SVE sto ja govorim, kad se radi o oranju zamislite da je traktor u brazdi, plug u zemlji a ja stojim iza i objasnjavam...
Dakle, na vecini plugova koje mi "obicni smrtnici" koristimo je samo jedno koljeno (desno) i pomicanjem rucke na plugu prema nazad, koljeno ide naprijed a plug ide u "odbrazd" i tezit ce ici u desno, ka oranom.
Kad se rucka gura naprijed, koljeno na plugu ide nazad, plug se stavlja u zabrazd i tezit ce ici u neorano zemljiste.
SVI koji na plugu drze rucku prema naprijed NE ZNAJU pravilno nastelati plug. Kad je plug u zabrazdu to ne moze orati nikako nego samo ga ga desni spaner drzi na normalnom radnom zahvatu. U zabrazdu se plazovi ne naslanjaju na zid brazde dovoljno jako da bi ponistili bocnu silu koju raonik i daska stvaraju prolazom kroz zemlju.
Plug za normalno oranje ili u neutralan polozaj ili u blagi "odbrazd".
Sto se tice vogela, on nema rucku za podesavanje nego se radi o pomicanju kompletne osovine pluga na kojoj je koljeno uvijek okomito na zemlju. Ovdje za "odbrazd" stranu osovine na kojoj je koljeno guramo prema naprijed a za zabrazd koljeno ide prema nazad.
Uostalom, uz plug ste trebali dobiti odgovarajucu dokumentaciju sta se kako podesava i zasto. To sto nitko ne daje dokumentaciju je veliki problem i mnogi lose podesavaju plug za oranje i onda se desavaju ovakvi lomovi kad jedna strana osovine trpi vece sile nego druga strana osovine pa dolazi do pucanja iste. Plug i traktor se moraju podesiti jedno prema drugom. tanjuranje i spremanje je operacija koja svima ide jer tu nema sta puno razmisljati i podesavati, oranje je vecini problem zbog izrazene kose vuce, zbog neznanja (nezainteresiranosti) zakopcaju plug, podese ga da ide "na silu" i ori, oranje lijepo izgleda ali onda stradavaju poluge na traktoru, osovine i piramide na plugu, spaneri i da ne nabrajam dalje povecanju potrosnje i slicno...