Vogel&noot soil solutions

Je l' može neka definicija pojmova odbrazda i zabrazda? ::sramota::

Milion puta su mi rekli šta je šta i milion puta sam zaboravio. Prosto me ništa ne asocira na te pojmove i onda ih pomešam. Dakle šta znači npr. odbrazditi plug, da li ga štelovati da li ga štelovati da ide ka oranom ili ka neoranom?

Kad je plug u "zabrazdu" ide u orano Sto kazu za nekoga kad je zapeo/zaglavio u losem smislu da je "zabrazdio" (bar se kod nas tako kaze)

Kad je plug "odbrazdjen" bjezi u orano, smanjuje mu se radni zahvat

Ako ti je lakse zapamtiti: Rucka za stelovanje prema naprijed = ZABRAZD, rucka za stelanje pluga prema nazad = ODBRAZD

Naravno, da neću kupiti taj mali Vogel. Samo što nisam imao pojma o kom se plugu radi po oznaci, pa sam se zato raspitivao. Inače, nemam ni 757.20, već 756.20 (12") i Leoparda krivi gredelj (14"). Za sojište su ok, ali u zaoravanju kukurzovine su loši. Dobio sam na poslugu 757.30 i evo završavam oranje kukurzovine, razlika u odnosu na Leoparda je velika. Malo veći klirens i razmak između glava čini razliku između moći i ne moći zaorati...

Evo jedan za tebe - http://www.kupujemprodajem.com/IMT-757-3-brazde-plug-17098653-oglas.htm?filter_id=8755 .

Danas sam završio oranje pa mi sad plug nije prioritet :osmeh:, odnosno imam vremena do sledeće godine pronađem nešto što mi se sviđa. Moja prvenstvena želja je dvobrazdni Vogel (ravnjak zbog ::novac::, a za dve godine dolazi u obzir i obrtač), ali ne L serija već oni koji imaju dva toplinga (viši i duži, ne znam oznaku). Sasvim sam zadovoljan i sa IMT 757 plugom, ali Vogelu dajem prednost jer sitnije radi i lepše je raditi uvratine iza njega nego iza IMT pluga. Naravno, i druge marke plugova dolaze u obzir...
Plug je za MTZ 82.1, i mislim da je 3x14" puno za njega (iako sam sad bez problema trećom zec uzorao sa 3b IMT 757 sa pretplužnjacima, sa smešnom potrošnjom), 3x12" je možda slab u zaoravanju kukurzovine, pa mi se onda čini 2x14" najbolji izbor.

Taj bi trebao je m serija
Pre neku godinu slomim ravnik na vogelu kad sam radio uvratine, nije da nisam pazio, od onda uvratine radim sa 757, koji je jaci i ima jace ravnike (sa onim trouglom), za razliku od vogela koji su ravni.

Inace ove jeseni rus 82 vuce 2x35 zimsko, a plug sa 3 brazde moze samo da premesti po dvoristu. A cesto su i mu i te 2 brazde previse, pa jednostavno plug zaustavi ceo traktor.

Jel neko skoro menjao onaj mali cilindar sto zadrzava tocak da ne padne punom brzinom. Ne znam kako se tacno zove a imam problem pokvario se.

@sale ratar

Vogel kojeg je moj traktor vukao je uvek bio dobro nastelovan jer smo drugar i ja o tome vodili racuna. Eto sad ga vuce 1221.3 i jos mu nije dosao glave ali ovo je vec druga sezona da se lepo ore.

Nova informacija...drugar je sa 105 ks takodje polomio M950,i to plocu na koju dodje greda...slikovito ovako...
ay605j.jpg

Neko je već spominjao da treba te vijke koji drže ploču-piramidu proveravati s vremena na vreme. Verujem da su bili labavi jer mi je neverovatno da šer vijak nije puk'o,nego je ploča.....
Srdjane ajde izmeri dimenziju tog dela što ti je puko na L-u. Greda,kačenje,vuča,pljosnato gvoždje sa rupama..... ko već kako zove pa javi ovde.

Kad je plug u "zabrazdu" ide u orano Sto kazu za nekoga kad je zapeo/zaglavio u losem smislu da je "zabrazdio" (bar se kod nas tako kaze)

Kad je plug "odbrazdjen" bjezi u orano, smanjuje mu se radni zahvat

Ako ti je lakse zapamtiti: Rucka za stelovanje prema naprijed = ZABRAZD, rucka za stelanje pluga prema nazad = ODBRAZD

Kod tebe u oba slučaja ide u orano:sta: valjda treba kad je odbražden da beži u neorano

Poslednja izmena:
Radoslave kad je u zabrazdu onda ide u neorano to jest teži da poveća zahvat brazde.
Kad gurneš ručku od kolenaste prema traktoru onda je u zabrazdu ili je kontra? Sale kako kod tebe stoji na tvom vogelu u zabrazdu ili odbrazdu? Kod mene sa plugom IMT 756.3 sam primetio da lepše radi kada ručku pomerim malo prema traktoru u odnosu kako stoji pod uglom od 90 ali imam problem sa neslaganjem druge brazde u odnosu na prvu i zadnju,i svaki prohod se ta druga primećuje.Kako god da ga namestim druga ide za nijansu nešto pliće u mekšem se skoro ne primećuje(ode dublje) a u tvrđem je baš uočljivo.

Poslednja izmena:
Kod tebe u oba slučaja ide u orano:sta: valjda treba kad je odbražden da beži u neorano

JAOOO, ja se ispricavam... Htio biti koristan pa postao beskoristan ;)

Dakle, kako ste vec napisali, kad je u zabrazdu, ide u NEorano a kad je odbrazdjen bjezi ka oranom...

Kad guras rucku prema sebi traktor ide u ZABRAZD, povecava se zahvat prednje glave i plug tezi "bjezati" u NEorano. Rucka treba biti na sredini (koljeno na osovini pluga OKOMITI na zemlju) ili za zub dva NAZAD (koljeno na osovini pluga gleda blago prema naprijed, dakle prema traktoru).

Bobo kad zabrazdiš plug tj. povećaš mu zahvat prve brazde da li na kolenastoj onda ide levo koleno napred a desno nazad i ceo plug zabacuješ ka neoranom ili je sve to kontra?Ovo pitam zbog ugla iz kog se gleda i kako si okrenut i stojiš naspram samog pluga?Recimo da plugu prilaziš sa prednje strane,prve brazde a ne odnazad?

SVE sto ja govorim, kad se radi o oranju zamislite da je traktor u brazdi, plug u zemlji a ja stojim iza i objasnjavam...

Dakle, na vecini plugova koje mi "obicni smrtnici" koristimo je samo jedno koljeno (desno) i pomicanjem rucke na plugu prema nazad, koljeno ide naprijed a plug ide u "odbrazd" i tezit ce ici u desno, ka oranom.

Kad se rucka gura naprijed, koljeno na plugu ide nazad, plug se stavlja u zabrazd i tezit ce ici u neorano zemljiste.

SVI koji na plugu drze rucku prema naprijed NE ZNAJU pravilno nastelati plug. Kad je plug u zabrazdu to ne moze orati nikako nego samo ga ga desni spaner drzi na normalnom radnom zahvatu. U zabrazdu se plazovi ne naslanjaju na zid brazde dovoljno jako da bi ponistili bocnu silu koju raonik i daska stvaraju prolazom kroz zemlju.

Plug za normalno oranje ili u neutralan polozaj ili u blagi "odbrazd".

Sto se tice vogela, on nema rucku za podesavanje nego se radi o pomicanju kompletne osovine pluga na kojoj je koljeno uvijek okomito na zemlju. Ovdje za "odbrazd" stranu osovine na kojoj je koljeno guramo prema naprijed a za zabrazd koljeno ide prema nazad.

Uostalom, uz plug ste trebali dobiti odgovarajucu dokumentaciju sta se kako podesava i zasto. To sto nitko ne daje dokumentaciju je veliki problem i mnogi lose podesavaju plug za oranje i onda se desavaju ovakvi lomovi kad jedna strana osovine trpi vece sile nego druga strana osovine pa dolazi do pucanja iste. Plug i traktor se moraju podesiti jedno prema drugom. tanjuranje i spremanje je operacija koja svima ide jer tu nema sta puno razmisljati i podesavati, oranje je vecini problem zbog izrazene kose vuce, zbog neznanja (nezainteresiranosti) zakopcaju plug, podese ga da ide "na silu" i ori, oranje lijepo izgleda ali onda stradavaju poluge na traktoru, osovine i piramide na plugu, spaneri i da ne nabrajam dalje povecanju potrosnje i slicno...

Dakle, na vecini plugova koje mi "obicni smrtnici" koristimo je samo jedno koljeno (desno) i pomicanjem rucke na plugu prema nazad, koljeno ide naprijed a plug ide u "odbrazd" i tezit ce ici u desno, ka oranom.

Kad se rucka gura naprijed, koljeno na plugu ide nazad, plug se stavlja u zabrazd i tezit ce ici u neorano zemljiste.

Kontra je!

Rucka nazad ,koleno napred plug tezi u orano -ispravka, u zabrazdu kraj plaza ide od zida brazde. Dukej ako te ne mrzi ajde malo bolje objasni .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh