Vremenske prilike u 2011. godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
+25 step .nastavlja se ovaj susni period.Juce smo sracunali da u nasem kraju kise nije bilo preko 40 dana,a izgleda kao da kisu necemo videti bar jos isti broj dana.

Savo je izgleda sklopio dil sa Svevišnjim i seče li seče,šta ćeš,našao čovek računicu samo kako je krenulo-možda oni sad lože da ne bi ložili na zimu:haha:

Bilo je i ranije susnih perioda ali ovakvih kao sada ne. Ni najstariji mestani ne pamte da su ovako utanjili izvori vode a neki i presusili... Prosto me ovakva situacija sa susom i vrucinama u ovo doba godine plasi. Da li je u pitanju globalno zagrevanje ili nesto drugo - neznam- ali ekstremi su sve veci...

Ova zima ce vjerovatni biti veoma gadna. U meteorologiji postoji jedno jednostavno pravilo - jedan ekstrem izaziva drugi, drugačije jednostavno ne ide. Prosle godine sam izmjerio -19 kod kuce i vec na toj temperaturi nije bilo jednostavno ni disati jer je vazduh pržio pluća a nikakva obuća ili odjeća nije mogla zaštiti duže od deset-15 minuta. Cijelo ovo ljeto smo imali prosjek daleko preko 30, sto je za nase podneblje vise nego strasno. Samo kod mene u selu je 11 ljudi umrlo, sve stariji ljudi, inače sasvim zdravi koji nisu mogli izdrzati ovaj pakao.

Danas sam se zaprepastio u kakvom je stanju zemljiste - brali smo kukuruz i traktor (Rakovica 60 sa motorom od R65) nije mogao da uzvuče jednoredni berač. Sloj zemlje debljine nekih 15-20cm je apsolutno mrtav i spaljen i pretvorio se u prašinu a ispod je nešto što se najlakše može opisati kao betonska ploča. Ako na jesen bude jakih kiša, em se u njive neće moći ući dok mraz ne zaledi to blato, em će voda odnijeti najplodniji sloj zemlje ako bude jakih pljuskova. Juče sam skupljao lucerku i vidim na njivi pukotine. Slučajno sam u traktoru imao metar, gurnem dole dok je išlo i ne vjerujem svojim očima - 2.2m. Pukotina se pruža 2.2m u dubinu, možda i više, nisam mogao dublje da spustim metar, a široka je 13cm. Veoma je moguće i da će doći do jakih klizišta jer bi velike količine vode mogle kroz ovakve i slične pukotine doći do osjetljivih i nestabilnih slojeva zemljišta i "podmazati" ih. Mislim da su posledice ove suše još uvijek nesagledive i zaista treba biti spreman na sve. Ovo neće izaći na dobro.

Tema je vrllo ozbiljna a zapažanja su originalna.Ja kao laik se plašim po malo sledeće zime.Organizovao sam se da se sa ogrevom snabdem kao što mi je to trebalo za predhodne dve.Voleo bih da se prevarim.
Jutros kod mene + 18 i obećava lep i sunčan dan

+24,opet toplo i suncano_Ovo sto kaze zombi za zemljiste je slucaj i kod nas.Ne znam kako ce se ono vratiti u normalu a da ne dodje do nekih ne daj Boze katastrofa(klizista,odrona...).Cini mi se da sada zemlja nije u mogucnosti ni da primi vodu,sem tih opasnih pukotina.A opet to bi vodilo eroziji i odnosenju plodnog sloja sto rece gore pomenuti kolega.Nadam se samo nekim slabijim kisicama u pocetku,pa da se stanje polako krene da popravlja,bez nekih vecih problema.Ali,ni te kise nigde na vidiku.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh