Vremenske prilike u 2023-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas je prekjuce ujutru pala dobra kisa. Tek juce oko podne je se moglo u njivu.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

@paorpaor
Šta kaže onaj drugar, kakva nas godina očekuje?
Evo sta on kaze.
Ja bih je svrstao kao nesto izmedu prosle i pretprosle godine. Leto ce biti vrelo sa 50 tropskih dana. Problem ce biti u kasnjenju vegetacije i brzom ulasku u takvo leto. Moguce su vece kise u julu i tu smo blizi 2021, jer prosle godine toga bije bilo. Mislim da ce psenica proci lose zbog bolesti i miseva. Kukuruz malo slabije nego prosle godine a soja bolje.

Neće nigde da pobegne Paore, ne moraš da mračiš.:D

Nego, nije da kiša ne može inače da pada s košavom...ali kad ovako vazduh putuje u nižem sloju preko kontinenta iz hiljadama kilometara dalekih stepa Ukrajine i Rusije, on je suv i potreban je ozbiljni kišni sistem da bi to nadvladao a ne neki isprdci. Kako se vetar bude smirivao tako će i padavinska priča bolje ići. To posebno važi za jug Banata i Pomoravlje.
Po tebi koja je procena početka a koja zavrsetka kišnog perioda. Pitam zbog košnje lucerke, a i zbog vetra.

Trenutno se ne nazire kraj dominaciji niskog pritiska što bi značilo maltene svakodnevne uslove za padavine, naravno uz po jedan stabilan dan između koji naiđe. Akulumirano ima tu lepe cifre kada se razvuče, ali će ozbiljnije padavine ipak sačekati slabljenje vetra.

Paor je objavio ovo, ajde ja da dopunim iako svi znate da su ovo puka nagađanja i pretpostavke, no eto, čisto da se usporedi.

Verovatnoća toplijeg jun-jul-avgust od proseka je manja kod nas nego daleko istočno i zapadno:

Fvx-NNm-AWIAAYd-Yp.jpg

Kimu ne mracim, al ovo sto izbacuju prognoze koje pratim je daleko od bilo kskve ozbiljne kise. Ima tu nekoliko kisnih dana, al za moj kraj ne daju skoro nista. Svaki dan po litru-dve.
Nadam se da grese.

I kod nas rastura koliko duva, treba da se prska a nema šanse.Do sada bi se osušile sve lucerke bez ikakvih problema ali ko bi znao.Žuri, juri, sklanjaj, otimaj od Boga.

Kise nece ni biti. Tako svake godine. Krene da duva, a oni samo najavljuju kisu. Samo sto nije pala, evo je tu iza coska, samo vetar da stane. Vetar nije stao do danas 🙄
Ja kad sam bio mali rekli mi da vetar duva samo u Banatu. Prosle nedelje od 7 dana 5 je duvao vetar.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh