Vremenske prilike u 2017-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kimi ima li sanse da nas u Pomoravlju zaobidje kisa u ponedeljak I utorak ?? Trebao bih da zavrsim sa prskanjem.

Ponedeljak da, utorak teško :osmeh:

Elem, zanimljivo i sutra... ipak, za razliku od danas, gubi se smicanje u atmosferi, što odmah znači da su šanse za ozbiljnija i dugoživeća nevremena (superćelije) nestale.

Ipak, zbog prilično velike energije (CAPE) i visoke vlage, biće tu crvendaća lokalno, sa obilnijim pljuskovima....

I da, kako se izgubilo smicanje u atmosferi, sada će i oblaci imati niže baze, a to znači (za razliku od danas, kada je većina munja bila oblak oblak) jaku grmljavinu i ponovo česta praženjenja nebo-zemlja.

Sad se mi malo salimo, ali stvarno stanje stvari je da je zaista preterala i da je kontraproduktivna. Koren kod proletnjih kultura ce ostati mali ako nastavi ovako da vlazi i onda kad bude trebalo da iscupa godinu ostace u suvo, a za psenicu i repicu svakako u ovom momentu vise ne treba i sa svakom novom kisom raste rizik od bolesti.
Znam da je nemoguce, ali najbolje bi bilo da je nema 20-ak dana sa umerenim temperaturama, ali ovo je mesec maj koji je gotovo najnestabilniji. Bitnije od kise moze da bude i temperatura, koja ako bude u granicama normale kisa nece tako nedostajati, ali ako jako uprzi 7-10 dana pa tako 2-3x , eee onda je cupavo.

Maj iliti mesec začetka evropskog "monsuna". Što reče baš lepo pre neki dan jedan meštanin nekog sela oko Topole, u Šumadiji, bilo je u vezi raketa koje oni (meštani i opština) sami finansiraju. "Maj je takav, prevrtljiv, očas posla naiđe opasni grmljavinski oblak".

Dakle, kada će da "pršti" ako ne sada :osmeh:

Za te mesece tog "monsuna" uzimamo dakle maj ili jun, ali je maj taj udarni, koji je po defaultu u 99% slučajeva kišan bar prosečno, gledajući za teritoriju Srbije generalno, a često bude i iznad proseka. S druge strane, od druge polovine juna monsun počinje da jenjava, pa jun zna, ako padavine u prvoj polovini zakažu, da zataji gledano celokupno za mesec.

Ima tu izuzetaka... ali mislim da članovi iz Kikinde, Sente, Ade, Bečeja znaju da žive u prosečno najsušnijem delu zemlje, tako da su uvek kandidati za najmanje padavina.

maj iliti mesec začetka evropskog "monsuna". što reče baš lepo pre neki dan jedan meštanin nekog sela oko topole, u šumadiji, bilo je u vezi raketa koje oni (meštani i opština) sami finansiraju. "maj je takav, prevrtljiv, očas posla naiđe opasni grmljavinski oblak".

Dakle, kada će da "pršti" ako ne sada lkl{{

za te mesece tog "monsuna" uzimamo dakle maj ili jun, ali je maj taj udarni, koji je po defaultu u 99% slučajeva kišan bar prosečno, gledajući za teritoriju srbije generalno, a često bude i iznad proseka. S druge strane, od druge polovine juna monsun počinje da jenjava, pa jun zna, ako padavine u prvoj polovini zakažu, da zataji gledano celokupno za mesec.

Ima tu izuzetaka... Ali mislim da članovi iz kikinde, sente, ade, bečeja znaju da žive u prosečno najsušnijem delu zemlje, tako da su uvek kandidati za najmanje padavina.

Hvala Kimi........:ppozdrav:

BG i okolina od podneva sporadicno jaaaki pljuskovi uz grmljavinu kao i u ovom momentu upravo... Kojekude padao i grad :/ Voda mi do pola vrata u nekim ulicama, bolje da sam krenuo gumenim camcem, lakse bih prosao :))) hehehe

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh