Voćarska freza ''pipalica''

vilkinson

Član
Učlanjen(a)
5 Sep 2016
Poruka
191
Lokacija
Cacak
Svaka cast @juki. Koji je operativni pritisak i koji je precnik klipnjace cilindra ?
 

juki

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2010
Poruka
521
Lokacija
golubinci
Svaka cast @juki. Koji je operativni pritisak i koji je precnik klipnjace cilindra ?
Pritisak dok nekrene u rad je na 6 bara . Razmak između dva stabla na 2m drugom sporom postiže bez problema sa radnim pritiskom od 4 do 5 bara . razmak na 1,20 m nemože kompresor na fergusonu da postigne opadne na 2 bara gdeje klip usporen . A na 80 cm mora 1 spora i radi bez problema na 3 do 4 bara. Možda mi je i kompresor slab , traktor nikad ništa sem vodene pumpe nije dirano na njemu a 92 godište je . Prečnik klipnjače je 25 mm klipa 90 mm a dužina izbacivanja 270 mm.
 

pešut

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2012
Poruka
1.216
Lokacija
Prokuplje-Pločnik
Daj malo uslikaj ako te ne mrzi pa baci neku sliku freze i mehanizma. Prilično lepo radi. Neznam kako bi radilo u strani ili tami gde ima bregova u redovima. Jel ima stelovanje nagiba?
 

juki

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2010
Poruka
521
Lokacija
golubinci
Evo još koja slika . Sve je rađeno iz glave sopstvena ideja i proračuni namenjeni mojim potrebama ali uzeta od dosta freza koje se mogu naći na netu .
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]
 

vilkinson

Član
Učlanjen(a)
5 Sep 2016
Poruka
191
Lokacija
Cacak
Pozdrav svim kolegama nakon duzeg vremena.
Evo nakon 5 uspesno napravljenih tarupa, malo su me zaintrigirale ove freze pipalice, koje vidim da se sve vise koriste.
Malo sam proucivao sve oko toga, princip rada, izvore pritiska za pomeranje...
Ovo su slike neke moje zamisli pa vi ocenite, ja cu u nastavku objasniti kako i sta.


Cini mi se da su sve freze koje prave renomirane domace firme, nekako previse "nabudzene", naravno kvalitet i princip rada je sve za 10 kako je osmisljeno, ali sa citavim tim mehanizmima se podize i cena, a kakvi su danas uslovi i kojim problemima je izlozen sam vocar sto se tice finansija, zahteva se sto veci kvalitet i sto manja cena prikljucka.
Naravno prema tome se ocekuje da sama masina bude sto jednostavnija za odrzavanje, i naravno sto veci ucinak.
Prema tome, razmisljao sam kako bi se to sve moglo sprovesti u delo, a smanjiti cenu same freze.
Prvo, cini mi se da je sistem sa makazama nekako komplikovan, zglobovi kolena bi se morali raditi strogo u toleranciji, vremenom bi se javljale vibracije koje bi sve to prosirile, pa bi se javilo lupanje itd itd.
Onda mi je na pamet dosla ova ideja. U samom sklopu sa ovim unp profilima, nalazi se pomicni deo (cev 100x100) sa 8 aksijalnih lezaja, koji drze poziciju vertikalno, i 4 lezaja koja bi drzala horizontalnu poziciju i anulirala pomeraje koje stvara rotor freze. Od ovih 8 lezajeva, dva bi isla u paru uz dve vodece letve. Takodje sam prednapon lezaja bi se mogao lako stelovati, tako da bi se svaki zazor ponistio.
Cilindar bi se vezao na celo ovih unp profila , a klipnjaca na unutrasnju cev sto se krece.
Ostaje samo problem izvora pritiska, mada bih radije isao na pneumatiku, cistije je i zahteva manje odrzavanja, osim pneumatskog ulja, a sam pritisak bi se koristio iz traktora.
Cilindar je 50 mm sto bi na traktorskih 5 bara proizveo silu pritiska od 170 kilograma, sto mislim da je sasvim dovoljno.
Moticice bi bile rasporedjene u spiralu, sto bi omogucilo dosta mirniji rad.
Kao sto mozete videti, njih nisam ubacio, jos razmisljam koje bi bile najbolje za ovu namenu.
Takodje i ceo pneumatski sistem, i neke druge elemente poput reduktora, skija za visinu, ali me trenutno zanima vase misljenje o celom ovom mehanizmu.
Ovakva freza bi maksimalno kostala 1100 eura, sto je i bila poenta cele price.
Hvala vam puno i ziveli. :ppozdrav:
 
Vrh