Za kolgu urban,
sta mogu da kazem je to da sam pored nekog strucnog znanja na zapadu jos naucio i da ne radim mnogo za dzabe, malo moze ali ne mnogo.Ja sam nekada pricao o tome kakva je matematika ali je vecina bila skepticna.Mogu samo da kazem da prosirujemo posao i da smo ove godine pored nekih manjih investicija oko objekta i normalno svakodnevnog zivota mogli da kupimo jedan Punto.Mora se dobro racunati, posao usavrsavati i pojeftinjavati proizvodnja.Ja i brat smo imali srece da su nam roditelji dali neki pocetni kapital pa nismo morali da uzimamo kredit.I ja se nadam ako Bog da, da sve bude u redu, da cemo stado udvostruciti kroz dve godine.
za Dejana:
sto se prljanja tice to se retko desava jer jaganjci ne vole da stanu u nesto sto se klati a ova hranilica visi na sajli i pokretna je.Higijena pri ishrani je jedna bita stavka da se izbegnu prolivi usled Kokcidioze.Mi smo ranije imali drugacije jasle koje su jagnjad prednjim nogama prljala pa smo od pedesetak jaganjaca tada morali nekih petnaestak da terapiramo.Parazitoloska analiza je pokazala da su tada u izmetu bile prisutne velike kolicini Kokcidija.
Ove sezone nije imali ni jedno jagnje proliv od nekih 60 i neko.
pozdrav
Post je spojen: [time]1262520585[/time]
sto se senaze tice ipresovanja normalnom presom, mislim da bi to moza i funkcionisalo samo je problem utovar i istovar takvih bala jer su mnogo teske.To je nama pored susenja lucerke i najveci problem.Mi smo ove godine napravili oko 9000 malih kockastih bala tezine oko 10-12kg i to je mnogo posla.Sledece godine pravimo seno lucerke samo za jganjad, za ovce samo senaza.
Na ovaj nacin kao sto mi radimo je neki manuelni rad sveden na neki minimum a to je posle istovara iz prikolice da se rasiri po rovu, sve ostalo urade masine.
Mi smo napravili neku kalkulaciju, koliko nas kosta kilogram senaze pa smo dosli do neke cifre od 2,5-3 din za kg (od djubrenje u prolece preko nafte za sve radove, dnevnica pri spremanju ali bez racunanja masina jer to tesko mogu da izracunam). Ovce su po zelji jele negde oko 4kg dnevno sa nesto malo slame.Kukuruzna silaza nam je jos jeftinija po kg.Na jaganjcima se ne moze stedeti ali u ishrani ovaca ima potencijala za ustedu.