Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juče popodne i uveče još 7-8 l. Sa onih jutrošnjih 5 ipak u ovoj turi izađe na 12-13 l. Msl moglo je bar da dođe do 20 ali nije loše ni ovo. Za moje žito sasvim dovoljno za sad. I kukuruzu dobro dođe ovo zalivanje. Vidim da ima najave za sl ponedeljak za opet neke kiše ali je za sad to daleko. A čitao sam izjavu onog meteorologa Đurića iz NS koji je rekao da ovakvo vreme će biti do sredine juna a onda temp dolaze na vrednosti koje su prosek za ovaj mesec i bez padavina. Takođe je rekao i da će biti kiše (28 dana) i ne mnogo tropskih noći (23 dana) za period 01.06.-31.08. Ali isto tako sam se razočarao jer je rekao da sa ovom godinom izlazimo iz 10-godišnjeg kišvitog i ulazimo u isto toliko dug sušni period gde će biti jake zime i sušna leta. Aj da vidimo šta će od svega toga biti.

Lupetaju gluposti. Bolje da je rekao da je u prosloj deceniji jedino 2010. godina bila kišovita sa padavinama od oko 1000 mm. Sve ostale su bile oko proseka i ispod proseka.

Juče popodne i uveče još 7-8 l. Sa onih jutrošnjih 5 ipak u ovoj turi izađe na 12-13 l. Msl moglo je bar da dođe do 20 ali nije loše ni ovo. Za moje žito sasvim dovoljno za sad. I kukuruzu dobro dođe ovo zalivanje. Vidim da ima najave za sl ponedeljak za opet neke kiše ali je za sad to daleko. A čitao sam izjavu onog meteorologa Đurića iz NS koji je rekao da ovakvo vreme će biti do sredine juna a onda temp dolaze na vrednosti koje su prosek za ovaj mesec i bez padavina. Takođe je rekao i da će biti kiše (28 dana) i ne mnogo tropskih noći (23 dana) za period 01.06.-31.08. Ali isto tako sam se razočarao jer je rekao da sa ovom godinom izlazimo iz 10-godišnjeg kišvitog i ulazimo u isto toliko dug sušni period gde će biti jake zime i sušna leta. Aj da vidimo šta će od svega toga biti.
Jel taj čuo za severni Banat a naročito Kikindu-neka mu Kimi održi jedno predavanje.
Po tom njegovom bi sad trebalo da bude kod nas kišno 10 godina.

Od 2010. do 2020. kod mene su sledeće godine bile ekstremno sušne:
2012, 2013, 2015, 2017. S tim što su 2012 i 2017 bile ne daj Bože više nikad...

Desetogodišnji kišni period... E šta sve neću pročitati..

Konatice od ove ture dobilo 14l, koga interesuje za ovaj kraj (nije u litar tačno, nego približno):

2018 864l
2019 749l
2020 811l
2021 do sad 305l a za dalje videćemo...

Pa ljudi ja sam samo napisao šta je čovek izjavio. Da li je to ok ili ne, nemam pojma. Ali mislim da je govorio za vreme u čitavoj Srbiji a na za neki poseban kraj (Banat, Šumadija itd). Jedino što sam ja primetio je da ako su zime blage onda je kišno leto i obrnuto.

Јутрос и јуче око 7 сати.
25afe96d2c940874420be58656f87f27.jpg

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Синоћ у кући 18 °С, лагано једна канта чутке у пећ и милина. А јун месец, требало је два пута да изгорим на сунцу до сад.

Posto kise nema,nzm kako bi psenice izgurale,prepolovljen bi bio prinos...dobro je sto je hladnije.Vidim za sad nema ni od ove kise u ponedeljak nista.

Najbolje bi bilo da padne 15 cm snega. Ljudi ne zezajte. Sinoc prskam visnje a ono u 20 h temp. 8 stepena. Jutros u 7 temp 5 step. Bolesno vreme. Kako biljke da napreduju uz takve šokove?

Баш је данас један стари тракториста причао о свежим јутрима надовезао се на проблем који поједини имају у сунцокрету. Третиран хемијом и лист се скупио и подвио.Мисле да је од хемије али он каже да је у питању температура земљишта и нагли раст. Али нисам испратио до краја предавање.

Bio danas do njiva ima malih ostecenja od grada koji je bio prekljuce, nocu ladno.Neki jos loze uvece.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh