Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Te prognoze van 10 dana, posmatrane isključivo za neku tačku (mesto) su totalno besmislene. Ne samo da je interval vremenski velik, pa je samim time i eksponencijalno verovatnoća pogotka veoma mala, nego je cilj takve dugoročne prognoze isključivo da nasluti neki trend, obrazac ako je moguće iznad neke velike prostorne oblasti..nikako iznad jedne tačke (na primer, anticiklon na istočnom Atlantiku, što bi po prirodi uslovilo promenjivo i hladnjikavo vreme iznad većeg dela kontinenta). Zato je sve više takvih prognoza pre svega u obliku odstupanja, anomalija u odnosu na višegodišnja polja pritiska ili temperature, ni ne pokušavaju uopšte da ulaze u detalje hoće li 33. dana unapred u Subotici padati kiša. To je čista besmislica.

Takve prognoze i najviše blate sve oko vremena, uz pomoć raznih kvazi portala koje ih preuzimaju i objavljuju u bombastičkim naslovima.

Još jednom, ljudi, ne zanosite se. Ko redovno čita ovu temu video je da karte akumuliranih padavina nisu imale smisla ni danas za sutra ponekad, kamoli za neke druge stvari (i to ne govorim za samo neko mesto, npr. Bašaid, nego za cele oblasti (severni Banat)).
 
Poslednja izmena:
U vise navrata modeli izmedju sebe se razlikuju i manje od 12 h u nazad a kamo li ovi sitniji koji preuzimaju od ovih prvih pa cine katastrofane greske.
Dakazalo se bezbroj puta da jako naoblacenje i obilni letnji pljuskovi koji dolaze, raspadnu se na nekih 30-40 km iako je kisa bila u najavi jednostavno dolazi do silnih gresaka.
 
Ovde kod nas se raspadnu oblaci na par km,evo i sad od ove zadnje kise ,samo selo dalje cujem bilo puno vise padavina nego kod nas ....
 
Kod mene 9 litara. Juče u 8 ujutru merio temperaturu zemljišta na 5-6cm i kretala se od 4,4 - 5,4°C.
 
Sta kaze onaj tvoj covek za ovu godinu?
Mene juce proterala sa setve, ne uspevam da privedem setvu kraju
 
Za ovaj talas su bili modeli hiruški precizni.

Južnije, u mom kraju kiša prešla u mokar sneg noćas, koji je padao ali nije zabeleo.

Pogled sa gondole Kopaonik-Brzeće:

174703789-10158637795776896-8514498905640716999-n.jpg
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh