Vlašićka (Travnička) pramenka

Koliko moje laicko oko vidi te s crnom glavom uglavnom su najkrupnije i najbrojnije u stadu...

Pasiji je to život.Moj brat ih je sretao na jednoj ekonomiji gde dolaze da dopune mob.telefone.Piju kafu u dvorištu na -15.
Na pitanje zašto ne uđu unutra,dobio je odgovor da ne mogu jer ako se razgreju svi će dobiti upalu pluća.Inače spavaju u šatorima od najlona u koji nabacaju ovčije kože i to je to

zdravo momci! evo jos par slika. ovde je i slika "slovenke", tj melezkinje sa pramenkom cisto da ju vidite. a i slike vimena u ovce (ova ima najvece)pa da mi pomognete otprilike utvrditi za koliko bi se vremena mogla ojagnjiti. u ostalih ovaca su vimena manja, ali su izrazena. da se narodski izrazim malo su veca od dlana. izvinjavam se ako neke od slika ne spadaju u ovu temu, ali nisam imao vremana traziti po forumu. jer najavljuju nestanak struje (opet) od pola 9.

73o6pw.jpg

dr2fev.jpg

a5kdvn.jpg

1z20eiw.jpg

rswzdl.jpg

ljeti se svo vrijeme pravi sir koji se stavlja u drvene kace
zimi se prodaju ovce i jagnjad a krecu se da bi sto manje hrane utrosili i sto veci snijeg izbjegli

na mojoj njivi su bili predprosle godine nomadi i pustio sam ih da budu u garazi tj da spavaju tu. i dobijali su kafu i rakiju. a oni mi ostavili na njivi nekoliko mrtvih jagnjadi kad su posli. pa sam imao prilicno posla dok sam ih zakopao. covjek ni da ih pusti na posjed ni ti da ne pusti. jer kad dozvoli da budu cesto naprave mnogo stete i bezobrazni su malo je reci. a opet sa druge strane kad im se ne dozvoli grehota je zbog jadnih gladnih zivotinja.

Neki rekose da se one bez problema jagnje na minusu, evo primera za moju tvrdnju tada, vidite da crkaju jaganjci...
Po meni bolje drzati 50 komada domacinski da valja nego 500, cisto da ih je 500...
365 dana neka su im dnevnice 20 evra ukupno cobanima koji cuvaju ovce to je 7300 evra, za te pare mozes kupiti hrane i hrane, plus spremiti silaze na svojim njivama i domacin si, kod svoje kuce, ne molis nikoga i nikome ne smetas...

Nazad
Vrh