Vremenske prilike u 2013 godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I garantujem da to ništa neće vredeti ukoliko dođe topli talas kao prošle godine.
Slazem se u potpunosti stobom. I moje je misljenje da je taj vruci talas prouzrokovao to naglo susenje lisca. Ako se i ove godine ponovi ista situacija mozda bi posledice mogle biti manje, zbog toga sto prosle godine nismo imali nikakve rezerve vlage u donjim slojevima.

I garantujem da to ništa neće vredeti ukoliko dođe topli talas kao prošle godine.
Ljudi zamišljaju da je to kanister ,pa ako se napuni preko zime sve je probleme rešio.Taman da ga posadiš u taj kanister ako bude opet 25 dana preko 35c bit će rod tona po ha. Jasno je da je bolje da ima dole vode nego da nema ,ali je puno bolje da bude na leto 3 ovakve kiše i temperatura do 32 c a dole u kanisteru nemora ni biti puno vode .

Zimske padavine su nosioc prinosa, jer bez njih nema roda sto je pokazala prosla godina. Ima li smo mi jos toplijih leta nego proslo, ali je bilo vlage i zato smo imali roda.

+13 uz slabu kisu, a samo 10 km pravolinijski dalje u Glozanu odvalio zestok pljusak uz grmljavinu. Kao da je leto.

Mislim da je nasreću odgođeno i temp. neće padati kao što su najavili .Čak će i u ponedeljak biti oko 10 c.

Kad ste već počeli važnu temu oko zimskih količina padavina , zaliha vode u zemljištu i slično , da i ja kažem koju. Opet zavisi dosta od tipa zemčjišta , ali najčešće situacija nije kao sa kanisterom što reče spasoje. Prošla godina se pokazala kao gora suša nego pretprošla a ni tada nije bilo ljeti padavina . Prošle godine je krenulo sa ekstremno vlažnim proljećem , bar kod mene , a pretprošla godina je suša bila još od februara.
Najgora je , izglda ,suša kada je prevelika vlaga nakon sjetve pa korjen biljke nemože od vode da ode u dubinu , poslije kad zasuši katastrofa.

Prosto rečeno (govorim za većinu tipova zemlje osim onih najkvalitetnijih černozem 1. klasa i sl) , kada dodje jul i avgust većina vlage treba da dodje odozgo a ne odozdo.

u zadnja 24 sata 29 litara, cijeli mjesec 128 litara i ovo je treći mjesec zaredom da je po kolicini oborina označen kao ekstremno kišan, nažalost ne mogu stavljati slike jer je od silne kišurine i otopljenog snijega krepala lokalna centrala pa sam priključen na net preko mobitela a i on nešto zeza i nema 3g signala a 2g veza mi je prespora.

Evo opet kise dokle ce vise treba raditi a ono svaki drugi dan kisa ,trenutno pljusti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh