Može biti gadnih potopa kod nas,ali takvog da za to vreme padne toliko kiše je prosto nemoguće.
Takav potop je jedino moguć tamo na onim planinama po Havajskim ostrvima.To već prestaje da se zove kiša...to nije ni monsun...to je intenzitet kao da stojiš ispod vodopada.
Sećam se ja jedne oluje ovde kod mene,kiša je padala toliko silovito da je vidljivost bila možda 10-ak metara nekih 15minuta.Palo je bilo blizu 55mm.Na Mauna Kei,za 15 minuta ponekad padne i 300 litara.Pa ti zamisli kako to izgleda.
Ja sam samo izmjerio ono što je palo u kofu, cilindrična, preračunao površinu, izmjerim litražu uz pomoć posude koja ima skalu, dakle sve matematički tačno, znam to valjda da izmjerim, nisam badava dvije diplome zaradio?. Objasni mi, ako je to nemoguće, kako mi je kroz dvorište tekla rijeka široka 3m i duboka 20cm koja je iskopala 40cm duboke kanale u šljunku? Ja više nemam prilazni put kući, danas sam sa traktorom jedva prošao da dovezem šljunak i učinim to prohodnim. Nekoliko automobila koji su se u tom trenutku našli na prilaznom putu u selo (solidna uzbrdica) je završilo u šančevima, voda ih odgurala, jutros mi pričaju ljudi koji su bili u autima i stali jer se ništa nije vidjelo. Spomenuti šančevi su iskopani prije 4 dana, srećom je barem taj put spašen ali je voda iskopala prelaze sa betonskim cijevima fi400mm kojima ljudi ulaze u parcele i odnijela ih dole u ravnicu, danas sam gledao kako ih vade iz parcela u kojima su završile, nekih 150-200 metara od mjesta na kojem su bile postavljene.
Nemam nikakvog razloga da lažem, nisam balavac. Ono što se juče desilo
NIJE normalno niti se ono može nazvati kišom, to je bio neprekidan mlaz vode sa komadima leda. Mislim, pored relativno okruglih komada leda veličine jabuke padali su nareckani diskovi. DISKOVI od leda sa nazbuljenim ivicama, kao mali listovi za ručnu testeru. Nikad nisam ni čuo ni vidio da tako nešto postoji, baš kao ni najstariji ljudi u selu (od mog oca koji ima 67 godina pa do ljudi koji imaju oko 90). Ja sam napisao šta sam izmjerio i šta nam se desilo, vjerovali vi ili ne. Da ne spominjem činjenicu da mi je odnijelo još nekih 5-10cm tla sa parcele koja je juče silirana jednorednim silokombajnom koju je nosio traktor od 75KS i vukao jednoosovinku za sobom u koju staje 5 tona silaže. Zamisli kako je to bilo ugaženo a voda je opet sve to izrovila, raskopala i odnijela zemlju. Ja ne znam kako da nazovem onu strahotu koju sam juče vidio. Nije to kiša ni monsun ni provala oblaka, bukvalno se rijeka izlila sa neba.