Vogel&noot soil solutions

Neki prodavci delova koriste naziv "kozlac" i za nosac pluzne glave i za ovaj deo koji je dukej opisao

Ja se skoro ponovio sa Vogelom 757.40
20151115152927.jpg
[/IMG]
20151115153009.jpg
[/IMG]
20151115153022.jpg
[/IMG]
Za par dana krecem sa oranjem pa cu videti kako radi.Imam L 950 nadam se da ce ovaj slicno zaoravati.

757.xx su plugovi koji su uzorali Srbiju uzduz i popreko. Ove jeseni sam radio sa 757.20 koji nigde ni malo nije krivljen i lomljen. Prezadovoljan sam kako radi, a njabitnije je sto sam zaoravao nepaljeno kukurziste koje je tarupirano sa seckom na zmajevom hederu, a svi znamo da te secke rade ne bas sitno. Kada hocu da se tek tek minimalno ostatka nadje na povrsini zahteva da se radi na oko 30cm dubine, da ima predpluznjake mogao bi plice da radi a da zaorava bez ostataka na povrsini zemlje. Takva ke godina da mi uopste u kukuruzu nije gusio. Da ima takav isti obrtac 2 brazde nov uzeo bi bez razmisljanja. Visoki klirens, dobra udaljenost brazde od brazde. Za vreme kada je konstruisan fantastican plug.

757.xx su plugovi koji su uzorali Srbiju uzduz i popreko. Ove jeseni sam radio sa 757.20 koji nigde ni malo nije krivljen i lomljen. Prezadovoljan sam kako radi, a njabitnije je sto sam zaoravao nepaljeno kukurziste koje je tarupirano sa seckom na zmajevom hederu, a svi znamo da te secke rade ne bas sitno. Kada hocu da se tek tek minimalno ostatka nadje na povrsini zahteva da se radi na oko 30cm dubine, da ima predpluznjake mogao bi plice da radi a da zaorava bez ostataka na povrsini zemlje. Takva ke godina da mi uopste u kukuruzu nije gusio. Da ima takav isti obrtac 2 brazde nov uzeo bi bez razmisljanja. Visoki klirens, dobra udaljenost brazde od brazde. Za vreme kada je konstruisan fantastican plug.

Ima takav prevrtac nov. Video sam ga na jugometalovom skladistu u Temerinu.

Plug odlicno zaorava.Jaci je od l950,daske su un350.Skinuo sam mu predpluznjake jer drzac predpluznjaka neodgovara vidi se lepo na slikama i stoji nakoso,treba da je duzi.

Plug odlicno zaorava.Jaci je od l950,daske su un350.Skinuo sam mu predpluznjake jer drzac predpluznjaka neodgovara vidi se lepo na slikama i stoji nakoso,treba da je duzi.
Stevo-ojacaj ga tako sto ces mu staviti odozgo jos jednu jacu cev preko njegove konstrukcije i povezi je sa njom cugovima ili srafovima na neke postojece spojeve...tada neces vise misliti o pucanju grede koja na tim plugovima hoce da strada.

@dex11
Svojevremeno sam uzeo na probu Agromerkurov podrivac na probu, i iskrivio sam ga tokom probe...kad sam im to rekao, rekli su da ne brinem, da oni imaju u firmi velike prese, i da mogu da isprave sta hoce...mozda njih da nazoves!

Imam vogela lm920 dvobraznog prevrtaca kupljenog prosle godine. Listao sam temu i nisam nasao objasnjenje za cega sluzi ovaj topling na plugu? I ova vinta na kojoj se smacinje plug,predpostavljam da je ona za podesavanje zahvata prve brazde? Sliku sam preuzeo iz predhodnih postova.

w89wzp.jpg

Interesuje me koliko ovaj topling treba da bude odvrnut?

"Toplink" kako nazivaj navojnu polugu sluzi za dovodjenje pluga u pravac, da ne zavlaci na jednu ili drugu stranu, kao rucka na plugu ravnjaku za zabrazdjivanje ili odbrazdnjvanje. Kad ga s tim navojnim vretenom dovedes u "centar" onda na ovom sarafu za "posmicanje" podesavas pravilan zahvat prve brazde.

Nema univerzalna mjera na koliko se podesava koja poluga na plugu, nego to ovisi od zemlje koja se radi i o traktoru koji vuce plug.

axa,hvala na ispravci kod nas svi kazu topling. :osmeh:

Posto ja njega vucem sa 577,prosle godine je radio odlicno,a ove godine sam ga rastelovo(jer mi je vukao na vecu brazdu) misleci da je do pluga kad sam orao drzavnu zemlju koju si predhodni vlasnici radili preko a nama podelili duzom.

Znaci univerzalinh mera nema... Da bi imao zahvat 35 cm po pluznom telu,ta druga brazda treba da se poklapa sa sredinom traktora?

Metar u ruke i mjeri...Najprije ga dovedes da budu spaneri labavi u oranju i kad je traktor u brazdi da plug bude okomit na njivu. Onda mu podesis zahvat prve brazde i ako kojim slucajen krene "bjezati" opet ga na navojnom vretenu "trazis" da ga odbrazdis dok ga ne dobijes da bude u centru i da mirno radi.

axa,hvala na ispravci kod nas svi kazu topling. :osmeh:

Posto ja njega vucem sa 577,prosle godine je radio odlicno,a ove godine sam ga rastelovo(jer mi je vukao na vecu brazdu) misleci da je do pluga kad sam orao drzavnu zemlju koju si predhodni vlasnici radili preko a nama podelili duzom.

Znaci univerzalinh mera nema... Da bi imao zahvat 35 cm po pluznom telu,ta druga brazda treba da se poklapa sa sredinom traktora?

Prvo tlak u gumama na svakoj strani treba da je siati.
Ista duzina poluga na traktoru.

To sve napravis prije kopcanja pluga.

Onda prvo stelujes sa ona dva navojna vretena sa strane da plug bude u horizontali sa zemljom , zavisi od dubine, namjestis na dubinu na koju ores.

Topling traktora da bude namjesten da plug po duzini na zadanoj dubini bude vodoravan ili paralelan sa zemljom po duzini.

Onda stelujes prvu brazdu i tvoj "toplink".

Tako bi skolski trebalo.

Izgleda da mi je pravilo problem sto mi nije bila ista duzina leve i desne poluge na traktoru.Jer uvek kad orem na levo,pravi mi problem vuce na vecu brazdu u doljama i dosta teze traktor vuce. Navojna vretena su paralelna,proveravao sam ih 100puta. Kad izmerim metrom bolcnove ista duzina,ali mi na oko leva deluje duze,moram sutra staviti vaser vagu da proverim.

Izgleda da mi je pravilo problem sto mi nije bila ista duzina leve i desne poluge na traktoru.Jer uvek kad orem na levo,pravi mi problem vuce na vecu brazdu u doljama i dosta teze traktor vuce. Navojna vretena su paralelna,proveravao sam ih 100puta. Kad izmerim metrom bolcnove ista duzina,ali mi na oko leva deluje duze,moram sutra staviti vaser vagu da proverim.

Navojna vretena na plugu stelas da bude plug poprecno vodoravan u brazdi, gledas plug a ne vretena da budu ista.

Covjek ima navojna vretena na traktoru kao "visece poluge". Dobrincan, kao sto sam rekao i prije: Metar u ruke i mjeri...

Covjek ima navojna vretena na traktoru kao "visece poluge". Dobrincan, kao sto sam rekao i prije: Metar u ruke i mjeri...

Bobo,merio sam...Sve je simetricno...ali opet kad orem na levo hoce da vuce na vecu brazdu,dok na desno ide normalno. I sad mi to nikako nije jasno,a prosle godine radilo sve super.

Naj ocitije sto mi pada na pamet je da granicnici nagiba nisu dobro podeseni ako je sve, kako kazes, simetricno. Jesi li siguran da je navojno vreteno pluga i sirina prve brazde dobro podeseni? Jesi li podesavao plug da ore ispravno na lijevu stranu, sto se tad desi kad ores u desno?

Naj ocitije sto mi pada na pamet je da granicnici nagiba nisu dobro podeseni ako je sve, kako kazes, simetricno. Jesi li siguran da je navojno vreteno pluga i sirina prve brazde dobro podeseni? Jesi li podesavao plug da ore ispravno na lijevu stranu, sto se tad desi kad ores u desno?

Navojna vretena na obe strane 4,5 cm. I kad izadjem i gledam golim okom stoji ravno. Sto se tice navojnog vretena na plugu i sirine prve brazde provericu jos jednom.

Nazad
Vrh