako smo na vrhuncu znanja . To me izludjuje ali necu da pljujem modele . Gledaj na njih kao opciju . Mnogo ranije su nam posle 40 stepeni najavili promenu vremena . I to ja gledam kao uspeh i pomoc za neko planiranje . Isto sada znamo da kise nemamo do nedelje pa opet mozes da isplaniras dane i sta raditi da se sve uradi sto moze do kise . Onda taj dan pratis radare i najave RHMZ - a i sam zakljucujes jel ide nesto na tebe . Jel ce to nesto biti zeznuto da sve sklonis i da se za oluju pripremis . Pocni tako da gledas i bice ti lakse .

Kimi koje prognoze za telefon ne grese jako ?
Dok Kimi ne odgovori,
ja svoj glas dajem default Android prognozi, tj Google Weather.

Screenshot-20250730-220346.png

Ako je na početnom ekranu nema, može se postaviti iz widgets.
Widget se naziva At a Glance.

A može se postaviti i prečica. Potrebno je u Google search ukucati "weather", pa u meniju odabrati Add to home screen.

Ima je i u Google Discover (G ili Google ikona sa leve strane u okviru Google Search widget).

Nije svemoćna, ali pošto ljudi u našoj okolini uglavnom imaju kineske i korejanske telefone, koji vole da promene ono što je po default - pitaju nas kakvo će vreme biti.
Primetili su da obično bude ono što im mi kažemo, tj vidimo.

Međutim, Google Weather za našu zemlju izvlači podatke od RHMZ.. tako da može i njihov sajt da se koristi.
Samo mi se čini da tamo ne možemo odabrati pojedinačno mesta za koje tražimo prognozu.

PS
Kiša za kišu. Padala je koliko je padala. Sve je bolje nego da je nema.
Nego.. ovo osveženje koje je nastupilo i koje će potrajati - posebno mi se sviđa.
Danas prvi put da ložim šporet, a da nije vrućina u kući, haha.

Šala na stranu, i vlaga se u zemlji duže zadržava sada kada ne peče toliko.

Poslednja izmena:
Apsolutno se slazem da prognozeri nisu krivi jer i oni su samo obicni ljudi.
E sad ti modeli. Ne zna im se ni poreklo ni kako ih prave ni ko ih pravi, gotovo nisa se ne zna. Uzimaju se kao gotovi servirani podaci sa interneta. Realno je da mi, kao drzava, ne raspolazemo nicim sto bi nam dalo bilo kakve relevante podatke. Osim nekih radara i neke strucnosti nista drugo nemamo.
Radar je jedina stvar koju treba pratiti taj dan kad oblaci krenu.
Realno smo prepusteni sami sebi, a klima je surovija i surovija.

Nazad
Vrh