Vogel&noot soil solutions

Ako se radi o samoostrecim raonicima, njih teram dok god se ne potrose u ravninu s plazom, dalje ne moze ;)

Raonici za kovanje se nose kovacu kad se istupe, ovisi kakvuzemlju imas, koliko brzo ores, kako je raonik povijen (kako ga kovac napravi prvi put). sve ovisi i o kvalitetu raonika ali tu nekog pravila nema da se nakon toliko i toliko pooranih kj skidaju i nose na oranje.

Takodjer se ovaj podatak razlikuje za jednobrazni, dvobrazni, trobrazni itd plug.

Ako jednobrazni ore 30kj to ore sve jedan raonik a ako trobrazni ore 30 kj svaki raonik poore samo 10 i taj faktor valja uzeti u obzir ;)

Prosto jednostavno, raonici se nose kovacu PO POTREBI.

Када нешто није јасно и не може се објаснити речима онда се то нацрта.:osmeh:
Хајде да пробам помирити овим ружним скицама два стручњака овде.
Прича је почела о забразду и одбразду и шта се то ради када се ручица помера лево или десно (напред/назад).
Прво, мислим да је забуна у томе у ком правцу плуг иде када померамо ручицу (у забразд или одбразд) и у ком правцу плуг тежи да иде (забразд или одбразд).
Дакле када ручицу померимо лево (напред) плуг гурамо у орано (одбразд) али због тог померања плуг има нови положај:
plug-zabrazd.jpg

Тај нови положај при кретању плуг приморава да иде у забразд, у неорано.
Ако ручицу померимо десно (назад) плуг гурамо у неорано (забразд) али због тог померања има нови положај:
plug-odbrazd.jpg

Тај положај приморава плуг да иде у одбразд, у орано.
Идеално је овако:
plug-pravac.jpg

Ја мислим да је Bobo писао о овоме а Dukej о спрегу сила и косој вучи.

Mene si 100% potrefio samo mislim da je dukej isao previse u materiju pa je smo sve nepotrebno zakomplicirali gdje komplikasije ne treba biti. Sto rece mindjusar, ovdje se radi o oranju, eeeej ;)

Pa dobro savle, šta si čekao do sad! :osmeh::ppozdrav:

Vidi Bobo, kad si spomenuo janjca i deset gajbi piva meni se zamantalo u glavi, i samo mi je to bilo u mislima. Onda sam se upro u sve četiri ne bih li ti pokazao da sam zaslužio tu nagradu, i nemoj sad da bude dukej je nepotrebno ovo ono... :haha: :ppozdrav:

p.s. Vidiš, opet sam ti pokazao da sam u pravu, tj. da nije bilo nepotrebno... :haha:

Sve se moze kad se hoce... Treba vidjeti pod kojim uglom na pravac kretanja stoji IMT daska a pod kojim kutom je zemisljena da stoji vogelova... Sve u svemu mislim da nisu ni slicne tako da je tu previse mudrovanja u pitanju.

Mozda da ti kovac napravi daske po zelji, da imaju isbusene rupe za IMT nosac, ali da budu malo polegnutije na celu a zavrnutije na kraju... Svaki majstor koji pravi daske to moze odraditi samo ako ti to zelis platiti...

Mogu te daske , a da se izbuse rupe za imt, bilo koji ozbiljniji prodavac to moze da uradi. Ali treba poraditi na uglu, kao sto je rekao clan bobo, nije isti za imt i vogel, na vogelu je malo ostriji, da tako kazem. Mislio sam na daske un350.

Koje daske da uzmem .rešetkaste ili pune ? uzeo bi novog vogela za zetor 9245, razmisljam koje daske uzeti, resetkaste ili pune WY400 ? neki kazu da se resetkaste dosta guse u lakoj zemlji i tesko se ciste jer zemlja svuda prolazi, i nije moguce preoravati ugar s njima, dok sa punim mozes sve, sta mi preporucijete? i naravno koje se lakse vuku? UN WY ili resetkaste?

Moj glas uvijek ide za wy dasku. Vidio sam kako radi i UN400 ali wy je bar za ovu zemlju sto mi imamo ovdje fantazija.

Fanzo imam i plug sa rešetkom i sa punom daskom i glas ide za rešetku a te priče da nemože ugar da ore mogu da pričaju oni koji nisu orali, reću ti samo ovo, rešetka mi nije nikad u ugari zalepila dok puna daska jeste.

koji vogel? A koliko su resetkaste skuplje od punih?

- - - - - - - - - -

i zna li neko cenu obrtaca LM 1020 WY 400 daske sa predpluznjacima, crtalima i tockom?

Koliko se realno može dobiti za ravnjak L950 sa pretpluznjacima i tockom ? plug ima 10god i ima oznaku permanit, nikad lomljen i varen org boja, poorao oko 200ha.

Koji uvoznik je najpovoljniji kod nas ? Dvoumim se izmedju LM i M 1020 , gledao sam da LM ima ram debljine 7mm a M 8, ipak mi treba za traktorce 92ks,imam srednje tesko i lako zemljiste

Nazad
Vrh