Hvala kolega !!!
Evo šta je bio problem...
Zalomio je šraf za fiksiranje polugice i kretenu (bivšem vlasniku) bilo izgleda mrsko da se time bavi ko čovek (možda nije ni znao i umeo, da ne grešim dušu), nego lepo švajs aparat pa zavari...
I to ne bi bio toliki problem da je zavario čestito, nego ofrlje ko amater, pa var nije držao...
Izdržao 4 godine, a možda ni toliko, samo je sada izbilo na videlo, koliko je traktor u mome posedu...
Trebao sam i ovo da pregledam kada sam pre 4 godine remontovao menjač, a zbog izbacivanja brze-spore, ko (me) prati redovno, zna o čem' pričam...
Namučio sam se da izvučem sve to iz kućišta, malom burgijom sam bušio (glodao) malo po malo, ovde onde i jedva nekako izbih polugicu a da ne polomim ništa...
Onda je na red došlo vađenje zalomljenog šrafa, uspeo sam da ga izvadim prethodno izbušivši burgijom 5mm, pa onda starim šrafcigerom ga izvrteo napolje, a ne oštetivši navoj ni malo, ali sam ipak ureznicom dvojkom (iz kompleta od 3 koraka) malo ga popravio...
Posle sve očistio generalno, podmazao, i sklopio...
Na svaki od 4 polugice za blokiranje sam stavio po jednu istu malu šajbnu, da federi jače stisnu. i onda namazao silikonom i vratio kućište i ušrafio na menjačku kutiju...
Naštelovao bravicu, po tvojim instrukcijama sa slika, samo dva kruga je bila raštelovana, i isprobao rukom gde "pušta i hvata"...
Na 2/3 od gornjeg položaja pedale kvačila (kad je puštena pedala a bravica zaključana) može se promeniti brzina...
Ostalo mi je sutra da vratim patos, šipku ručnog gasa i par drugih stvari ali ono zašta je rasklapan, sada je kako treba i kako ga je konstruktor smislio...
Malopre uđoh u kuću da ručam, smrzao sam se ceo dan, od jutros od pola 10 se ovim zabavljah, i rekoh da obavestim šta sam preduzeo povodom ovoga kvara i kako sam rešio (popravio)...
Evo i snimak govori više od sveg' mog pripovedanja u čemu je bio problem, možda nekome zatreba, ili samo da se vidi kako mehanizam (bravica zaključavanja brzina) izgleda i funkcioniše na Vladimirec-u:
[video=youtube_share;fM7IW_IpHP4]https://youtu.be/fM7IW_IpHP4[/video]