Vremenske prilike u 2020-oj godini

E to neznam, ako neko zna valjda će napisati, već je postalo zabrinjavajuće što stalno neki rekordi te najtoplija god, te pritisak gde su one dosadne prosečne god? :sta: naxebali smo
 
@kiraj
Postoje apsolutni i relativni atmosferski pritisak, odnosno njegovo izražavanje u brojkama.
Vazdušni pritisak opada kako raste nadmorska visina, jer je logično manje vazduha koji "pritiska" iznad u odnosu na površinu mora koja je uzeta kao nulta tačka.
Apsolutni pritisak je onaj stvarni koji je izmeren na toj lokaciji.
Pošto postoji potreba za meteorolškim praćenjem, izcrtavanjem karata (cikloni, anticikloni), vrednosti apsolutnog pritiska se moraju svesti na relativne vrednosti za koju je uzeta referentna nulta nadmorska visina, odnosno nivo mora. Tako može da se dodje slike stanja na širem području bez obzira na to što je teren promenljive nadmorske visine.
Zna se koliko pritisak opada sa visinom, postoje tablice, pa se na apsolutne vrednosti izmerene na kopnu dodaje ta korekcija i dolazi se do relativnog pritiska svedenog na nivo mora čime je olakšano praćenje.
Okeanske i morske površine zahvataju najveća prostranstva zemljine kore, pa je to uzeto kao polazna tačka.
Koga zanima može pratiti vrednosti relativnog atmosferskog pritiska i sve druge vremenske parametre spram podataka koje prosledjuje amaterska meteorolška stanica postavljena kod mene na salašu.
(Prebaciti vrednosti sa F na C u gornjem desnom uglu, simbol zupčanika.)
Link: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBEEJ2
 
Bravo Smilad. Glavni cilj tog svođenja je upravo meteorološke prirode, za potrebe karata, analiza i prognoza. Moramo se svi dovesti na istu referentnu tačku, odnosno nivo mora, jer bi nam raznolikost reljefa pravila ogromne probleme na već ionako komplikovane proračune.
 
Prema podacima sa sajta "Severe Weather Europe" zima na Evropskom kontinentu prolazi, zapravo neke prave zime (hladan front od nekoliko nedelja) nije ni bilo.Do samog proleća, još par kratkih "izleta", tek da nas podseti na kalendarski mesec, tu i tamo po koja pahulja i to je to...ostaje da se nadamo kišnijem proleću...
 
Ja bas nesto nisam lud za nekim velikim minusima i ledenim danima a ni snegom. Bolje nesto umereno. Mada sneg i moze ali bih radije potpisao dobru kisu u julu i avgustu nego sneg sada. Kad god smo imali neku jaku zimu u zadnjih 10tak godina i mnogo snega najebali smo preko leto. Mislim nije neko pravilo ali recimo neko laicko zakljucivanje po secanju.
 
Proximus neće biti problem za Obrenovac. Ovi su "uradili" sve kako "treba". Kod njih to ne može da se ponovi. Ja sam slušao ranije priče da ako je blaga zima (kao ova za sad) da je onda kišno leto i obrnuto. Tako je onda u februaru bio onaj sneg skoro do 1m i minus preko 20C pa nam zapržilo posle čorbu od maja meseca i ubila nas suša da od useva nije bilo ništa. Ovde može kiša da pada, a snega neka na planinama da imaju ovi da se skijaju. A nama svima neka bude lepa godina sa dosta kiše ravnomerno raspoređene i bez nekih vrelih talasa. Nego da vas pitam. Da li je izašla ona prognoza za proleće 2020? Neko je ovde izbacivao slike za celu Evropu sa obrazloženjem kako će gde da bude. Bilo bi lepo da se sad vidi opet takva prognoza za nastupajuće proleće. Hvala.
 
Do malopre su sve prognoze ukinule kisu za nedelju i ponedeljak. Sad slucajno ponovo pogledah, i videh da je nas RHMZ najavio kisu za nedelju, i to bas kisu, ne mogucu kisu. Mozda je rhmz napredniji. Ajd da sacekamo i ove ostale da nam je prikazu.
 
Nazad
Vrh