Vremenske prilike u 2024-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sto si napisao moze napisati neko ko se ne raazume u ratarstvo, ili konkretnije ne seje soju!
E pa vidiš i nesejem je više, to sam prepustio stručnjacima poput tebe pošto se ne razumem u ratarstvo a u soju ponajmanje.Srećom pa se nerazumem u soju i njenu tehnologiju uzgajanja i morao sam odustati (shvatio) od nje, srećom pa ima i drugih kultura koje su ipak profitabilnije i sigurnije bar kod nas dok neki i dalje traže tamo de su izgubili ali no.

Prinosi su se kretali od 4 do 6 tona po jutru zavisno od dela atara i domaćina. Jedan deo gde su tradicionalno rekorderi je navodno malo više pokisao, deli nas kanal a kod mene ni uvratine nisu pokisle, tako da sumnjam u cifre.

Jel mislis da su i kod nas padavine bile ok sa ovim prinosima ?,a bilo je parcela gde je bilo jos gore ....soje su neki tanjirali.

Previse *eremo svi mi u ovoj temi. Glupi ( koji nisu pokisli ) napadaju pametne ( koji su pokisli ) i kontra. Ljudi su postali jako jako zavidni i zlonamerni, mada nije to slucaj samo kod nas na balkanu. Citam po HU stranicama i tamo je ista prica Zapad koji kisne protiv istoka koji ne kisne.

Svi cemo se mi nekad naci i na pametnoj i na glupoj strani.

Jel mislis da su i kod nas padavine bile ok sa ovim prinosima ?,a bilo je parcela gde je bilo jos gore ....soje su neki tanjirali.
Iznosim prilike za moje mesto, susedno je imalo i preko 7 tona - tako sam čuo za jedan deo njihovog atara. Šimanovci, Mihaljevci su dosta više pokisli i više kisnu godinama u nazad a na 10 - 15 km su od mene. Inače naša zemlja podnosi sušu.

E pa vidiš i nesejem je više, to sam prepustio stručnjacima poput tebe pošto se ne razumem u ratarstvo a u soju ponajmanje.Srećom pa se nerazumem u soju i njenu tehnologiju uzgajanja i morao sam odustati (shvatio) od nje, srećom pa ima i drugih kultura koje su ipak profitabilnije i sigurnije bar kod nas dok neki i dalje traže tamo de su izgubili ali no.
Nije rec o strucnosti nego o ravnomernim padavinama a to kakva ce godina biti niko unapred nece znati!
To sto si ti batalio setvu soje ne znaci apsolutno nikakvu pozitivu jer neces znati koja ce kultura u toj godini biti profitabilnija!
A i dalje nisi svestan koliko znaci soji neka kolicina padavina pocetkom Avgusta.
Samo sam se na tvoju tvrdnju nadovezao da ukoliko bi imao iste padavine u Julu bio bi na konju sa prinosima soje!
E tu gresis! Ali, “no”

Mi smo na proseku od 4t/k.j u Mihaljevcima, Prhovu, Šimanovcima.

kod nas je prosek izmedju 1.5-2t kj
Previse *eremo svi mi u ovoj temi. Glupi ( koji nisu pokisli ) napadaju pametne ( koji su pokisli ) i kontra. Ljudi su postali jako jako zavidni i zlonamerni, mada nije to slucaj samo kod nas na balkanu. Citam po HU stranicama i tamo je ista prica Zapad koji kisne protiv istoka koji ne kisne.

Svi cemo se mi nekad naci i na pametnoj i na glupoj strani.
tesko

otprilike od neke 2011 se tacno razlikuje gde pada i ko ima poprilicno vise roda-bilo cega od kultura

u poslednje 3 taj jaz je sve veci

Nije rec o strucnosti nego o ravnomernim padavinama a to kakva ce godina biti niko unapred nece znati!
To sto si ti batalio setvu soje ne znaci apsolutno nikakvu pozitivu jer neces znati koja ce kultura u toj godini biti profitabilnija!
A i dalje nisi svestan koliko znaci soji neka kolicina padavina pocetkom Avgusta.
Samo sam se na tvoju tvrdnju nadovezao da ukoliko bi imao iste padavine u Julu bio bi na konju sa prinosima soje!
E tu gresis! Ali, “no”
I kukuruzu je jako bitna kiša oko Sv.Ilije.

I kukuruzu je jako bitna kiša oko Sv.Ilije.
Padavine 2 Avgusta kukuruzu skoro da vise nista ne znace. Ako do tada se nije formirao i nije nakupio dovoljno vlage za dobar rod, ni te kise mu vise ne znace, pogotovo sto Coci kaze ako je ranije fao grupe!
Soja posejana pocetkom Maja i nesto kasnija place i vapi za kisom u Avgustu i bez tih kisa nece nikako dostici odlican rod!

ti samo klepeces o odlicnom rodu a o polovicnom kao sto si i ove imao nikom nista

ja ne znam ponekad sta je sa vama i vasom pricom

da je u avgustu pala jos jedna kisa,kukuruza bi kod nas prosek bio 3t/kj

ovako je kakav sam i napisao

sledece godien sej soju vec oko 20 aprila a ne poceti 1 maja pa zavrsis 20 maja

mi je ne mozemo sejati upravo zbog padavina koje su nikakve i na nasem predelu niko ni neseje soju sigurno vec 15 godina

pa ti sad non stop kukas o kisi kako je nedostajala a za kukuruz navodno nije

da si poesajo soju 20dana ranije druga bi bila prica

kukuruz i soja nisu uporedivi sto se tice prinosa jer rane sorte nece stici ove srednje i kasne sto se tice roda nikad(ako je dobra godina)

a skidali suv kukuruz na kraju avgusta
nigde logike

Sejem samo fao 400-500. Kisa je najbitnija u junu i julu, kada bi bilo padavina na svakih 10 dana bilo bi idealno i bez temp preko 35 °c.
Kod nad je bilo od 300-500 kg 2012 god do 7-8 tona 2014, 2017 i 2022 god....

Кукуруз 29.06.2024
Кукуруз 26.07.2024
Не знам где сам погрешио !?
c3e7a49bd36346df1b05a15bd218c688.jpg
81a697ff067bf1472e7646af74fe08e5.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh