Voćarska freza ''pipalica''

mirmir

Član
Učlanjen(a)
11 Maj 2011
Poruka
4.504
Lokacija
Novo Selo
A kako ovo radi u vocnjaku starom 15 godina,gde je velika krosnja i gde treba da je freza isturenija jos barem 1 metar i zahvat duplo veci,i naravno uz sve te nedostatke da je brdo,strana.
Imam bocnu frezu zahvata 1,2 metra,fiksna i ona vuce traktor u stranu jer je isturena vise od pipalice za 1 metar.Probao sam ja pipalicu u mojim vocnjacima i tad sam se odlucio da uradim fiksnu jer od pipalice u strani i brdu nema pomoci,neide to idealno kao u ravnom i mladom vocnjaku.Ima tu muke.I sto je najvaznije ova sa snimka kao i mnoge nemogu da rade u starijim vocnjacima jer nemogu uopste da pridju stablu jer su jako malo isturene.
 

rista

Član
Učlanjen(a)
30 Jul 2012
Poruka
423
Lokacija
Beograd -Bolec
Za freziranje na strani ima nagibno pomeranje. Kod mene u kraju breskvu ,jabuku ,krusku pa i tresnje rade bez problema naravno podrazumeva se da je traktor bez kabine
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Ja sam proletos kupio kod ovog čoveka iz Grocke frezu pipalicu kao na ovom snimku http://www.youtube.com/watch?v=Rp9bhiXDi9k. Ovde gde se vidi da ih farba i da stavlja 2 komada jednu pored druge e jadna od te dve je došla kod mene. E sad da to radi poso-radi ali da je sklepano od svakakvih delova i to jeste. Ona radi ovako kako on pokazuje ali su tu remenice i osovine odma bile sa luftovima, kardan koji on daje, a i on je pravljen, se raspao, ulje pusta od odmah isl. u suštini sva je napravljena od polovnih delova. Prepravljao sam dosta stvari ali me služi, za mojih 4 i kusur hektara nekako završava posao. Smeta mi što na mladim voćkama neće pipalica lepo da odreaguje pa moram iz kabine ručno da povlačim jedan kanap da bi se klip pravovremeno aktivirao, što je za ruku dosta zamorno i moraću i to da prepravljam zimus, tj . da ga namontiram na neku ručku kao što je ručka za hidrauliku pa da ide lakše. Motičice su stavljene od neke italijanske freze i dosta su zbijene tako da sam morao da ih kratim jer u mojoj crnoj i teškoj zemlji ne radi kao u njihovom pesku, kod mene je posle kiše još nedelju dana blato i kleavo.Pošto planiram da sadim još voća moraću da nabavim neku profesionalnu a ova da služi kao ispomoć ili da na zimu poučen iskustvima kupim negde nove klipove i hidro pumpu pa napravim još jednu po mojoj meri. Inače platio sam je 2500 eura i mislim da ne vredu toliko tj. realna cena joj je oko 1500 eura.
 

Sale

Član
Učlanjen(a)
20 Maj 2008
Poruka
816
Lokacija
Srem,Petrovčić
Ja sam njega razumeo da ako se nešto pokvari na frezi on popravlja tj. daje godinu dana garancije .Gledao sam kod njega tu pipalicu i to lepo radi ne zaglavljuje ni malo . Nisam kupio frezu ,rešio sam da tarupiram voćnjak .
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Garanciju daje ali sam ja iz okoline Niša a on okoline Beograda pa je nemoguće a i bezobrazni zvati ga za sitnice. Inače kod njega je freza radila bez greške ali je kod mene crna, teška, zemlja koja je često vlažna pa moram da montiram neke manje motičice jer su njegove široke kao šaka i dobre su samo za pesak. Nešto se razmišljam da probam da od nje napravim rotacionu tanjiraču. Mislim da će bolje podnositi mokru zemlju a i imao sam problema da mi freza nahvata suvu travu dok mislim da bi je tanjiri sekli.
Evo jednog klima takve, doduše profesionalne, tanjirače;
http://www.youtube.com/watch?v=D5rRnOPxUgA
Mislim da je ovaj klip već postavljan ranije ali nije naodmet.
Takođe ima ovakvih mašina i iz uvoza ali nijedan nisam video u radu pa nemam iskustva
http://www.polovniautomobili.com/oglas1797006/same_frutteto/
 

Sale

Član
Učlanjen(a)
20 Maj 2008
Poruka
816
Lokacija
Srem,Petrovčić
@zicaprom

Ja sam mislio da od moje freze napravim ovakve tanjire sa prvog klipa . Extra dobro radi .
A u mokrom zemljištu teško da će neka freza dugo izdržati . Ja sam moju IMT -ovu radnog zahvata 1,85 m rastavljao i popravljao 10 puta .
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Evo da osvežimo temu, danas sam ionako forsirao pipalicu pa usput reko nešto i da slikam:

Ovako izgleda pre freziranj, juče sam razbacao NPK djubrivo:A onda uzmem ovo sokoćalo, radi automatski a može i iz kabine ako su sadnice tek posađene ili u okretanju treba da sklopite pipalicu i sl.

I onda ispadne ovako:A evo i snimka u radu. Izvinjavam se što nije nešto bolji snimak ali radio sam sam pa sam snimao iz kabine...

http://www.youtube.com/watch?v=hpGug28IJPM&feature=youtu.be
 

miko88

Član
Učlanjen(a)
27 Apr 2015
Poruka
142
Lokacija
Bijeljina
Slike moje pipalice, ručni rad mog oca prošle zime.

- - - - - - - - - -

Slike moje pipalice, ručni rad mog oca prošle zime. 

darko1973

Član
Učlanjen(a)
18 Nov 2011
Poruka
734
Lokacija
grocka
Komso neka dobro sluze.Je li moze malo podataka cena,prevoz, carina ,gde su kupljene i tako.Izvinjavam se ako su za preprodaju onda samo krajna cena ako nije problem.
 

bora63

Član
Učlanjen(a)
21 Nov 2012
Poruka
58
Lokacija
timok
Kolega , na izgled dobra pipalica , nego postavi još neku sliku da vidimo :ideja:neka " tehnička rešenja " može da zatreba . Najviše me interesuju komande koje valjda idu u kabinu .
Za koji voćnjak je namenjena ? :cao:
 
Učlanjen(a)
10 Jan 2014
Poruka
251
Lokacija
Leskovac
kako se pokazala u radu ova masina? Sta je preporuka za vocnjake visnje od domacih, ili iskljucivo strani proizvodjaci?
 
Vrh